• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ZUZKAOU: kdo? Patislav? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PATISLAV: ne, jen si tak představuju, kdo by se mohl obávat, že po setmění bude okraden o veškerý svůj majetek .
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ZUZKAOU: ty ho znáš? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [ PATISLAV @ 10.000 perel Nyxu ]

Njn, takovej tichej, sedřenej dealer s paranoiou...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    logický pohled nemusí být prozíravý
    /:někde sem to slyšela
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    GREATDRAKE: Cywe, takže si dáme kolečko znovu?
    Třídní boj je naprosto správně a pravdivě používaný termín. To, že se ti vyměnily generace neznamená, že nedochází k třídnímu boji. Je navíc naprosto nemístný míchat dohromady dvě nesouvisející věci, čiliže třídu o sobě a třídu pro sebe. Třída o sobě, což je ta tebou zmiňovaná sebe-indentifikace, neruší třídu o sobě. Třída pro sebe je skupina lidí majícícíh objektivně stejné zájmy dané jejich vztahem k výrobním prostředkům, akorát si je ještě neuvědomují. A třeba mají i falešné vědomí příslušnosti k jiné třídě. Třída o sobě je už skupina lidí, kteří si jsou vědomi svého určení, prošli si nějakým uvědoměním příslušnosti a jsou jim známy cíle, které jsou jim prospěšné.
    To, že se proměnila hospodářská základna, že výrobní vztahy a posléze i prostředky prošly vývojem nic nemění na tom, že třídní boj zůstal. Antagonismus, který je v termínu třídního boje obsažen, zůstal zachován. Není důvod tento termín opouštět. To, že se neválčí praky, ale dálkově řízenými bombardéry taky neznamená, že musíme opustit termín válka a válečná strategie.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    uz se mi tu nelibi.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: Připomíná to trochu pokusy o aplikování některých marxistických teorií co si tak pamatuju z dob nedávno minulých na sociální vztahy v antice či ještě dříve....
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    CLAVEN: cywe, máš pravdu, já se překoukl.. ale stejně si myslím že jsi kokot, ve vší úctě:-)
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RUDOLF: tak este raz pre tych, co nevedia citat - Kennyho som ku komunistom necpal, to je tvoja halucinacia. Pokojne ma skus citovat, ked neveris. Debil.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    CLAVEN: hehe, já mám narozdíl od tebe přehled kdo tu vychází z jaké pozice.. ty zatím hrdě zastáváš kokotismus, už tím že jsi kennyho cpal ke komunistům a nepochopil jsi vtip, ačkoliv jíš maso... jestli mně hodláš nadávat, tak prosím do pošty, budu tě ignorovat s láskou.. kluci tu možná rozjedou debatu o současné komunistické teorii a rád bych něco dozvěděl.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD:
    Mno.. pořád je to o tom, že říkat "třídní boj" situaci, kdy si velmi jiné skupiny než před 150 lety třídy (vznikem, strukturou, způsobem sebeidentifikace) řeší jinými prostředky (sociální dialog sice obsahuje rezidua typu odbory, ale ty v meziskupinovém dialogu zabírají jen minimální roli) uplně jiné problémy (máme zcela jinou strukturu společenských problémů, životních nákladů, efektivních sociálních a zaměstnaneckých strategií)

znamená používat ten termín pro něco lautr jiného.

(A ano chápu, že v tomhle asi mají marxisté názor, že je to vlastně setsakra podobné a tedy užití termínu je ospravedlnitelné)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Ve feministkách se nevyznám, nicméně napadlo mě: marxisté-leninisté se také snažili říkat, že jsou komunisté, a také jim to nějak nežeru :)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD: Ech.. Feministky se také snaží říkat, že sufražetky patří k nim, a také jim to nějak nežeru :)

HAROLD: je to dost dobře možné :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    (Čiliže člověk se dnes taky chová tak nějak podobně jako v době kamenný, ale proto mu neříkáme jinými termíny... Čili termín "člověk" buď radikálně změnil definici, nebo je vyprázdněný?)
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    GREATDRAKE: Třídní boj není ani anachronický, ani vyprázdněný. Třídní stratifikace trvá a třenice se stále neposunuly od produkčních sil a vztahů. Jakkoliv se rozvinutím sektoru služeb zastřely (přičemž se rozvíjí další antagonismus právě v tomto sektoru).
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Navíc nevidím důvod zavádět redundantní pojmy pro jevy, které fungují +/- na stejných zákonitostech, byť v jiných prostředích. Stačí výzkum vývoje těch prostředí, ne?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Ale todle všechno přece současní marxisté reflektují. Nosíš sovy do Athén a soudobý komunismus si představuješ jako hurvínek válku. :)
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    HAROLD: Předbíháš mě!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam