• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KETHAMINA: chápala bych to tak, že viskóza a celulóza jsou sice vyrobené materiály, ale na bázi přírodních polymerů, takže to je malá škoda, ať už se to spálí, nebo skládkuje
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    CAMELLA: možná jsem si blbě vysvětlila tu rozložitelnost :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KETHAMINA: Jak říkám, já to neřeším, vyhazuji normálně do komunálu (bydlím ale mimo Prahu), kompost mám, ale tam lidský houna fakt nedavam
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    CAMELLA: a kam to vyhazuješ, když je to rozložitelné? V Praze se vše spaluje, tak mi to přijde zbytečné a kompost tu nemám.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KETHAMINA: Tak nejlíp to uměj fleecovky, ale ty se perou, jinak snad nějaké bambusovky.
    Jinak mě osobně netrhá žíly vyhodit denně 1-2 obdélníčky rozložitelného materiálu, takže ekologii v tomhle případě fakt neřeším
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KETHAMINA: vyhodíme 4-6 separaček týdně, plus sem tam se nějaká rozpadne věkem. Když byl pidi, lítalo toho víc a myslím, že to nebylo nutný, u druhýho to zvážím a otestuju.

    staydry a další - hezky to vypisuje tady SMARTCHIN. Já používám Puero, teda viskózové a fakt vaječina prosakovala, takže flek byl až na plíně, ale šel vyprat bez ruční předpírky
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    GUDRUN: ok, to dává smysl. Tak budu ve střehu, až začnu příkrmy. Přesně mi přijde, že s trochou žlučoveho mýdla a namočení se vypere vše a stačí jen vymachat před, doma i na chalupě máme pračku, takže teď spíš vychytávám frekvenci, kdy prát a co z prádla ještě snese být u toho :)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    CAMELLA: aha, a jak poznám, že umí stay dry?

    Mě jen přijde, že pleny volím i z hlediska ekologie, že netvořím odpad, kolik toho třeba za týden vyhodíš? Už tak mám blbej pocit po letech používání kališku, že teď vyhazuji vložky :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KETHAMINA: ty máš pidimimi, takže to ještě pro tebe není tak aktulní, jen by jí vhodně zvolená separajda mohla zvýšit pocit scuha.... Myslím, že jsem možná do toho půlroku používala separajdy skoro zbytečně, protože kadil často a ta vaječina šla v pohodě vymáchat - moje hlavní motivace je bezproblémové odstranění stolice. Jakmile dítě začne jíst, konzistence se výrazně změní, frekvence jednou denně a objem značný, takže pak vezmeš separajdu a vyhodíš i s obsahem a plena ti v ideálním případě zůstane jen víceméně počůraná (mohla bych bejt explicitní, protože teď látkujeme na chatě jen s občas tekoucí studenou vodou a občas je tahle fáze fakt chuťovka... ) peru pokaždý, počůraný se separajdu i bez, pochopitelně.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KETHAMINA: Já to dělala tak, že jsem prala pocurane separačky a pokaděné vyhazovala i s obsahem. Výhoda je prave v tom, že nepereš s celou naloží, tu vyhodíš. Plus některé typy separaček umí i udělat i stay dry vrstvu a prcek neřve, že je v mokrym.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    GUDRUN: asi se zeptám blbě, protože teď prostě peru pleny a žádnou separační nepoužívám. Jakej je v tom rozdíl nebo výhoda? Stejně pereš plenu i separačku nebo při použití separační necháš plenu uschnout a použiješ bez praní? Nepoužíváš žlučové mýdlo nebo?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: ale teda pereme je mnohem víckrát bych řekla, vyhazuju je málokdy, většinou až když chytnou šrapnel.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    CAMELLA: to jsou jediný, co nám vyhovujou, a zásoby se tenčí... sakra!
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    KLAIR: A ještě tohle by tě mohlo zajímat

    Jednorázové separační pleny
    Celulózové - separační plena vhodná především pro novorozence, je nasákavá, zachytí relativně dobře i řidší stolici, zabraňuje prosáknutí stolice na plenu. Nevýhodou je ale to, že je pro dítě pocitově mokrá. Většinou pratelné cca 4-5x.
    Viskózové - tenčí a jemnější než celulózové, tekutinu propouští do pleny, takže nejsou vhodné na řidší stolici a vaječinu. Vhodné pro starší děti s pevnou stolicí. Pratelné cca 3-4x.
    Kukuřičné - vhodné pro pevnou stolici, vytváří pocit sucha při počůrání. Nejsou pratelné, i když někteří výrobci udávají, že ano, po vyprání jsou ale sražené a zmuchlané, trhají se. Vyrábí se z kukuřičného škrobu a jsou kompostovatelné.
    Bambusové - vhodné na pevnou stolici, vytváří pocit sucha při počůrání. Velmi jemné a příjemné pro dítě, ale nejsou pratelné.
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    KLAIR: https://www.pulzsro.cz/separacni-pleny/popolini-separacni-pleny-viskoza-krabicka/

    Separační pleny Popolini - celulóza 16x28 cm :PULZ s.r.o.:
    https://www.pulzsro.cz/separacni-pleny/separacni-pleny-popolini-celulozove-16x28-cm-2/

    Ty bambusový nemůžu najít, ale ty se stejně nedají prát.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KLAIR: Tohle je to Puero, kupovala jsem cca dva týdny zpět na mall, ale už tehdy to bylo skoro vyprodané

    KLAIR
    KLAIR --- ---
    SMARTCHIN: hele, kdybych mohla poprosit fotku.... nebo asi možná rovnou odkaz, kde jsi koupila
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    SMARTCHIN: Pratelné jsou jen ty z viskózy a celulózy
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    KLAIR: Nakoupila jsem pro jistotu tři typy, klidně je rozbalím a vyfotím, ale nejsem si jistá, že z toho něco vykoukáš. Zleva je to viskóza s celulózou, celulóza a bambus. Ty první by měly být vhodné na vaječinu, zbytek spíš na tužší stolici.

    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KLAIR: Ale ty ted spis neseženeš, žádný perlan není l mání, protože ho lidi skoupili do roušek
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam