• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    YMLADRIS: Ja bych ji tam nedavala, jen je to na nich napsany, ze jsou k pouziti jak pro latkove, tak pro jednorazove plinky, nikdy jsem to do papirove nezkousela, nebyl duvod. Mozna nekterym detem vadi to, cim jsou papirove napustene, aby saly, a pak se osypavaji, takze to vyresi separacka pres to, to je jedine, co me napada, jinak nevim.

Dokud Majda kadila do plinky, tzn asi do 8-10 mesicu, tak jsem davala tu tenkou, protoze z ni jsem to vyklepla do zachoda, bylo-li to tvrde, pripadne jsem ji vyhodila celou. Pak, kdyz uz byl bobek v pline spis vyjimka, tak jsem davala flisove, prodlouzily pocit sucha a zaroven ochranily tu plinku samotnou, prece jen kus flisu je korunova zalezitost, all in one plinka ne, takze treba po mrkvi a jine barvici zelenine, pokud se nevykakala do nocniku, tak to bylo lepsi.

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RENFRI: videa jsou super.
    pochopila jsem dobre ze i do jednorazovek bys davala bambusovou separacku?

a kdy volis separacku tu tenkou a kdy tu flisovou?
    HC_
    HC_ --- ---
    RENFRI: jj ty doporučuji, podle těch jsem se učila :)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    RENFRI: Ano, ta jsem sledovala, když jsem se chystala na látkování.... ! Nějak tu zrovna byla... :-)
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    YMLADRIS: kdysi tu probehla videa ode me, ktera vam treba taky muzou pomoct, nevim, jestlis' je videla, uz je to davno, myslela jsem, ze jsou na nastence, ale nevidim je tam.

http://www.youtube.com/watch?v=zvvOIud7JAs

http://www.youtube.com/watch?v=Cg16OEZevmU

http://www.youtube.com/watch?v=BzGWbuo6OU4

http://www.youtube.com/watch?v=HExy22Az8rs

http://www.youtube.com/watch?v=18LjBwuWuk0
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    Tak muj muz nastesti problem s latkovanim nema, jen nema rad zavazovaci pleny, ktere jsem jednu dobu hodne pouzivala.
    Na novorozenatko jsem pouzivala latkovky klasicky skladane a svrchnacky na suchac. Pak jsem dokoupila pleny vicevrstevne, ty jsou supr a snadneji uz to snad ani nejde. Pouzivam k nim jeste flanelove tvarovane plenky babylucy na suchace, ty jsou teda taky velmi snadny, jen dele schnou. Pres ne mam vlnene svrchnacky, mam je radeji nez plast.
    A sucicka je teda na pleny uzasna, mrzi me, ze jsem ji nemela driv - mela jsem plenky tvrde jak prkno, porad resila jak je zmekcit, ted to neresim, jsou mekounky paradne! Nezehlim uz nic:)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    YMLADRIS: Já jsem věděla, že látkovat chci.... a všechny tři důvody pro mě jsou důležité (tj. ekonomický, zdravotní, ekologický)... ale protože pro mě byl fakt velký důvod EKONOMICKÝ, tak jsem jela co nejlevnější sadu. Mám to komplet za 4k. (původně 3,5,ale něco jsem dokupovala). Takže jsem koupila svrchˇnáky (dva kousky abych zjistila, jestli to bude dobře sedět) vybrané podle rad zde....a čtvercovky... Jednodušší to snad ani nemůže být. Bála jsem se novorozeneckého skladu, ale je jednoduchý, že to zvládne i levý chlap... chce to na to jen přijít...Když jsem ho ukazovala na rehabilitaci, tak byli nadšení (původně mi něžně naznačovali, že je to moc široké pro miminko....ale když uviděli, JAK tam tu plenku dávám, tak je to nadchlo...).

Já teda plenky žehlím...když suším bez sušičky, tak je to po vyžehlení jednoznačně měkčí...vyžehlené je to za chvilenku (protože se s tím necrcám, chci jen aby to bylo rovné jakž takž a snadno poskládatelné). Nicméně, když se nad tím zamyslím, tak z té sušičky je to příjemné na dotek rozhodně... a i bez ní by se to dalo dát i bez žehlení...A je fakt, že když jsem nestíhala, tak jsem používala i nevyžehlené a NO PROBLEMA....jen to je už hrozně dávno, protože to Lenka měla tu malou velikost plenek, těch jsem měla málo, vycházelo to uplně přesně na tři dny a když jsem se zpozdila, tak prostě nebylo... Takže tam jsem používala nevyžehlené... :-) ale to pak už ani nemá smysl uklízet...to jen posbírat, dát do koše a z toho plynule zase brát... :-D

TRISSIE: Taky bych poňuchávala....a jestli je potřeba sebou přivézt látkovací sady, tak malé svrchňáčky taky můžu zapůjčit a ukázat, jak co dělám a cokoli dalšího... :-) Ale já mám teda informace hlavně odsud a pak odsud (tady mi to přišlo jako ABC pro začátečníka)... http://www.latkovky.info
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    YMLADRIS: tak ja osobne treba pouzivam zatim na 14denni mimco jednu ctvercovku sbalenou na obdelnik - jak se rika na osminy. na to dam jen papirovou separacku, kterou pak vyhodim rovnou do kose, kdyz je pokadena, kdyz pocurana, hodim vyprat - vydrzi 3-4 vyprani. (pisou, ze se muze splachovat, ale my tu meli ucpany odpad, tak to riskovat nehodlam). a na to svrchnaky HC_. naprosto chapu tve i
    TRISSIE: zdeseni ze slozitosti, ja na prvni decko mela 7 ruznych typu plen, nez jsem prisla na to, co vyhovuje mne. a zbytek sel dal do sveta. proto jsem na zacatek ani nekupovala plinky nove, ale z druhe ruky. jinak pro chlapy je celkem jednoduche reseni kapsovych plen nebo all in one. ale ze zkusenosti s mym chlapem - at to ma suchy zip, s patentkam se moc nekamaradil, nevedel, na kolikaty patentek to zapnout, aby to neskrtilo a neprotekalo.

a super je, kdyz mate nekoho, kdo vam to fakt muze ukazat osobne, neco rict o vlastni zkusenosti, muzete si to osahat, pripadne vyzkouset na svoje decko. pze jinak souhlasim, ze tech typu je hafo a vyznat se v tom je pro laika dost obtizne.

a casove narocnejsi to mne osobne taky neprijde, pze teda nevim, jak vase deti, ale ja obe dve nechavam casto rpokopat nahe a mam pod nima prave ty ctvercove latkovky - reps to mam prehozene pres jejich prirozeni, aby "neofouklo!. tzn. beztak furt peru ctverce pocurane nebo pokadene:-)

KEYA: a s tim zehlenim - u nas doma se zehli jen vyjimecne, ted kvuli miminu jo. ale u syna jsem zehlila do 3 mesicu, ted hodlam vydrzet tak tech 6 nedel a pak to zkusit bez. za A ty moderni latkovky jsou stejne nezehlici a davaji se na nejcitlivejsi/nejnamahanejsi pokozku decka a nic se jim nedeje. navic jsem ted nekde cetla, ze pojem "sterilizace" zehlenim je vlastne blbost, bo to pak beztak skladujeme v nesterilnim prostredi, nez to na to decko dame. neco na tom bude:-)
    KEYA
    KEYA --- ---
    YMLADRIS: čtvercovky do sušičky v pohodě můžou (jen to trochu sníží tu ekologičnost :) ) - all in one určitě ne, protože se tím mnohem víc opotřebovává ten PUL zátěr, které v každé je... pak jsou různé kombinace... Mě se docela líbily POP-IN a GroVia (ale ty některým tady začaly protékat...)
    To skládání čtvercovek se naučíš velmi rychle a na den jich potřebuješ třeba 6 - to zabere tak maximálně 2 minuty...

TRISSIE: Na druhé dvě děti jsem žehlila jen do té doby než se jim zahojil pupík :), pak už ne... Peru tak 2-3x týdně (na jednoho - látkovky přes den i na ven, k tomu přidávám naše ručníky a ostatní věci na 60...)
    HC_
    HC_ --- ---
    YMLADRIS: hehe, no to nerikam, ze jednorazovky zabijeji dite:)), ale v dnesni dobe, kdy jednorazovky sly cenove dost nahoru, jsou neekologické, celé z plastu, tak se docela dobře argumentuje, ale zas nejsem tak ortodoxní, i jednorázovky jsem používala, různě kombinovala...každej si prostě najde to svoje, někdo čtvercovky, někdo vícevrstvé pleny, někdo kalhotkovky, a někdo na tom ujede tak, že u mě nakoupí třeba 5 ks svrchňáků a doma má další 4 (nechápu :))
    ale co pozoruji, tak na plenách vzniká slušná závislost
    TRISSIE: to srovnání mi přijde dobrý, na tom bys mohla postavit nějakou vědeckou práci :) doporučuju prostě zkusit a uvidíš..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    RENFRI: Bojkotem bych to nenazvala, prostě když ty jednorázovky stejně doma máme (používám obojí), tak chlap vezme to jednodušší. Nepřebaluje tak často, aby to měl natrénované.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RENFRI: pro mne jsou zajimave ty zdravotni dopady na dite, takze urcite latkovani nechci vypustit jako ze bez uvahy, ale proste je slozite minimalne "do toho proniknout" (co vlastne chci, logistika kolem toho, zabehnuti do rutiny). Ber to jako muj dojem, kazdej ma jiny dovednosti, pro nekoho je zas slozity ja nevim treba neco vygooglit ve wikipedii nebo neco co mi pripada naprosto trivialni...

neni to cely mineny ani jako stiznost ani jako prosba o pomoc (to je fakt asi lepsi parkrat nazivo otravovat kamosku), spis jako podnet pro HC ze pokud chce zlepsit odbyt, tak urcita cilovka muze slyset na Pomoc s proniknutim do celyho toho systemu :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    YMLADRIS: já se nebojím toho, že bych to nezvládla technicky, ale časově. Přeci jen mám tři maličké děti, velký dům, zahradu, a v práci jsem slíbila, že od konce šestinedělí začnu zase trochu pracovat.
    Ale čtvercovky v kombinaci se sušičkou (a bez žehlení) bych teoreticky zvládat mohla. Ale zatím je to jen pocit, že bych to zvládnout mohla, skutečnost může být jiná a pochopím, že prostě radši budu o trochu víc pracovat a na ty jednorázovky a další popelnici radši vydělám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RENFRI: ty si chceš zase poňuchat holčičky, přiznej se :-)
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    YMLADRIS: Ja nevim, no.. ale tech skillu, co clovek musi ovladnout, kdyz se mu narodi dite je proste dost, taky ho nebudu prvni pulrok jen otirat vlhcenejma kapesnickama a musim se naucit, jak ho koupat... a vykoupat novorozene nebo mu umyvat zadek pod vodou mi prijde slozitejsi nez ho zabalit do latkovy pliny, takze mi to, ze je to "slozitejsi" prijde proste jen jako vymluva, protoze ten rozdil neni nijak velkej... a chlap, co bojkotuje latkovani.. no comment, pro me nepochopitelne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TRISSIE: :) jedno z dilemat - levne pracne reseni, nebo drazsi jednodussi?
    kdyz nevim jak to budu zvladat, asi pro mne neni nejvhodnejsi levna skill vyzadujici varianta... ale ty all-in-one vychytavky jsoy zas dost drahe. proste, moc moznosti :)

KEYA: ad schnuti: da se to davat do susicky?
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    TRISSIE: Mam tu latkovaci vybavu, ktera staci na dve deti, Majda je bez plinek, ale zbavovat se toho nechci, takze ti to muzu privezt, ukazat XY typu (mam jich fakt hodne) a dlouhodobe zapujcit, at to nekupujes, kdyz nevis, jestli vam to vydrzi. (A muzu pribalit i babyvak ;-))
    KEYA
    KEYA --- ---

TRISSIE: Kamarádi jsou v Libčicích nad Vltavou... Od nás z Řep to zadem není tak špatné :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KEYA: kousek od Kralup, jezdí sem z Prahy příměstský autobus, ale jinak je to docela prdel světa :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jedu od začátku ve vícevrstvých plenách a přijdou mi nejjednodušší na manipulaci pro člověka, který se s tím nechce moc crcat. Jenom pomaleji schnou. Ale zas nemám srovnání, čtvercovky jsem nikdy nepoužívala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam