Ocituju ti kapitolu o Angelu z knihy Perfume Legends:
Myšlenka na gurmánskou vůni vzešla od Thierryho. ‚Představuji si něco chutného, z čeho se budou sbíhat sliny a připomene mi to mé dětství,‘ žádal. ‚Vůně pouti, cukrové vaty, koláčků, čokolády, karamelu a takových dobrot.‘ Nejdřív nás to překvapilo. Představte si to, vůně módního návrháře, která přivolává vzpomínku na dětství. Ale čím víc jsme nad tím dumali, tím nám to připadalo zajímavější. A tak jsme s Yvesem de Chirisem [viceprezidentem marketingového oddělení z Quest International] a parfumérem Olivierem Crespem začali pracovat.“
„Stále si pamatuji Thierryho slova, kterými popisoval vůně ze svých vzpomínek: karamelové aroma jablek s cukrem, sladké tóny cukrové vaty a vůbec vůně pouti,“ říká parfumér Olivier Cresp. „Angel začal jako nepopsaný list, a osmnáct měsíců jsme se s Yvesem de Chirisem a Verou Strubiovou takřka denně scházeli a snažili se vytvořit parfém, který si Thierry Mugler vymyslel.“
Na počátku Angela byl akord čokolády, medu a vanilky. „Myslím, že Yvesův nápad přidat pačuli byl geniální,“ tvrdí Cresp, „protože kombinace pačuli a vanilky působí velmi smyslně, zatímco pačuli s ovocem a čokoládou dodalo vůni originalitu.“
De Chiris vysvětluje, jak na to přišel. „Vůně pouti je tvořena hlavně dřevěnými pilinami a hořkosladkým odérem dřevěných stánků. Mně to připomínalo teplou, dřevitou a hořkosladkou vůni pačuli. Klíčem bylo slovo hořkosladký. Ať už bychom použili cokoli, muselo to být trochu nahořklé, aby to vyvážilo cukrovou vůni čokolády a jablek s karamelem.“
Strübiová se domnívá, že právě díky silné dávce pačuli je Angel tak zajímavý: „Dodává mu to ženský i mužský charakter. Kdyby si Yves a Olivier hráli s jemnými orientálními tóny, Angel by byl prostě další orientální vůně. Ale když proti sobě postavíte sílu pačuli a všechny ty gurmánské tóny, a zároveň dáte svrchním tónům lehkost a vzdušnost, vytvoříte něco opravdu unikátního.“
Takže... karamel, cukrová vata, med, ovoce a dřevěný stánky, nediv se, že ti není dobře :)