• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    MISERY
    MISERY --- ---
    Tak tu smolku by snad vyřešily čtvercovky, ty se pak dají snadno vyvařit, ne?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MISERY: ja zacala hned doma a zvazuju, ze priste zacnu uz v porodnici, ale ta smolka je hodne neodbytna, takze do porodnice bych zadny drahy plenky nebrala.
    MORPED
    MORPED --- ---
    MISERY: ja zacla vzdycky latkovat asi tak v mesici mimina,k vuli spatnym kyclim,potrebovali oba siroke baleni. No a uz jsem byla v cajku,vse zvladala,tak proto az po mesicic,ale mozes klidne driv,jen pockej asi az nebude kakat tu smolku,to bys mela po ..plenky uplne zbytecne.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Můžu se zeptat, jaký jsou pro a proti koupit jednovelikostní látkovky? Nějak mne nenapadá důvod, proč kupovat podle velikostí, když ty jednovelikostní by měly vystačit vpodstatě na celé látkování, snad kromě úplného novorozeněte, pokud bude vážit méně jak 4kg, ale i to je krátkodobá záležitost.
    A ještě jeden dotaz, látkovala už jste některá v porodnici, nebo je lepší začít až doma a těch pár dní v nemocnici být ráda za pohodlí jednorázovek? :-)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Přenechám po svých dětech, Praha:
    18 ks vkládaček Bambino Mio velikost 1 - různě obarvené jiným prádlem ale jinak plně funkční
    3 kalhotky Baby Lucy S ve skvělém stavu
    nějaké větší a potištěné čtvercovky, skoro nepoužité
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    OXIS: podle me na noc asi nocni plenu nebo dost sajou a neprotekaji SIO Petit lulu a jsou i na vetsi deti, to co pises je podle me malo
    OXIS
    OXIS --- ---
    JANISKA: uf, to je vyčerpávající! díky. každopádně asi si pohlídám ten bazar plen v Bráně, případně se tam stavím jen tak, chtěla bych vidět víc druhů, u nás na maloměstě má jakýsi monopol značka Sweet Monkey, protože se tu šije, co jsem tak viděla v těch dvou obchodech, kde mají látkový plíny. A Bamboolik je mi sympatickej díky Jantar (http://backontrees.blogspot.com), která jim dělá látkovýho poradce, protože ona je taková sympatická a pozitivní, co tak čtu, takže ráda teď čtu, že Bamboolik funguje :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    DALEEN: Když jsem s malou doma, tak mám taky dost plen tak za den a půl, maximálně za dva dny. Ale když jsem třeba právě ve škole ve městě, tak je látky maličko a mně je líto zapínat pračku, která je plná jen ze třetiny, no.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    JANISKA: Však říkám, že jsem magor :) Já vím, že se to prádlo vypere úplně stejně. Ale teď je to jedno, teď třikrát v týdnu vyvařuju plnou pračku čtvercu a do toho ještě dvakrát v týdnu peru noční pleny :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JANISKA: Já to taky neřeším. Pokakané předepírám, ale to čůrání je jen taková skoro jako voda. A kolikrát jak je malá doma bez plínky tak mám stejně čůrání úplně na všem včetně mých kalhotek a ložního prádla :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    DALEEN: Jsem asi trošku prase, my pereme plenky klidně i se svym bavlněnym spodním/ložním prádlem, beru to tak, že výstupem je stejně vždycky čistý oblečení, tak proč ho nějak sortýrovat, nehrozí-li sražení nebo zabarvení :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    TRISSIE: Jo, taky mám rychlý program v pračce, na třicet minut. Ale toho počůraného oblečení je fakt málo a málokdy. Teď se začátkem školky to bylo párkrát počůrané pyžamko ze školky. Tak se mi nechtějí dva kousky házet do pračky :) Svrchňáčky s normálním oblečením peru.
    A je fakt, že já peru zvlášť dětské a dospělé oblečení ač bych už nemusela. Ale to dětské se pere tak nějak častěji :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DALEEN: já mám na počůrané 14min program na pračce :-)
    ale já většinou dávám prát hned ráno, a než přijde na řadu příslušná várka prádla, tak to může být 1-4 dny, tak se mi nechce sušit počůrané, že by to někde smrdělo. Plenky jsem nikdy neprala s normálním oblečením, leda snad svrchňáky.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    OXIS: Je fakt, že syn měl pleny přes den do roku a půl, pak začal vcelku jistě chodit na nočník a skoro bez nehod. Na noc jsem tu jednorázovku dávala pořád dokola tu samou dokud ji buď nepočůral, nebo se nerozpadla :) Ale aby to neznělo tak blbě, tak byla tak na dva tři dny. A jednoho večera jsem uložila dítě v pyžamku a s plenou a když jsem ho přišla zkontrolovat, tak měl na sobě pyžamko a plena byla položená na nočním stolku (prost si jí před usnutím sundal a zase se oblíknul) a od té doby spal bez pleny, to mu bylo tak dva a čtvrt.
    Já byla v té době těhotná s dcerou a už se mi fakt nechtělo prát plenky, ale uznávám že jsem magor a prostě je musím prát zvlášť. Počůrané oblečení nejdřív přeperu v ruce nechám uschnout a teprve pak dávám do normálního prádla. Prostě mi to nějak vadí. Navíc když dávám čtverce, tak ty vyvařuju :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    OXIS: AIO (all in one) jsou prý super, když třeba někdo hlídá a s látkovkama to neumí, protože se s nimi manipuluje zhruba stejně jako s jednorázem (podle mě se ale s látkou naučí i cvičená opice manipulovat za chviličku). Ještě jsem ale nenarazila na takový, který by vydržely dýl než kalhotovka/ plenka na snappku se svrchníma kalhotkama. + musíš prát celej ten komplet po každym přebalení, takže má pak ta PUL vrstva nutně nižší životnost než u svrchňáků. AIO mám doma dvoje. Na začátku je používal muž, protože se bál snappi sponky, teď je vlastně nepoužíváme vůbec. Můžu jednu (Bum genius) vypůjčit na vyzkoušení, jedna (GroVia) by byla už asi moc malá. Osobně bych do AIO zas tak moc neinvestovala.
    Klasický pleny jde doplnit třeba bambusovejma vkládačkama, aby neměl člověk plnou krosnu :) Slušný z hlediska objemu jsou taky SIO plenky (taky bych mohla půjčit na ukázku). Ale pravda je taková, že když jedu na celej den do města do školy, beru většinou jednoráz, protože je látka vždycky nutně objemnější. Za eko stopu se hanbím, ale zase si nechci, ehm, vyloženě dělat násilí. Už takhle jezdím s maxibatohem, přebalovací taškou a to ještě nemusím řešit jídlo pro malou...
    "Lepší" látkový plíny můžeš vyměnit třeba i po dvou třech (nebo i víc, když dítě spí) hodinách, záleží, jak moc dítě čůrá a jak moc ho chceš nechat ve vlhku. Aby nemělo dítě pocit vlhka, doporučujou se flísový separačky (u nás to fungovalo, dřív si malá maličko učůrla a musela hned do nový pleny, teď s flísem pohoda). Jinak na noc máme noční pleny Bamboolik a malá je má teď (pokud se během nočního kojení nepokadí) cca od osmi/devíti večer do čtyř/pěti ráno a pohoda.

S plísněma to bude chtít rozvážit. Nikoho bych nechtěla od látkování odrazovat, ale já část naší výbavy sehnala právě od kamarádky, která přešla na jednoráz kvůli plísním. V zimě by totiž museli větrat nonstop, aby je neměli - ale to zas neměli tolik peněz na topení. BKM taky zkoušela, ale musela do toho pracovat a říkala, že po nějaký době zjistila, že aby jim BKM fungovala, musela dítěti věnovat fakt stoprocentní pozornost neustále. Každopádně držím palce.
    OXIS
    OXIS --- ---
    JANISKA: aha, já je znám teprve chvíli, protože je má kamarádka a chválí si je, ale jejímu miminu jsou asi tři měsíce. Ale moc jsem se vyptat zatím nestačila.

No, ale jiná moje kamarádka látkuje s klasickými plenami, dává vždycky dvě, vyměňuje každou chvíli..no a když jsme s ní byli na celodenním výletě, tak měla batoh narvanej suchými a na zpáteční cestě mokrými plenami. To mě teda odrazuje. Ty lepší látkový plíny se taky musí měnit po každým čůrání? A taky se děsím toho schnutí, protože máme mikrobyt, kterej je rájem pro plísně i tak, natož s nonstop mokrým prádlem. Je mi jasný, že to není taková pohoda jako s jednorázovkami, ale strašně se stydím už za tu mega eko stopu u prvního, tak se chci polepšit. Budu muset přijít nakloub tomu BKM nebo co :))
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    OXIS: pleny all in one nebývají nejsavější, zkusila bych radši nějaký kalhotkový nebo vyloženě noční.
    OXIS
    OXIS --- ---
    HC_: od petit lulu mám vkládačky, takový ty pruhy, dávám je taky, jako další vrstvu. Ale jestli je teda ta naše svrchní plínka už zničená, tak to má buď mizernou životnost nebo to špatně peru. A koukám na ten web a říkám si, že bych zkusila svrchní kalhotky xl a maxi noční plínu. Líbí se mi i ty allinone ale, je do patnácti kilo a syn má patnáct a nějaký drobný a 96 cm přibližně, tak nevím, jestli by to šlo?

DALEEN: tak to já zvolila přesně opačný postup :)), bylo mi líto těch téměř suchejch jednorázovek, ale já nemám morální zábrany prát to s jeho oblečením (taky je někdy počůraný) a obvykle ty plínky hned ráno přemáchnu, aby to v koupelně tak moc nepáchlo.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    OXIS: Přiznávám, že ač jsem se synem látkovala od čtyř týdnů, tak v okamžiku, kdy měl spotřebu jedna plína na den, tedy vlastně na noc a zbytek byl bez plen a chodil na nočník. Tak jem se na praní vyprdla a koupila jsem jednorázovky.
    Protože odmítám prát pleny s normálním oblečením a při tom, že tu noční plenu počůral tak čtyřikrát za týden se mi fakt nevyplatilo čekat na plnou pračku, nebo aspoň poloviční.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam