• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    mBank garáž fakt nemá chybu :-D nezaplatit ani včas za životně důležitou doménu :-( Teď už chápu, že je malej zázrak, že to vůbec nějak funguje...
    YARIN
    YARIN --- ---
    asi nejaka nocni odstavka... nicmene neudelala radost. to sou holt nevyhody obracenyho biorytmu...
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    YARIN: nn
    YARIN
    YARIN --- ---
    funguje vam prihlaseni...?
    HAYES
    HAYES --- ---
    samozrejme, ze ne! jsem blbej, sypu si popel na hlavu... diky
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    HAYES: a tys to tam měl? Já na emax+ mám možnost jen zadat předdefinovaného příjemce (což mám běžný účet) a na něj posílat peníze. Přímo "platební příkazy" mám jen u mkonta.
    HAYES
    HAYES --- ---
    v i-bankingu mi zmizela moznost Provest prikaz u uctu eMax+ a ja ted nemam moznost, jak si prevest penize na normalni ucet...wtf? mrknete se nekdo, jestli jste na to stejne... diky
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: To mi připomíná, že v Americe při použití on line terminálu po mně chtěli podpis až při vyšší částce. Tedy obrana tomu, aby člověk musel ten podpis nebo PIN dávat každou chvíli. Pokud mi někdo ukradne kartu, tak takhle bouchne jen pár stovek. Když může odpozorovat PIN v jídelně, tak o několik řádů více.
    NYX
    NYX --- ---
    KOC256: zadavat heslo pred cizima lidma mi prijde byt teda jako PODSTATNE vetsi prohresek nez zvolit si silne heslo a to nemenit ;-)

ale nechame toho, jsme tu ot :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NYX:
    jde mi prave o to okoukavani hesel... dneska si kolega vsiml prvnich dvou znaku, za tyden poslednich dvou... jasne ze to je extrem aa nemyslim si ze menit kazdy tyden je OK ale proste vynucena zmena hesla co pul roku zase tak obtezujici nebude
    NYX
    NYX --- ---
    KOC256: ale vzdyt ma pravdu :-) zmena hesla je dobra prakticky jen k tomu, ze pokud nekdo heslo ziska, nemuze ho pouzivat dlouhodobe...

tj. pokud ti chce manzelka kontrolovat utraty, ok...pokud ti chce nekdo vysat ucet, je ti nejake pravidelne meneni hesla uplne k nicemu.

pak tu jsou samozrejme jeste varianty, kdy utocnik treba ziska hashe hesel a ty mas sanci, ze heslo zmenis driv, nez on ty hashe prolomi...ale pokud se neco takoveho stane, je na case zmenit ne heslo, ale banku :-))

u PINu na karte je to pak trochu neco jineho, ten muze asi kdekdo okoukat pri zadavani...ale tezko rict, jaka jsou rizika...kdyz ti nekdo veme kartu nasilim, tak o tom vis a asi muzes rovnou blokovat. kdyz to bude nejaky znamy, co treba pocka nez bude znat pin a pak ti kartu nekdy potaji vylovi (cas zmenit zname :-)), tak tady by to asi pomoct mohlo...ale nejlepsi reseni mi stejne prijde byt kombinace nizkych limitu a sms upozorneni na platby nebo neco podobneho.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ENKIE:
    nektere casti toho textu jsou poklad... zvlast od sysadmina.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANICHQA: No tak to je celkem rozumny duvod, ale ja mam karty jenom tri, takze nemam problem si to pamatovat.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    KOC256: No ja pracuju mj. i jako sysadmin uz roky, a muzu teda rict, ze skutecne mi prijde zbytecne menit pristupova hesla, pokud k tomu neni nejaky specificky duvod, nejaky bezpecnostni incident.

Bezpecnostni politika urcujici obecne, ze hesla je nutne menit pravidelne jen proto, aby nebyla porad stejna, mi prijde postavena na hlavu, protoze v realu to pak skonci tak, ze uzivatele si ta hesla napamatuji a maji je pak ruzne nalepena na kartickach u monitoru atp. - proste jakmile tu bezpecnost udelas pro bezne uzivatele prilis narocnou (drahou), zacnou na ni ti uzivatele kaslat a obchazet ji, a ve vysledku je to mene bezpecne.

Hesla a klice musi byt kvalitni, to je zasadni, ale neexistuje zadny obecny duvod je menit. No a vzhledem k tomu, ze PIN na karte je vzdy stejne (ne)kvalitni - 4 cislice - tak zmenami niceho nedosahnes.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANICHQA: jasně, proto teď nemůžu používat AXA kartu na normální placení v obchodech, protože tam PIN změnit on-line nejde, a já jsem si ho někam poznamenal a úspěšně to zapomněl ;) a jsem líný zjistit, jak ho změním :)
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    ADAMM: ale i tak kdyz si ho nemuzes zmenit, tak nemuzes tento princip uplatnit ;-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    jo staci treba u kazdeho pin posunout jedno cislo jinam a pokud toto nevyzvanis tak pro pripadneho utocnika jsou ty PINy proste jine no :o)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANICHQA: to mi nepřijde jako úplně bezpečné řešení... já jsem si ale díky možnosti nastavit si vlastní PIN udělal jinou, imho bezpečnější metodu. u každé karty je PIN první, třetí, pátá a sedmá číslice (no - ve skutečnosti je to trochu jinak, ale na tomhle principu). tím mám pokaždé jiný PIN a přitom jistotu, že ho nemůžu zapomenout :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ANICHQA: tak u miliónu karet to zní logicky :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam