• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LODBROG: mluvis o dobe kdy jsi byl bez masa nebo na masu?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Skoro tolik jako bejt šváb, a přitom člověk :P

Já byl vegetarián přes deset let.
    Je fakt že ne odmalička, takže se jako vzorek nepočítám, ale přechod zpět byl bez komplikací.
    Jen jsem si musel zvyknut že mi víc smrdí pot (a jiné tělní tekutiny) když se zpotím a do pár hodin se neosprchuju atd.,
    že snadněji podléhám emocím a víc se mnou cloumaj, jsem obecně míň nad věcí a nemám vybudované vnitřní mechanizmy jak ta "vzplanutí" mírnit.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Me by to teda taky zajimalo, pokud budou mit byvali vegosi nejake takove problemy, budou ppodle me pouze psychosomaticke. Ale treba se mylim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A pokud se pletu a problémy má většina vegetariánů, tak proto jsem na začátku prosila o ta serioznější data, protože se mi je jaksi nedaří dohledat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREATDRAKE: ano a proto většina vegetariánů nemá problém při návratu k masu. samozřejmě že bude průšvih přechod třeba od raw stravy k paleo, právě kvůli tomu co píšeš.

Ale vegetariánské dítě nic neztrácí a zákaldní mechanismy má jaksi vyvinuté.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZUZKAOU: Sigh "mimo extrémní diety" je dost blbý argument, u rozumného vegeteriánského jídelníčku také není nějak velký propad v množství bílkovin oproti masité stravě. Problémy nastanou u nahrazování esenciálních aminokyselin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREATDRAKE: protože obsah draslíku není vázán na vege stravu, že. Viz třeba játra. Jde o celkové složení.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZUZKAOU: A to, že mimo jiné v jiném složení potravy máš i jiné složení stopových prvků ignoruješ proč?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREATDRAKE: takže kde je ten rozdíl mezi živočišnou a rostlinnou stravou? Konkrétně, prosím. A ne - neposílej mě googlit.
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    Myslím, že to je přesně ten typ kravin, co zamořují podobné debaty a ovlivňují fanatiky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREATDRAKE: nízkobílkovinová dieta vede k tomu, že když pak člověk zvýší příjem bílkovin, tak to chvíli trvá, než si GIT zvykne.

vs

pokud je dítě vychovávané jako vegetarián, tak do značné míry ztratí (nevyvine si) schopnost trávit maso.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    GREATDRAKE: Ok, sorry. Ale perla to podle mě je.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    A ano, napsat že se jedná o ztrátu není - vzhledem k automatickému předpokladu čtenáře, že se jedná o ztrátu irreversibilní, vůbec vhodné.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZUZKAOU: Ne, toto opravdu není jen o bílkovinách.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HWLLFFRDD: Bylo něco k nepochopení na mé větě "Sirien nepřesně, ale nikterak třeskutě"? Nikdy jsem nenapsal, že by měl pravdu. Jen, že blbě popisuje jev - vývojem dané utlumení schopnosti dobře maso trávit - který normálně existuje. A dělat z toho perlu je blbost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREATDRAKE: stále zpochybňuji výrok že bez masa se ztrácí schopnost trávit maso. Neb nejde o zdroj bílkovin, ale jejich obecné množství. To že většina vegetariánů je zároveň na nízkobílkovinové dietě souvisí s tebou popisovanými jevy. Dělo by se tak stejně kdyby byli třeba na junk food dietě, kdy těch bílkovin tak taky nemáš moc.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    GREATDRAKE: No tak jak teda tělo ztratí či si nevyvine schopnost trávit maso? Když je Patislav takovej blbec, možná by si zasloužil poučit.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HWLLFFRDD: Proti tomu nelze nic namítat.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    GREATDRAKE: H/K pumpa (ATPáza) je membránový protein, který je, stejně jako všechny proteiny produkované lidským tělem, kódovaný lidským genomem. Pokud z nějakého důvodu usoudí buňky žaludeční sliznice, že by bylo vhodné, aby neprodukovaly tolik H/K pump, sníží jejich produkci. Tahle změna ale rozhodně není trvalá a nevratná, protože není podmíněna zmizením genu, kódujícího H/K pumpu z genomu, ale utlumením jeho exprese. Rozhodně se tak nedá mluvit o tom, že tělo kvůli tomu "ztratí (nevyvine si) schopnost trávit maso"
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    Já jsem například jako dítě naprosto odmítal jakékoliv maso, v pozdní pubertě jsem pak maso zase začal jíst.
    Celé to proběhlo bez komplikací.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZUZKAOU: Inu prase přeji, ale to má prosím relevanci k dětem vyrostlým bez masa jakou?

Máš-li organismus uvyklý na vyšší přísun draslíku a nižší přísun živočišných bílkovin, tak to, že pak vodíko- draselná pumpa nemusí fungovat uplně optimálně, čímž se změní kyselost žaludečního prostředí, aktivace pepsinogenu na pepsin a následně efektivita trávení není tak neočekávatelné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam