• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARTA77Umělecké skupiny (nejen současné) historie, vývoj, souvislosti ...
    historie, vývoj, souvislosti a význam (nejen současných) uměleckých skupin.
    rozbalit záhlaví
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    KAFKA: to se dá pochopit :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    TANAIS: Byla smáznuta.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    vášnivá debata vskutku :)
    GGG
    GGG --- ---
    MARTA77: konecne
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    ???
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Stahuji se z diskuse. Pokud mozno venujte se tematu. Rada budu jen pasivne prihlizet.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    skupina RA

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Skupina_RA
    http://theses.cz/id/zfuqvs/
    osobně dodnes obdivuji jejich akce (s kterými ostatně předběhli dobu), které se odehrávaly po bytech
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    KAROLINA182:
    MARTA77:

    Angažovanému umění může někdo zaměňovat za umění politické či sociální, ovšem hranice mezi nimi není dostatečně jasná.

    tohle je btw. nepresny citat [jeste k tomu s pravopisnou chybou] z rozhovoru, kterej jsem pred tremi lety poskytl redaktorovi Literarnich novin.
    http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=2514

    [jinak nestastny clanek adely foldynove ze ktereho tady citujete http://vrana.obrazar.com/ob-vrana/angaz.phtml je plny nepresnbosti ba primo nesmyslu ]
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    MARTA77: ehm, co ty uvozovky u slova "politicky"?
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Tezka debata s demagogem. Nadhodila jsem tu tema ktere si myslim jasne upresnuje KAROLINA182: Angažovanému umění může někdo zaměňovat za umění politické či sociální, ovšem hranice mezi nimi není dostatečně jasná. Ano toto tema je ve vzduchu delsi dobu. Reagovala jsem na GUMAGUAR: kde v jednom prispevku slucuje podle mne dva rozdilne vyznamy. Gumaguari jsou skupina ktera podle mne urcitou nazorovou roztristenosti trpi, ale to posuzuji predevsim z dlouhodobeho pozorovani chovani zastupcu skupiny na NYXu.

    KHALAVERA: Nevidim rozpor v tom co pises, jen jestli opet nevidis mezi radky co tam neni. Asi bude tezke hledat definice ktere by jasne rozdelili vyraz "angazovany" s vyrazem "politicky". Treba to opravdu neni treba, nic mene ja ten rozdil chapu jasne a uz jsem ho tu napsala MARTA77: cokoliv dalsiho jsou jen podnety k diskusi.

    KHALAVERA: Nesnaz se mne rozplakat. Radsi se drz tematu ješito.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    KAROLINA182: jen bych dodal, že neexistence konkrétních dlouhodobých programů je spíš problémem společnosti, než umělců... i když... :) je neexistence takových programů u umělců něčím, co jejich dílo snižuje? je to podlehnutí době? a pokud jo, není to podobná výčitka, jako u soudobých kritiků Warhola, že podlehl kapitalismu? ale stejně - tak či onak - co je to ta (ne)měnnost? může získat dlouhodobé uznání skupina, která je ikonzistentní? já si myslím, že programy tady zůstávají, jen se na ně díváme starou optikou, takže se zdá, že mizí a uchycují proto se adjektiva jako je tekutý, pomíjivý a povrchní, resp. je vůbec ještě nutné mluvit o programech?
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    Angažovanému umění může někdo zaměňovat za umění politické či sociální, ovšem hranice mezi nimi není dostatečně jasná. Angažované umění si od svého tvůrce žádá, aby zastával koherentní a neměnný politický postoj a vymezoval se vůči postoji jinému. Jak píše Václav Magid angažované umění, „by mělo být spojeno s konkrétním dlouhodobým programem, se zaujetím jasného politického, ne-li životního postoje, s odvahou odevzdat svou tvorbu službě nějakému mimouměleckému účelu, a tedy kompromitovat její výsostný status umění“. Žádná taková skupina ale podle něj v Čechách nepůsobí. Všechny reagují spíše nahodile na podněty, které se v dané chvíli objevují. Ovšem i tak se zástupci těchto skupin většinou řadí pod tento směr vizuálního vyjádření. Pravděpodobně je to dáno stavem postmoderní společnosti, kdy zaujmout neměnný postoj a deklarovat stabilní konsensus, vyvolává pocit zkostnatělosti a nepřizpůsobivosti.
    (Adéla Foldynová)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: ehm, nechme to tak :)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: no tak před chvíli jsi psala ""angazovany" je kazdy soucasny umelec", z čeho plyne angažovanost jako nutná podmínka, a teď zas za angažované označuješ nejen umělce, ale i to, jak se jeví (jeho fenomén), takže mám stále solidnější dojem, že se ti ta definice rozpadá... co se takhle vrátit k původnímu významu slova a předejít dalšímu nedorozumění? .)
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Jdu uvařit dceři večeři. Tesim se na dalsi diskusi.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Ano myslím si že zástupné symboly jsou pro nasi orientaci na diskusnim foru nejen vhodne, ale predevsim nutne.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Urcite neni "nutnou" podminkou. Urcita angazovanost je rozhodne podminkou pro dobre, soucasne umeni. Podle mne je uz fenomen soucasneho umelce (contemporary artist) dostatecne angazovany :oD - jak je patrno, nemusi byt nutne politicky.
    KHALAVERA: Ano vim ze slovo "angažované" pouzivam jinak, nez je obvykle.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    jinak, co se týče toho "čtení mezi řádky", tak jsem ti tím chtěl připomenout, že ne všechno je třeba říct explicitně, aby došlo k přenosu významu .) a to, že v tom pořadu to označení nezaznělo explicitně, neznamená, že ony skupiny neměly onu domyslitelnou společnou vlastnost... a pokud ti to stále přijde jako ze školky, tak můžeme pokračovat slovníkem sémiotiky...
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: hm, takže podle tebe je angažovanost nutnou podmínkou každého umění? jakou výpovědní hodnotu pak má takové označení?
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: tvoji reakci jsem predpokladala. Angazovane umeni ve smyslu "spolecenske angazovanosti", probouzet spolecnost z letargie, a nutit divaka k premysleni nad celospolecenskymi tematy. Tento vyraz byl zneuzivan pro komunistickou propagandu, a opravdu se vzil jako "levicoveangazovany nastroj" esteticke propagace komunisticke ideologie, formou Socialistickeho realismu.

    Politicke umeni ktere u nas reprezentuji predevsim gumaguar je zamerene ciste na politicka temata, politickou garnituru atd. pokud se nadale budou tyto dve temata slucovat, bedeme mast sami sebe, a vzajeme se diky nepochopeni napadat a osocovat.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: řekl bych, že používáš slovo "angažované" jinak, než je obvyklé, takže by mě zajímalo, v čem vidíš ten rozdíl mezi pol. a ang. uměním....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam