• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JANISKA: to jsem teda jeste neslysela. Ja pouzivala rybilku z porodnice a pak uz nic.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    MORPED: Tak teda asi v obojím :) No uvidím jaké to bude u nás
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Hele, řešil jste někdo používání krémů proti opruzení v kombinaci s látkovkama? Doteď jsem nikdy neslyšela, že by to mohl být problém, ale kamarádka mě upozornila na tohle: "Ne všechny krémy jsou vhodné a bezpečné v kombinaci s látkovými plenami. Krémy na opruzeniny mohou způsobit protékání Vašich plen, protože látku ucpou, naimpregnují." viz http://www.latkovky.info/top-10-nejvetsich-chyb-s-latkovymi-plenkami/
    MORPED
    MORPED --- ---
    SANCHA: ty ani ne tak v rodicich,ale v detech. Ja se mohla snazit jak chtela,ale on proste nechtel. Kdezto syn kamaradky nechtel byt ve srackach,ikdyz v pamperskach,ani minutu a v roce a pul byl bez plenky!
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    To co píšete dává smysl, že to spíš bude v rodičích :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    SANCHA: Teorie to tvrdí, praxe bude jiná. Spíš bych řekla, že to vychází z minulosti z toho, že dřív nebyly vymakané pračky jako dnes a tudíž byla snaha maminek zbavit se plen co nejdřív. Tedy posazovaly děti na nočník jen co to šlo, podkládaly je polštářema a tak různě. Ono prát pleny na valše není žádná sranda (vyzkoušeno na chatě). A řekla bych, že ne že by dítě chodilo na nočník, ale matka praktikovala něco jako bezplenkovou komunikační metodu.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SANCHA: spis bych rekla, ze dite si na vlhko zvykne a pak mu to nevadi ani u teplaku. U nas je ta motivace na strane matky :-)
    RYNA
    RYNA --- ---
    SANCHA: no já jsem na látkových plenách vyrostla (asi jako všechny děti té doby) a na nočník jsem prý začala chodit ve 2,5 letech. Ale budu se k této teorii upínat s vlastními dětmi :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SANCHA: U nás neplatilo :-) Podle mě záleží na dítěti.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SANCHA: u nás to teda neplatí
    HC_
    HC_ --- ---
    SANCHA: no matka pak musí častěji přebalovat dítě - což jí vede k tomu dítě učit dříve na nočník a dítě cítí, že je mokré + podle mě je to dost individuální, je to i o důslednosti rodiče a také na "zralosti" dítěte
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    V souvislosti s diskuzí látkové vs papírové mám teorii, ale nevím, jestli je to tak ve skutečnosti - řekla bych že když je dítě v látce, tak cítí že je mokré a tudíž by logicky mělo dřív chodit na nočník, než děti které v pampersce vlhkost necítí, tudíž jim to není nepříjemné - je na tom něco pravdy nebo jsem úplně vedle?
    HC_
    HC_ --- ---
    já mám (jako výrobce) zkušenost s různými materiály a nejvíc se nám osvědčilo bambusové froté, které super saje, a dlouho vydrží měkké a nezprkenatí, bambusový flís a konopí sice saje ještě víc, ale je za čas jak prkno.
    mně osobně v bytě, kde se přes zimu topilo, to schlo na sušáku celkem dobře, horší bylo to období, kdy je hnusně a už se netopí... pak bych volila např. sio, které se dá hezky rozložit (aspoň to naše), nebo třeba vícevrstvou, která saje podstatně víc než klasický čtverec, ale schne velmi rychle, a je za málo peněz.
    RYNA
    RYNA --- ---
    DALEEN: no právě, takhle jsem se totiž dostala k počtu pěti plen u kamarádky. S nadšením jsem totiž propočítala, že při počtu 12 plenek denně ušetřím měsíčně 6 stovek (800 vs. 1400 Kč mi to vycházelo), ona pak ale moje nadšení trochu zmrazila :)
    A náhodou, traktorům pod šatičkama dost fandím! :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DALEEN: jasně, jen když se dítě kojí spíš po třech hodinách, jednou jdu ven a nepřebaluju delší dobu, pak třeba ještě vytuhne na dýl i doma, v noci spí a usne na hodku ještě hned po ranním kojení, tak se asi na těch pět plínek dostanu celkem snadno taky....
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RYNA: Já bych řekla, že ty propočty jsou počítané na stejnou četnost přebalování. V tu chvíli jsou ty látkové levnější, protože je fakt rozdíl jestli tu jednorázovku přebalíš pětkrát nebo desetkrát.

S neladícíma svrchňákama si hlavu nelam. Mě sice traktory a bagry pod kytičkovanýma šatama derou, ale nic s tím nenadělám. Navíc to dítě je stejně oblečené a plnena není vidět :)

Ale fakt prohledej ty bazary. Dají se tam najít úplné poklady. Kolikrát celé sady, minimálně použité a za slušné peníze (oproti nově pořizované sadě). A kolikrát ty oprané plínky jsou lepší, opoužívané a líp sajou :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    SEBIEN: Tak pokud dítě spí, tak spí. Tudíž nepřebaluju. Přebalím až se vzbudí :) Proto taky nepřebaluju v noci, protože mi obě děti v noci spí (takže v noci to dokonce bude nějaký 8 - 10h).
    RYNA
    RYNA --- ---
    ZU_22: no, na jednu stranu jo, na druhou stranu... dítě nebrečí, kůži má zdravou a neopruzenou... mně při přebalování taky většinou vyvádí a je nespokojený, takže kdybych jich mohla pár vynechat, zlobit se nebudu. Asi jak píše SEBIEN: Ale jinak samozřejmě souhlasím, nechat takhle malé miminko pět hodin v plíně mi přijde moc.
    DALEEN: ekologické hledisko je neoddiskutovatelné a kvůli němu to nevzdám, ale byla jsem docela překvapená, že finančně to žádná velká úspora není. Pro mě to byl původně další argument, proč volit jednorázovky (jsem teď s penězi trochu na štíru a proto nám svrchňáčky neladí, fňuk :) ale evidentně se budu muset spokojit se záchranou životní prostředí .)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DALEEN: tak já teda rozhodně neřeším, jestli ušetřím, ale stává se mi celkem běžně, že mám dítě v plíně dýl než dvě hodiny, občas jsou to i ty čtyři pět. Je to tím, že zastávám pravidlo "nespravuj, co není rozbité", takže Zorka často byla schopná prospat celou i mnohahodinovou procházku (byla zima, spalo se jí dobře) a já ji prostě nebudila (přebalování ji vzbudilo dost zaručeně), Bělka je zas schopná spát doma přes den někdy čtyři hodiny (přebalování ji vzbudí tak v polovině případů). V určitým věku pak byl dost horor Zorku vůbec přebalovat (vztekala se zdrhala, otáčela se), takže jinde než doma jsem přebalovala velmi vyjímečně (ona si nestěžovala). A oběma je, zdá se, dost jedno, jestli jsou v látce nebo papíře.

(Takže u obou bych vlastně mohla do nějakýho věku říct, že přebaluju při každým kojení, akorát to prostě není po dvou hodinách...)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Motivační obrázek :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam