• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: cele tohle rádoby oduševnělé ontologicke plácání na téma “cena lidského života” je ve světle toho, co se děje v US po povolení omezení držení automatických zbraní v poslední době, naprosto irelevantní.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SUMAC: Já se jen snažím přijít na smysl té Haroldem zmíněné staré moudrosti, kterou tu, zdá se, nikdo nechápe. Celou debatu jsem nesledoval.
    A propos, je to z Koránu, takže tu vážně vane takový svěží křesťanský vítr :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CHORCHEOS: to nikdo neříká.

Co jsem říkal ja a jak ta debata vznikla je:

1. Střelné zbraně efektivně ukončují lidské životy.
    2. Noze ukončují lidské životy méně efektivně.
    3. Pokud pro mě má lidsky život cenu, budu se snažit aby šance, ze bude jakkoliv uměle ukončen, byla statisticky co nejnižší.
    4. Logicky pak prostředek co dle statistiky způsobuje větší masakr má moji pozornost o nepoznání větší než prostředek méně efektivní.
    5. Kalich po tomhle argumentu začal relativizovat a odvádět pozornost od čiré statistiky efektivnosti prostředku k nějaké jeho dojemné kalashnikovske teologii.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    HWLLFFRDD: Já nevím, třeba se mýlím, ale mně na tom nic tak nepochopitelného nepřijde.
    Jde nejspíš o starověký postoj k hodnotě lidského života, který nelze měřit ani počtem ani penězi. Život jednoho Róma nemá menší cenu než život deseti Židů, nikdo nemá právo něco takového říct. A taky se nikdo nemůže hájit tím, že když zavraždil jednoho člověka, je méně vinen než ten, kdo zavraždil deset lidí. Rubikon, za kterým si zasloužil být popraven, překročil spácháním již té první vraždy.

Soudobé problémy s resocializací úkladných vrahů a zvýšené tresty za recidivu bych do toho nepletl, to je anachronismus.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    LODBROG: Ne že se jednomu dítěti něco stane a dotyčný bude snižovat škody.

Když už, tak jestli by svěřil dítě někomu, kdo to první úkladně zavraždí a bude si myslet, že když už zavraždil člověka, je vinen stejně jako by povraždil celé lidstvo a tudíž oddělá i ty ostatní.
    Aby to bylo přesné.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    HAROLD: Svěřil bys svoje děti radši někomu, kdo si myslí, že když se jednomu něco stane, tak už ti může pozabíjet i ty ostatní děti, protože mlíko je rozlitý a na počtu už nesejde?
    Co se zkusit vrátit do reality a uznat, že ačkoliv je lepší se škodě vyhnout úplně, tak když se nějaká stane, tak menší škoda je prostě menší?

Jinak: samozřejmě že je krádež a vražda kvalitativně jinde. Ale dvojnásobná vražda a trojnásobná vražda je kvantitativně jinde.
    Stejně jako když se řízneš do jednoho a když se řízneš do dvou prstů.

Nebo se fakt hádáš jen aby ses mohl hádat?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BLOODRAT: 1 + 1 + 1 = 1, když už
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    11+12+13+...+1n = 1
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BLOODRAT: snad 1+1+1 = 1 , ne?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    1+1=1
    Christian logic.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAROLD: jednoduchá odpověď: protože trest je v prvé řadě výchovný a recidivista dal svým činem najevo, že převýchova je nemožná či nesnadná, proto se musí přitvrdit anebo dotyčného ze společnosti vyloučit. Tohle ale chápe snad i moje šestiletá dcera (ne, neprodám ti ji na orgány).
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    HAROLD, HAROLD: Sarcasm not detected?
    Jako ta původní perla vznikla tak, že se Patislavovi zdálo nepochopitelné, že někomu připadá jedna vražda stejná jako taková větší genocidka.
    A vzniklo z toho, že liberálové jsou dementi a nevážej si lidskýho života. Fajn!

HAROLD: Větší hrozba pro společnost. Proč tam teda společnost vidí tu větší hrozbu? Protože by pak mohli zařvat další lidi. A to aby zařvali další lidi co? To aby zařvali další lidi nechceme, protože to je horší, než kdyby zařval jenom jeden.
    Oh wait, neni, je to úplně stejný.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAROLD: nechápu pointu argumentu. Proč bych měl něco rovnoměrně rozdělovat? A říká snad někdo, že za "pouhé" Lety by nezasloužila spousta zodpovědných provaz? Ale je snad nad slunce jasnější, že Osvětim byl závažnější zločin na lidstvu, stejně jako zemětřesení při kterém umře 100 tisíc lidí je větší tragédie, než zemětřesení, při kterém zemře lidí 10. To ale neznamená, že to druhé zemětřesení není tragédie, to neznamená, že koncentrák v Letech nebyl zločin. Jen prostě každej člověk bez kolečka navíc chápe, že rozsah zločinu nebo tragédie dělá onen zločin nebo tragédii závažnější.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Vícenásobnej vrah je přece sociálně dokladem, že po jedné vraždě nemá problém s jinou, proto to společnost citlivěji trestá. Ale není tím vyjádřeno, že kdo zabil tři lidi je vrah a kdo zabil jednoho je je-tak-trochu-vrah.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Proč jsou pak větší tresty pro recidivisty, když v obou případech zabili vlastně jenom jednoho člověka a ne oba dva najednou?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PATISLAV: Takže když holocaust rozdělíš rovnoměrně mezi hlavní činitele Třetí říše, tak jsou vlastně masový vrazi každej-jen-tak-trošku?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAROLD: ale tady není řeč o tom, jestli to vrah dokáže nebo ne, ale co je pro společnost nepřijatelnější. Já se přiznám, že jsem v upřímném šoku ze zjištění, že existují lidé, kteří si myslí, že masová vražda, je stejně závažná jako vražda jednorázová.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    HAROLD: Ne, jako fakt, nechápu smysl sdělení.
    Proč teda soudy trestají vícenásobné vrahy tvrdšími tresty? Je to chyba? Souvisí to nějak s tím co píšeš, nebo to je zcela odlišné téma?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PATISLAV: Ale jinak ano, máš pravdu. Pokud dokážeš úkladně zničit jeden lidský život, dokážeš jich už zničit libovolné množství. Bez ohledu na jakoukoli morálku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam