• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    Vse o latkovych plenkach
    - co jsou to latkovky, jak vlastne dite prebalovat do latkovych plenek,
    - odkazy na vyrobce, porovnani cen, druhu a typu....

Podelte se o vlastni zkusenosti a ptejte se co a jak je potreba, aby se mimnko citilo jako v bavlnce .....

!! BAZAREK na nastence !!
    - inzeraty davejte sem nebo do posty FOXOVA)

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs148.snc1/5488_122931406114_521371114_2989702_5395381_n.jpg
    rozbalit záhlaví
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Jak pise Janiska. :)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TABBY: třeba tyhle, přes ty se ještě musí dát svrchní, ale na co je pak ten potisk?:D
    Hmyzáci (tyrkys)/Myší kožíšek 2016 na SUCHÝ ZIP - Látkové pleny ANAVY
    http://www.anavy.cz/jednovelikostni-na-suchy-zip/hmyzaci--tyrkys--mysi-kozisek-2016-na-suchy-zip/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Mimochodem další level jsou třeba plenky Ellas house, který maj vzor na dotykový vrstvě, zřejmě aby se jimi mohl kochat miminí zadek :) Pamatuju si, jak jsem prvně byla zmatená, když jsem je viděla, pořád jsem měla tendenci oblékat je opačně.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VERCA_ZABA: Vzory na kalhotkovejch plenkách jsou skutečně trochu zbytný, vzhledem k tomu, že je většinou překryješ svrchňákama, jde spíš o dobrý pocit rodiče, který je věší na šňůru a rád se pokochá pohledem na barevné prádlo vlající ve větru :) Plus teda musim říct, že ty vzory časem sejdou, byť je jinak zbytek pleny stále použitelnej (zejména vystavíš-li je vlivu sušičky), takže osobně raději ušetřím a koupím plenky, kde ty vzory nejsou.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VERCA_ZABA: 1) jestli plánuješ jen látkovat, budeš určitě kromě plenek a koše na pleny potřebovat taky nějakej pytel s PUL zátěrem na cestování, například http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/doplnky-k-plenam/pytle-na-pleny/
    2) Je důležitý si spočítat, kolik savejch jader (to, co se dává pod svrchní kalhotky) budeš potřebovat. Tzn. musíš vědět jak často budeš prát a jak rychle budou pleny schnout - pokud máte sušičku, bude to bleskovka, pokud ne, je dobrý počítat s tím, že třeba při vlhkym podzimnim dni může bambus schnout třeba tři dny a je potřeba těch jader nakoupit víc. Jo avětšinou se říká počítat s cca 8 jádrama na den, ale obě moje dcery kaděj i 10x za den, a tak je přebaluju klidně třeba desetkrát za den. Takže se mi zdá dobrý počítat radši s nějakou rezervou.
    3) Mně se na novorozence nejvíc osvědčily čtverce na novorozeneckej sklad (na ten budeš potřebovat tzv. snappi sponku) plus vkládací pleny (ty často stačí až na větší dítě; s první dcerou jsme je začali používat až po několika měsících, s druhou, učuranější dcerou, je ale používáme už od druhýho týdne), případně vícevrstvá plena vel. S na kalhotkovej sklad. Výhoda čtverců oproti vícevrstvejm plenám je, že ti vydrží dýl. Dcera má teď necelý čtyři kila a ty vícevrstvý plenky už jí za chvíli budou sedět jen "narovno", což je zase nevýhodný vzhledem k častý stolici ("sklad narovno víc protéká na svrchňáky). Pak máme pár novorozeneckejch kalhotkovejch plen, to se hodí třeba když přebaluju v noci a nechce se mi čarovat se čtvercema a snappi sponkou.
    4) Na větší dítě používám ráda úplně jiný věci než na novorozence, tak počítej s tím, že časem to bude chtít výbavu obměnit. Pokud si nevystačíš celou dobu třeba s těma čtvercema, znám poměrně dost lidí, kdo to tak mají.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: Do toho se davaji tyhle pleny:

Takhle prelozene:

TABBY
    TABBY --- ---
    Ja mam tyhle. To je jenom nepromokava slupka.

TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Hod sem odkaz. Nejsou to ty AIO?
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TABBY: jo, už je mi to jasný. a do toho případně ještě něco vložím, že?
    mě totiž hrozně mate, že tyhle hadrový kalhotky mají taky moc pěkný potisky, ale vlastně když přes to máš svrchnáky, tak ten potisk je uplně zbytečný a cena je zbytečně vysoká..
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA:

Tohle je hadrove. Pres to mas jeste pul svrchnaky, aby to neprotekalo.

Pri AIO to je sesite dohromady.
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Kalhotkova plena = plena vytvarovana / poskladana jako kalhotky. tzn. ma material i pres boky. Je to prodysne a mene to proteka po stranach, kdyz dite vytvori meganaloz.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    jakože jestli to dobře chápu, tak když budu mít tuto plenu:
    Hmyzáci (tyrkys)/Myší kožíšek 2016 na SUCHÝ ZIP - Látkové pleny ANAVY
    http://www.anavy.cz/jednovelikostni-na-suchy-zip/hmyzaci--tyrkys--mysi-kozisek-2016-na-suchy-zip/

tak do ní musím něco vložit a zároveň dítě s tím vkladem a touhle plenou ještě musím narvat do dalších kalhotek?
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TABBY: a do těch svrchních kalhotek jde vždy ještě druhá kalhotka? nebo jen ty vkládací? určitě nechci na dítě rvát dvoje kalhotky
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Ty prvni mas v cene i s vnitrkem, do toho druheho musis vnitrek dat - ctvercovku, vv, kalhotkovku... samozrejme vnitrky primo od vyrobce sedi lip nez univerzal typu ctverec ci vv.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    dobře, začínám se orientovat víc:)

a jaký je teda rozdíl mezi:
    Dinosauři – SIO complete sz | Petit Lulu
    http://www.petitlulu.cz/...se-v-jednom-sio/sio-complete/na-suchy-zip-cs-2/dinosauri-sio-complete-sz/

a když koupím jen svrchní kalhotky: http://www.petitlulu.cz/...i-kalhotky/jednovelikostni/na-suchy-zip-cs/dinosauri-svrchni-kalhotky-sz/
    a do toho jestli dobře chápu budu vkládat složené čtvercové pleny nebo ty vkládací, případně plus separační?

jinak díky za postřeh z aio - už to vidím, že dítě bude někdo hlídat a nepřebalí ho, takže aio si to radši pojistím.)
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    VERCA_ZABA: ja mam od segry pomerne slusnej arzenal kalhotovejch plenek,ruzny typy,ruzny vyrobci.. a musim rict,ze se mi nejvic osvedcilo,hlavne na zacatku pouzivat ctverce na novosklad + svrchni PUL kalhotky. novorozenecky svrchnace jsme meli asi dvoje nebo troje a stacily nam. + teda separacky pouzivam ty celulozovy (tusim,nevim,proste jsem zas podedila nekolik ruznych rolicek,peru je,dokud jsou v pohode,pak vyhodim). synovi jsou ted ctyri mesice a ac cas od casu vyzkousim ty kalhotky nebo aio,ze vseho mi protece (otazka je,jak moc je to rukama:-)), takze stale jedeme na novosklad+svrchnace a jsme spokojeni. latkujeme teda jen doma a znamena to prat tak jednou za den az dva. jo a ted uz testuju,jaky poridim separacky,protoze ty 'zbytkovy' role uz mi dochazej. ber to jako jeden z nazoru zacinajici latkovacky,urcite Ti tu zkusenejsi poradi i jinak:-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    1. Pet tisic je pekna cena :) V takovem pripade si muzes dovolit pleny nove, nikoliv cisty bazar.
    2. To, ze nemusis mit nejkrasnejsi pleny v okoli, ti dost usetri.
    3. Neni vetsi voser, nez kdyz zbytek rodiny neni ochotny prebalovat dite v latkovych plenach, ale i tomu se da predejit pouzivanim AIO.

Mne teda davaji nejvic smysl svrchni kalhotky z PUL a do nich vicevrstve pleny. Kalhotky provozujes, dokud je dite nepokadi, potom je vyperes s plenama. V pripade, ze planujes deti vic, doporucuji svrchnaky nove, vv pleny muzou byt klidne bazarove. Nebo si je muzes usit. Nova vv je od 90 do 150 Kc, bazarove (bavlnene) jsou kolem 30 Kc.

Je ale prima mit v zaloze par AIO plen, protoze obcas muze dite prebalovat i osoba neznala ci zmatena.

Urcite doporucuji ceske vyrobce plen a kalhotek, at uz Anavy, Bamboolika, Petit Lulu ci Haipa Daipa. Do podzima dost casu, koukni sem tam na MMB, obcas se tam najdou nove pleny za zajimave ceny (osoba chtela latkovat, nakoupila vybavu... a zustala u jedorazovek ;)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TABBY: řekněme, že uplně na vyhazování peníze nemáme, ale počítám, že třeba 5 tisíc si do začátku dovolit můžeme plus pak můžu přikupovat nebo babičky přikoupí a ani se nebráním případně z bazaru.
    estet uplně nejsem, ale růžový pleny pro kluka nechci. ale taky nelpím na tom, že musí mít jen ty nejhezčí obrázky podle nejnovější mody
    přítel mě podporuje, tchýně a moje rodiče taky, ostatní si klepou na čelo, že pampersky jsou nejjednoduší a srát na ekologii.. ale je to hlavně moje rozhodnutí
    budeme kupovat novou pračku, snad tam tenhle program bude. jinak nemám vůbec problém s tím mít pleny schovaný v zavíracím kýbli v koupelně, kde na to je místo. sušit se budou na balkoně.
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Zalezi na nekolika vecech:
    1. kolik v tom chces utopit
    2. jak moc jsi utlocitna / estet
    3. jak to ma zbytek rodiny
    4. jak jsi na tom s hyg. zazemim

Urcite doporucuju precist si tohle:
    Anavy - české látkové pleny: Praní látkových plen
    http://blog.anavy.cz/2014/08/prani-latkovych-plen.html

Uprvniho ditete jsem pouzitou plenu vzdycky vymachala a vyzdimala, potom dala do kyble na pleny - pravda, jak byla uspesne bezplenkovana, tak jich nebylo moc, a slo to - ale v zasade dost povzbuzujici, ze na modernich prackach existuje program na 20 minut, ktery pleny vymacha, odstredi a pripravi na prani s dalsim textilem. Tedy zadne skladovani plen na zvlastni prani dvakrat do tydne!
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    prosím o radu. v září budu rodit, počítám, že první týden budu ráda, že jsem ráda a zvládnu to na jednorázovkách, ale pak bych chtěla přejít na látkové pleny.
    čím víc informací hledam na internetu, tím víc jsem v tom zamotaná.. můžete říct vaše nejdůležitější postřehy, tipy, příp. nejoblíbenější značky, od kterých se odpíchnout?
    zatím mám nakoupené klasické čtverce, ale tak ty jsou potřeba tak jako tak.
    předem moc děkuji:)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Nechcete nekdo hromadu fleecovych separacek (nastrihanych z koupeneho fleecu)?
    Mne se neosvedcily a neeada bych je jen tak vyhodila. Kdyztak posta, dik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam