• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BIDAK: kolik takovych Lalin ale pobiha po venku s volebnim pravem?
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    BIDAK: V tom jejim klubiki jsou minimálně dvě její duševní dvojčata.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    [ SALAMAN @ 10.000 perel Nyxu ]
    Víte co je dobrý? Že Lalina je jenom jedna. Jako stačí, ale fakt neandrtálců není tolik.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    CHORCHEOS:
    treba atomovkama vid jak uz tu padlo, ale ty si v supermarketu zatim nekoupis.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: ok. Nemáme se o čem bavit. Zij blaze.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SUMAC: Já do tohohle nechci moc zabředat, umím si představit, že třeba v Texasu mají lidi ke zbraním jiný vztah, než je obvyklé v Evropě a nenechají si sahat na svá ústavní práva.
    Navíc pochybuji, že vlastnictví automatických zbraní, je příčina těch masakrů. I když je zakážou, ten problém tím nevyřeší. Přijde mi to jako jen takový opatření, aby to vypadalo, že se s tím něco dělá, ale zabíjet se bude dál něčím jiným.

SUMAC: Patislav to tvrdí, to v uvozovkách byla jeho citace.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: nikdo netvrdi opak
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: cela tahle debata je ale o:

1. schvalim kus papiru, ktery jednim tahem zabrani v masovych vrazdach volne pristupnyma automatickyma zbranema protoze chci minimalizovat zlo, minimalizovat traumata pro pozustale, spolecnost, komunitu. cena lidskeho zivota tu neni pro "porovnavani" co ma vyssi "cenu", potazmo koho obet ma vyssi "prinos" pro spolecnost. Ale lidsky zivot je bran jako absolutni velicina - entropie, jejichz zachovani a maximalizace je zakladni premisou lidkeho snazeni.

2. neudelam nic a pokazdy kdyz k dojde k dalsimu a dalsimu masakru, budu se tvarit, ze se nic nestalo.

citis ten rozdil? "psychopat" je v tomhle pripade jedinec co hlasa 2.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    Měla to být demonstrace, že není vždy pravda: "Dva životy mají větší cenu než jeden život. Tečka. "
    Naopak je příčetný a morální rozhodnutí odmítnout někoho zabít za účelem záchrany jiných životů ve větším počtu nebo za účelem jiného "vznešeného" cíle.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    FIONOR: Tak to ano, já to takhle psal jen pro zjednodušení. Nejde o to označit někoho za psychopata, ale každá v souboru těch otázek má nějakou "normální" a nějakou "vyšinutou" odpověď.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD: tak nejsou línej a tu debatu si sakra přečtou, takhle jsou za blba.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    PATISLAV: Ještě mě napadá, s tou morální deficiencí je to možná právě naopak, než píšeš.
    Podobná úloha se řeší v testech na rozpoznání psychopatických rysů osobnosti. V jedné verzi je to asi takhle, představ si dva modelové příklady:

1. Po koleji se řítí vlak na pět lidí, kteří jsou na ní upoutáni a nemůžou se pohnout. Ty máš ale možnost přehodit výhybku a vychýlit vlak na vedlejší kolej. Mrzuté je, že na vedlejší koleji je spoutaný jeden člověk, kterého tím zabiješ.

2. Po koleji se řítí vlak na pět lidí, kteří jsou na ní upoutáni a nemůžou se pohnout. Ty stojíš na mostě nad kolejí s jedním člověkem tlustým tak, že kdybys ho z mostu pod vlak srazil, ten jistě vykolejí a tím bys zachránil vraždou člověka pět lidí.

Zatímco v prvním příkladě volí normální lidé stejně jako psychopati menší zlo a vlak vychýlí, v druhém případě, který je osobní, stojíš vedle toho člověka a třeba se mu díváš do očí, normální člověk s tou vraždou morální problém má a nezvolí ji. Psychopat s tím ale nemá problém a stává se v tvých očí hrdinným zachráncem pěti lidí.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    PATISLAV: však jo, ono je taky poslední dobou tohle porovnávání hodnot života po nějakým čase čím dál víc vidět. Zbývá jen rozhodnout, který jsou který.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    CHORCHEOS: tahle "stará moudrost" je prostě píčovina, ať to vezmeš z jakého chceš úhlu. Dva životy mají větší cenu než jeden život. Tečka. Jakákoliv další debata je pseudofilozofické blábolení morálně deficientních troglodytů.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: skoda, chtel jsem ti nabidnout svoje uprimny "thoughs and prayers"
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SUMAC: to sis moh nechat od cesty, já o to nestojím.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: tak to te uprimne lituju.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SUMAC: cimz nechci zlehcovat holokaust romu vs zidu nevo vrazdeni civilistu v Syrii nebo Jemenu jako "mene otresne" nez strileni medializovanych Zapadnich skolaku na Floride nebo ve Vegas. Ale zastavit obcanskou valku pripadne etnickou genocidu je o poznani dost tezsi nez schvalit jeden zkurvenej kus papiru v Senatu.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SUMAC: Tyhle diskuse tu periodicky probíhají už roky a jsou stále stejné. Tohle je holt jediné, co mne na tom zaujalo.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: cele tohle rádoby oduševnělé ontologicke plácání na téma “cena lidského života” je ve světle toho, co se děje v US po povolení omezení držení automatických zbraní v poslední době, naprosto irelevantní.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SUMAC: Já se jen snažím přijít na smysl té Haroldem zmíněné staré moudrosti, kterou tu, zdá se, nikdo nechápe. Celou debatu jsem nesledoval.
    A propos, je to z Koránu, takže tu vážně vane takový svěží křesťanský vítr :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: to nikdo neříká.

Co jsem říkal ja a jak ta debata vznikla je:

1. Střelné zbraně efektivně ukončují lidské životy.
    2. Noze ukončují lidské životy méně efektivně.
    3. Pokud pro mě má lidsky život cenu, budu se snažit aby šance, ze bude jakkoliv uměle ukončen, byla statisticky co nejnižší.
    4. Logicky pak prostředek co dle statistiky způsobuje větší masakr má moji pozornost o nepoznání větší než prostředek méně efektivní.
    5. Kalich po tomhle argumentu začal relativizovat a odvádět pozornost od čiré statistiky efektivnosti prostředku k nějaké jeho dojemné kalashnikovske teologii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam