REZZZY: Já jsem už v těhotenství hlásila, že budu používat látkové pleny. Z mého okolí jsem slyšela jen "to jsem na tebe zvědavá", "jo, to já chtěla taky, ale je to strašně práce", " to chci vidět jak dlouho ti to vydrží, mít dítě je....náročné....těžké....představuješ si to jak hurvínek válku"...
No, látkovat jsem začala ve čtyřech týdnech malého, v době kdy už jsem zvládla odnést koš s prádlem na balkon (rodila jsem císařem a špatně se mi hojila jizva). Malému je 15 měsíců a látkové pleny má doteď. Papírové používám na noc, na delší cesty bez možnosti přebalení a na výlety a pobyty bez možnosti praní. Na chatě jsem třebas prala pleny na valše :)
Jako práci navíc to nevnímám. Je mi rozhodně příjemnější věšet doma pleny s dítětem v nosítku, než splašeně pobíhat po obchodech a hledat kde je jaká sleva.
Podle mě je to o tvém přístupu, ať už hodláš praktikovat cokoliv (látkové nedo jednorázové). Chce to přestoupit před své okolí a hrdě prohlásit "dělám to tak a tak, protože mi to vyhovuje".
Za těch 15 měsíců jsem měla dítě opruzené dvakrát (jednou z látkovky v noci - proto má papírové, ty mu nevadí, a jednou kvůli ekzému), plena protekla asi třikrát (látková jednou, kvůli mému špatnému usazení, zbytek jednorázovka, protože prostě nepobrala to množství).
Do půl roku jsem používala čtverce, které jsem žehlila. Teď používám Haipa Daipa Pastelky. S obojím spokojenost. Jinak ve svém okolí jsem látkující rarita.
Uf to jsem se nějak rozepsala :)