• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATESISKOKettlebell - ultimátní posilovna do ruky
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    Super! Diky.
    PMPM
    PMPM --- ---
    CLOJSTER: Lépe než Jaroush bych to nenapsal, jen bych dodal že:

    - Girevoj sport je o tzv. silové vytrvalosti - neřeší ostatní aspekty, jako výbušnost, absolutní síla, relativní síla, rychlostní vytrvalost, atd.

    - název Hardstyle/StrongFirst může být matoucí - celý systém samozřejmě zahrnuje i drily na mobilitu, flexibilitu, uvolnění atd.

    - slovo "systém" je klíčové - Hardstyle/StrongFirst kettlebell lifting učí obecně platné principy, které člověk využije ve cvičení s velkou činkou, vlastní váhou, a dalšími nástroji
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    CLOJSTER:
    - Girevoy je sport sám o sobě, ve kterém jde o maximální počet opakování za nějaký čas. Takže se snažíš provést cviky co nejvíce efektivně (aby ti zbyl dech na později)- požíváš jen tolik síly kolik k provedení cviku (clean, press, snatch) potřebuješ, ale ani o trochu víc. Bude zde menší přenos do jiných sportů než z HS.

    - V hardstyle se snažíš dělat každý opakování s maximálním použitím síly/tenze (zpevnění) - tedy víc, než bys vlastně skutečně potřeboval. Je zde větší intenzita, menší počet opakování, kratší čas, více soustředění na střídání maximální tenze a maximální uvolnění. Není to (až na pár drobných výjimek) sport sám o sobě, ale bude mít větší přenos do ostatních aktivit (bojovky, kolektivní sporty...) a dalo by se říci, že HS bude pro sportovce (a pro vybudování síly, zdraví, kondice, a rozumné fitness úrovně) obecně univerzálněji použitelný.

    tl;dr: GS má cíl v soutěži na GS. HS má cíl ve zlepšení se ve většině ostatních disciplín.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    PMPM: A jake jsou cile Hardstyle vs Girevoy?
    PMPM
    PMPM --- ---
    ITCHYHEAD: Hardstyle/Girevoj - různé cíle, různá technika (místy diametrálně odlišná)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    UMIAKI: jsem na zacatku, kde staci 20minut, ale pomalu to narusta
    JAROUSH: diky, nevedel jsem, ze krom ruznych typu kettlebellu je i vice smeru cviceni. rekl bych, ze na zacatek bude lepsi zacit s vytrvalostnim pojetim cviceni.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    ITCHYHEAD: Jak dlouho denně cvičíš?
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ITCHYHEAD: Koukal jsem na ty videa a chtěl bych upozornit na trochu jinou techniku u girevoj sportu (viz ta VF Challenge) oproti hardstyle (Tsatsouline).
    Je mezi nimi několik zásadních rozdílů (dýchání, provedení cviků) a každej styl je trochu o něčem jinym. Nechtěl bych hodnotit, co je lepší, protože s girevoj sportem nemám osobní zkušenost.
    Viz docela pěkný článek http://breakingmuscle.com/...dstyle-girevoy-or-crossfit-how-to-decide-which-kettlebell-style-is-best
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ja si koupil dve 12kg a jednu 16kg a jedu podle VF ketlebel challenge: https://www.youtube.com/user/VFworkout/search?query=kettlebell+challenge. jsem tak naprosto spokojenej. kazdy tyden si jedu jednu challenge. jakmile je takhle projdu vsechny, poskocim o jednu vahovou kategorii vys. Nejprve je potreba nacvicit techniku a poradne se s tim kettlebellem zzit. Nemyslim, si, ze je toto mozne, kdyz se zacne s moc velkou vahou. Zrovnatak, kettlebelly , ktere nemaji stejny (competition) rozmer v kazde vaze, jen dal podkopavaji onen start. Kettlebell rozhodne neztraci na hodnote, je to vecny kus zeleza. osobne se radeji budu soustredit na pouzivani a vnimani kazdeho svalu a uponu, nez se dokurvit vyhecovanim se do kategorie nad me sily. Tim ovsem nechci obhajit 5kg, ktere mi opravdu prijdou mala vaha na to, ze s cinkami hybu celym (vcetne vnitrniho bricha) telem.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    UMIAKI: nedělám taky vůbec nic, ale byla jsem na ukázkové hodině v holčičím KB5, když jsem neměla s kettly žádnou zkušenost. věř, že s tím osmikilovým úplně na začátek se mi dřepovalo mnohem lépe, než s menší zátěží. je to prostě jedna z aktivit, kde to nepochopíš, dokud to nezkusíš ;)
    v práci máme nějaký kettly a zrovna ta pro mě ideální dvanáctka (protože vůbec necvičím, jen pořád "chci začít") tam chybí, nicméně pokud si jdu udělat pár dřepů, beru si osmičku, a pokud si dám pár swingů, beru do ruky šestnáctku, protože mi je na to osmička málo. znovu upozorňuju že necvičím, nemám moc svaly a čas ve dne kdy nespím tak prosedím v kanclu, a jsem mohutnější ženská. takže žádný chlap nad 55 kilo podle mě nemůže cvičit s ničím menším než s dvanáctkou ;)
    TAPETA
    TAPETA --- ---
    UMIAKI: Jsem holka, 55 kg a swingy cvičím s 16 kg. Když jsem začínala, tak na 8 kg a bylo to akorát. Kluku zajeď si na seminář, určitě ti to pomůže.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    UMIAKI: zajeď na seminář a pak cvič doma a podle knížek
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    UMIAKI: rozhodne se ti vyplati venovat jeden den tomu zajet do Brna a naucit se to od nekoho, kdo tomu rozumi, nez se trapit doma, kde nakonec metodou pokus omyl ztratis vic casu nez tou jednou cestou do Brna
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SVATY: Ano, youtube ;) Neberu to ve zlým ;)
    V Ostravě jsem dedikovaný trénink Kettlebellu nenašel a do Brna/Prahy kvůli tomu nepojedu... V Ostravě jsem našel jen jeden crossfit program, ale to mě moc nenadchlo.
    SVATY
    SVATY --- ---
    UMIAKI: UMIAKI: Neber to ve zlým, ale do ted jsem myslel, že seš ženská když zmínils 5kg bell a věř mi, že se šeredně podceňuješ. Zajdi si na seminář a uvidíš sám, je to sice už docela doba co jsem byl na swing a TGU (dnes už SaS), ale pokud si vzpomínám dobře, tak konkrétně swing jsem se všichni chlapy učili s 24KG. Na běžnej trénink jsem pak začínal s 16 Kg. Myslím si, že pro chlapa je fakt zbytečný kupovat si 12KG protože jak v TGU tak ve Swingu jí hodně, hodně rychle přerosteš a budou to vyhozený prachy. Co se týče kontroly, spíš než ve swingu kde člověk v nejhroším tu kouly zahodí, bych teda na tvým místě měl strach z TGU kde s tou váhou máváš nad hlavou :D Jinak je to samozřejmě všechno o technice, z toho co píšeš mi příde jako, že se učíš z youtube, což velmi nedoporučuju.

    Jinak pokud seš na tom opravdu fyzicky tak jak píšeš a chceš s tím něco dělat, tak doporučuju tohle http://www.kb5.cz/kettlebell-kb5-intro-kit/ a po třech měsicích si zajít na seminář abys měl aspoň nějákej základ, opravdu nemá smysl ted mávat s železem. Pokud vydržíš aspoň první měsíc tak jsem přesvědčenej, že budeš velmi mile překvapenej jak rychle jde všechno nahoru a stane se z toho zábava :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VRATENKA: Tu 5kg už mám - řeším příští "velikost". 12 nebo 16 kg. Vážím asi 75 kg a posledních 7 let nedělám žádný sport. Nic. Manuálně nic... když bude bell těžší, tak nad tím přece nemůžu mít kontrolu. Přijde mi, že bych tím jedno swingnul a letím za tím...
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    UMIAKI: No ja nevim, holky obvykle zacinaj s 8kg a u nekterych cviku ji po zvladnuti techniky hodne rychle opousteji. Parkrat jsem videla nejakou holku s 4 kg, ale ty vetsinou mely tak 45 kg i s posteli a byly totalne povoleny, ochably, nebo po urazu, a zas mi prislo, ze ji maj spis jenom na nauceni techniky.
    Co vlastne chces s tou 5kg kbelkou delat? Nejak si tezko predstavuju, ze s tim kdokoliv treba swinguje.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    PMPM: 16 kg je pro mě váha, kterou unesu na zádech v batohu, ne v ruce ;)
    PMPM
    PMPM --- ---
    5 kg je špunt do vany, ne kettlebell :-) u pánů bych osobně pod 16 kg nešel.
    STENNY
    STENNY --- ---
    UMIAKI: Vyfiltruj si mě, něco jsem tu o nich psal. V kostce - jsem vcelku spokojený, poměr cena/výkon IMHO dobrý. Hodně záleží na tom, co za cviky s tím KB chceš dělat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam