• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BIDAK: ale ani živočichové s CNS. Šedá zóna :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    CLAVEN: to je právě ta perla. JVMlok si vytvoří jakousi vlastní definici vegana a pak veganům vyčítá, že se podle ní nechovají. Vlastně celkem vymazlený argumentační faul, taky někdy vyzkouším :).
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ECLECTICA: ja nevim. Zabijet kvasinky nevadi? To prece nejsou rostliny.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BIDAK: nepleteš si to se straight edge? ;) Při výrobě některých alkoholických nápojů se sice používá živočišných produktů, ale obecně vzato nevidím důvod, proč by se alkohol nesměl.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    I don't get it, Captain. Doteraz som bol v tom, že veganstvo spočíva vo vylúčení nejakých vecí zo stravy, čo s tým má sebapoškodzovanie?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    [ PATISLAV @ 10.000 perel Nyxu ]

Eee, pokud vím tak klasické vegánství alkohol vylučuje, ne?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KID_MCHUTT: Utratit, ale na vlastní náklady. Přihlásit provinilce do kafilérie na nucenej výsek.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZARREMGREGARROK: občas se to někomu stane, pokud by se to dělo častěji, budu to střílet do týla.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    BIDAK: Jo, koukám, že GAISAKA nějak přeskočil záhlaví.
    Podle možností by takovéto tvrzení mělo být krátké a úderné, nanejvíše v rozsahu několika vět.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    [ GAISAKA @ 10.000 perel Nyxu ]

Prosím neplést si perlení s dementním žvaněním...
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    GREATDRAKE: Děkuju, zvláště ten bod A) jsem trestuhodně opomenul vypíchnout!
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ninja'd
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HWLLFFRDD: Já jsem dalek fandit jednomu, či druhému, ale
    A) doporučuji si povšimnout, že Gaisaka psal Stejně tak, jako původní Islám a referuje, v reakci na Taařiny snahy propírat Mohameda aktuálním pohledem.

B) Koncept ideologie v té době neexistoval. Stejně jako neexistovala gravitační teorie. To nebránilo samozřejmě jabkům padat na zem, ani lidem věřit ve věci.

C) Náboženství nemá strukturální definici, tím méně časově invariantní. Je třeba tedy velmi velké opatrnosti při analýze věcí, jako ranný islám, aby se jeden nedopouštěl nepříslušného hodnocení pomocí kategorií současnosti. Navíc ony tyhle sociálně definované termíny mají ten problém, že zejména záleží na tom, co si o tom zúčastnění myslí. Takové křesťany nepovažujeme za židovskou sektu, ale za svébytný náboženstký směr, zejména proto, že si to hlavně oni sami myslí.

D) Dialog těch dvou je trochu jako ze Saudkova Arnala, který byl rozsekán mačetama kanibalů, zatímco aktivoval zbraně hromadného ničení, neb tak triviální zbraně ani nevnímal. Možná by bylo dobré kdyby Gaisaka někde v příslušném klubu rozvedl svůj štěk. Jistě by to zvládl lépe než já.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    GAISAKA: Jó, "je to složitý"
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    HWLLFFRDD: Ale tak osvětlil jsem ten původní výrok aspoň trochu?
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    GAISAKA: Religionista, ten tvrdej chleba má.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    GAISAKA: Ještě přidám wiki, přecijen bude asi přehlednější a autoritativnější než já,)

Není známa definice náboženství, na níž by se širší vědecká komunita shodla. Náboženství v moderním smyslu je totiž velmi abstraktní pojem, k němuž se dospěje až na základě srovnávání.

Náboženství – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/...o%C5%BEenstv%C3%AD#P.C5.99.C3.ADklady_definic_n.C3.A1bo.C5.BEenstv.C3.AD

Vůbec zadat si do googlu "definice náboženství" je legrace,)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    HWLLFFRDD: Podívej, je to jednoduché - religionistika nemá všeobecně uznávanou definici "náboženství". Formovala se postupně, a na začátku se přirozeně obírala křesťanstvím a judaismem. Z toho vznikaly první teorie a definice náboženství. Pak se přidala asijská náboženství, i ten islám, pak jihoamerické věci (tam se třeba nemluví o "inkismu", ale o "náboženství inků/aztéků" atd.) Pak si vem různé novotvary - nějak cítíme, že třeba Óm-šinrikjó byly nejen teroristi, ale že tam bylo něco "náboženského". Chtěj pak všechny tyhle věci nacpat do jednoho pojmu "náboženství", a zkus mi ho definovat. Vždycky ti najdu nějakou skupinu/memetickej systém, kterej je obecně pokládán za religiózní, al té definici se vymyká. Už i s tím islámem byly problémy (maj posvátnej text, nemaj centrální autoritu - a to nejsem zrovna na islám žádnej odborník). Nicmén je fakt, že že kupř. v otázce vztahu ke státu/autoritě to maj tzv. abrahámovská náboženství každý jinak - židi začínali a do velké míry jsou "národní/etnické náboženství", král byl král v našem slova smyslu i plnohodnotnej šéf náboženství, křesťani začínali jako full disidentský hnutí, muslimové začali - taky z mála - ale budovat sunnu, která "zahrnuje vše a všechny" - tohle je dobrej příklad toho, jak ošidný je jednoznačně definovat nějaký neutrální "náboženství".

U té ideologie je to složitější, to bych tu psal hodinu, ale ve zkratce prostě ten pojem patří k modernitě, jakkoliv i jevy jánevim ze starověku vykazují znaky ideologie. V hovorové řeči budiž, ale když půjdeme v odbornější debatě "do pojmů", tak to prostě není košer.

Sorry za tl.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Já jsem dalek projevovat nějaké sympatie směrem k tomu bigotnímu náckovi, ale Gaisakovu myšlenku jsem rovněž nebyl schopen jakkoli smysluplně zpracovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam