• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CAIDEL:
    NELDE:
    Aha, díky za vysvětlení, v tomto jsem 100 let za opicemi, třeba se to bude někdy hodit.

ADAMM: No jo no, moje chyba, nedá se svítit.
    Když už řeším mBank, ještě se přeptám jak to aktuálně vypadá se zahraničními platbami, furt nic? Ty bych potřebovala jak sůl...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZUZANA: zrušení zpoplatněné není, ale tím, že sis objednala kartu k eMAXu, tak to je za 100 Kč (jednorázový poplatek, při prodloužení karty už neplatíš) a už to nevystornuješ (karta už je pravděpodobně zadaná do výroby). ostatní už bylo asi docela zodpovězeno...

DAMIAN: nevím toho moc - spíš jen to, že v prosinci už byl po technické stránce nasazen, ale zatím k tomu chybí řada ostatních věcí (právničina, systém žádostí a podobně), imho bych ho čekal nejdřív letos na podzim. ale do konce měsíce se má konat mRada, tak se třeba něco dozvím.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ZUZANA: Ne, tím se myslí platby kartou na internetu. Takové ty když jim někam vyplníš číslo svojí karty a oni si to strhnou. Z bezpečnostních důvodů není od věci zadávat číslo účtu (v tomto případě eMAX), kde máš nějakou omezenou částku vyčleněnou víceméně na ten nákup, takže i kdyby se ti čísla kreditky někdo zmocnil, stejně ti z toho účtu nemá co sebrat :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZUZANA: Internetové platby jsou, když nakupuješ na internetu pomocí platební karty. Pořídíš si emax k němu platební kartu a nastavíš všechny limity na nulu. Před vlastní platbou nastavíš internetové limity na potřebnou částku, a převedeš na emax potřebnou hotovost. Po platbě zase limity snížíš. Tímto způsobem se nedá to číslo karty vůbec zneužít.
    Podobně můžeš použít takovou kartu v rizikových zemích - dáš si trvalý příkaz, kterým tu kartu budeš každý den dotovat menší částkou peněz. Pokud ti ji někdo sebere, nebo naklonuje, tak se stejně dostane jen k relativně malé částce.
    DAMIAN
    DAMIAN --- ---
    ADAMM: Netušíš prosím jak to vypadá s účtem pro právnické osoby? díky
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CAIDEL:
    NELDE:
    Díky za info.
    Co to znamená "používání eMAXu na internetové platby"? Je nějak lepší platit přes internetové bankovnictví běžné věci jako nájem, telefony apod. z eMAXu než z běžného účtu? Nebo se tím myslí něco jiného?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ZUZANA: Osobně to mám tak, že mKonto je klasické aktivní konto, na eMAX mám nějakou operativní zálohu kdybych na mKontu náhodou nevybalancoval cash flow (a nebo se EMAX dá použít na internetové platby, přesně jak říká NELDE) a eMAX plus je spořící záležitost, z které se peníze vybírají leda na něco velkého.
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    ADAMM:
    NELDE:
    Díky díky za info. Jestli tomu dobře rozumím, eMAX ani kartu k eMAXu jsem si vůbec nemusela objednávat. To jsem udělala chybu, že jsem nejdřív poslala žádost a až pak se v tom zorientovávat já blbec.
    Dá se ještě objednávka / žádost nebo její část stornovat? Nebo půjde až pak po podpisu smlouvy eMAX zrušit? Zrušení není zpoplatněno?
    Jestli tomu správně rozumím, tahle bychom mohli na Plusu spořit, pak prachy přehodit na mKonto co mám a vybrat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZUZANA: EMAX Plus je opravdu bez možnosti karty a jen s jedním výběrem. Aktuálně je EMAX dobrý hlavně na internetové platby, případně na nějaké rizikové nákupy (pokud mám strach, že by mi mohli okopírovat kartu, tak u té emaxové to nevadí, dám si na ní jen to, co chci utratit). Emax je starší produkt a po pravdě řečeno, je dnes skoro zbytečný, mám na něm dlouhodobě nulu. Plusy můžeš mít až 4. Samozřejmě je lepší peníze z Plusu vybrat na běžné, část použít a zbytek dát na jiný Plus (aby bylo možné je vybrat znova ve stejném měsíci).

Doporučuji na emax zapomenout a pořídit si čtyři plusy. Dlouhodobá nula vůbec nevadí. Jen pozor, úroky se často připisují před koncem měsíce (v pátek, pokud je konec o víkendu)a pokud je tehdy vybereš, tak se dostaneš do záporu (neboť ti malou část těch úroků seberou).
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    Ještě nějaké dotazy - naklikala jsem do té žádosti eMAX, kartu k eMAX a eMAX Plus, nevyznám se v těchto spořících produktech, u mBank mám jen asi rok běžný účet.

Nerozumím úplně jaký je rozdíl mezi eMAX a eMAX Plus. Kromě toho, že na Plusu je vyšší úrok. A proč je vhodné mít kombinaci eMAX a eMAX Plus mimo to kdybychom chtěli dělat jednou měsíčně převody mezi účtama (to by nás asi nebavilo).

Vpodstatě potřebujeme s partnerem dlouhodoběji spořit na nějakém rozumném účtu, na který jeden i druhý každý měsíc pošleme stejnou částku. A pak když je budeme potřebovat, třeba za rok, si je vybírat. Jestli tomu dobře rozumím, bude to lepší dávat na eMAX Plus kvůli vyššímu úroku a pak když budeme potřebovat vybrat, přehodit si to na eMAX ke kterému bude karta? K eMAX Plus kartu nedávají? Pro nás nevidím moc jiný důvod proč mít eMAX. Byl by problém, kdyby na eMAXu byla dlouhodobě nula? Na co jiného by se dal používat eMAX? Kdybych chtěla ještě spořit, třeba jenom za sebe, stejně bych chtěla další eMAX Plus jestli to jde, abych měla co nejvyšší úroky.
    Bylo by nějak zpoplatněno kdybychom jeden účet - eMAX zrušili? Nechyběl by nám pak na něco? Nebylo by jednodušší kdybychom si chtěli z eMAX Plus peníze vybrat - přehodit je na běžný účet, který už u mBank mám? Je vůbec možné mít eMAX Plus bez eMAXu?

Jsou to takové elementární dotazy, četla jsem trochu info k těmto produktům na webu mBank, ale teda nejsem z toho moc moudrá... spořící záležitosti jsem dosud neřešila... a pořádně to studovat mě dost stresuje...

Možná jse
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZUZANA: je potřeba, abyste byli na jednom místě, ale můžete si vybrat sami termín i místo (o půlnoci na hřbitově to nejde, ale jinak v podstatě cokoliv), zpoplatněné to není. kdyby byl nějaký problém nebo se ti zdálo, že jsou neochotní, tak mi napiš, kamarád dělá supervizi kurýrů, takže to není problém "nabonzovat" :)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    Omlouvám se jestli se o tom tady už psalo, nedaří se mi vyfiltrovat... podala jsem před chvilkou přes net žádost o spořící účet - společný s partneren, očekávám mail, příp. telefonát ohledně příchodu kurýra a chci se zeptat:
    - Jak je to s tím kurýrem, budu se s ním moci domluvit na termínu a místě podpisu smlouvy nebo mi určí termín a budu se muset přizpůsobit?
    - Smlouvu předpokládám budeme podepisovat oba s přítelem, budou to domlouvat s námi oběma nezávisle, resp. bude možné se domluvit že přijde za mnou domů a pak za přítelem do práce?
    - Je služba že přijde kurýr nějak zpoplatněná, resp. kdybychom nepodepisovali smlouvu najednou, bylo by to dražší?

Možná jsou moje dotazy zbytečné a půjde se s kurýrem v pohodě domluvit, já bych se jen potřebovala na to trochu duševně připravit jak to bude, mám z těchto věcí trochu obavy po zkušenostech s kurýrama Telefóniky O2...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: V době, kdy jsem o tom mluvil, těch lidí moc nebylo (-; Dneska už to prakticky nejde. Ale nechápu proč to novým lidem dávají dál, alespoň nové smlouvy mohly být bez.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: ani já ne, ale pak to znamená, že ani zaměstnanci neví co se vlastně stane a možná alibisticky zmiňují i tp. Ani jedna varianta mě netěší...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MUNIN: víc důvodů - náročnost jeho odstranění ve vnitřních systémech dost vysoká, nutnost obeslat všechny lidi, co mají smlouvy s updatem smlouvy, protože to je změna, která je z právního hlediska velká... no a další důvody... prostě pech :/
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    NELDE: Předčíslí/sort code povinné není, ale když už se je banka o své vůli rozhodne lidem přidělovat a uvádět ve smlouvách, musí je pak v mezibankovním platebním styku používat.

http://www.cnb.cz/cs/aktuality/uvodni-strana/2010-01-07_004.html
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Proč to nešlo zrušit? Předčíslí přeci není povinné. Většina bank ho nepoužívá.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: nešlo zrušit. bohužel, snaha byla.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Nevím, jakých trvalých příkazů by se to mělo týkat. Logika je jednoduchá - pokud máš trvalý příkaz do mbank, tak by to měla mbank identifikovat a připsat na účet. Problém může nastat jen pokud ti tvoje banka nechce takový trvalý příkaz (nebo i jednorázový) provést, protože o té potřebě předčísel ví. Tam je ale problém zakopán v tom, že tyhle banky za změnu trvalého příkazu vybírají poplatek. Takže pokud tě donutí, aby sis to musel změnit, tak jednak vyberou penízky navíc a jednak zatopí konkurenci. U trvalých příkazů z mbank by problém být neměl, protože celou dobu chodili i s předčíslím. Stejně kromě inkasa se páruje podle VS, případně SS.

ADAMM: vzpomínáš, jak jsem psal, že předčíslí je opruz a řešení mbank bylo, že není nutné ho užívat, ale nezrušili jste ho? Teď se vám to vrací. Kdybyste ho zrušili a nové účty dávali bez něj, tak by to bylo bez problémů. A mohli jste to udělat ještě před zavedením inkasa, tedy totálně bez problémů.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ok, dik.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam