• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    mBank: http://www.mbank.cz/ - Internetové bankovnictví: https://online.mbank.cz/

Pokud máte konkrétní problémy, které potřebujete řešit, můžete se obrátit na správce klubu (nyx pošta; id: ADAMM), který byl zaměstnancem a nějaký ten kontakt tam ještě má.

Co je mBank: česká organizační složka polské banky mBank vlastněné ze 70% německou Commerzbank (2. největší banka v Německu). mBank vznikla v Polsku v roce 2001, v ČR od listopadu 2007.

rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NYX:
    jde mi prave o to okoukavani hesel... dneska si kolega vsiml prvnich dvou znaku, za tyden poslednich dvou... jasne ze to je extrem aa nemyslim si ze menit kazdy tyden je OK ale proste vynucena zmena hesla co pul roku zase tak obtezujici nebude
    NYX
    NYX --- ---
    KOC256: ale vzdyt ma pravdu :-) zmena hesla je dobra prakticky jen k tomu, ze pokud nekdo heslo ziska, nemuze ho pouzivat dlouhodobe...

tj. pokud ti chce manzelka kontrolovat utraty, ok...pokud ti chce nekdo vysat ucet, je ti nejake pravidelne meneni hesla uplne k nicemu.

pak tu jsou samozrejme jeste varianty, kdy utocnik treba ziska hashe hesel a ty mas sanci, ze heslo zmenis driv, nez on ty hashe prolomi...ale pokud se neco takoveho stane, je na case zmenit ne heslo, ale banku :-))

u PINu na karte je to pak trochu neco jineho, ten muze asi kdekdo okoukat pri zadavani...ale tezko rict, jaka jsou rizika...kdyz ti nekdo veme kartu nasilim, tak o tom vis a asi muzes rovnou blokovat. kdyz to bude nejaky znamy, co treba pocka nez bude znat pin a pak ti kartu nekdy potaji vylovi (cas zmenit zname :-)), tak tady by to asi pomoct mohlo...ale nejlepsi reseni mi stejne prijde byt kombinace nizkych limitu a sms upozorneni na platby nebo neco podobneho.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ENKIE:
    nektere casti toho textu jsou poklad... zvlast od sysadmina.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANICHQA: No tak to je celkem rozumny duvod, ale ja mam karty jenom tri, takze nemam problem si to pamatovat.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    KOC256: No ja pracuju mj. i jako sysadmin uz roky, a muzu teda rict, ze skutecne mi prijde zbytecne menit pristupova hesla, pokud k tomu neni nejaky specificky duvod, nejaky bezpecnostni incident.

Bezpecnostni politika urcujici obecne, ze hesla je nutne menit pravidelne jen proto, aby nebyla porad stejna, mi prijde postavena na hlavu, protoze v realu to pak skonci tak, ze uzivatele si ta hesla napamatuji a maji je pak ruzne nalepena na kartickach u monitoru atp. - proste jakmile tu bezpecnost udelas pro bezne uzivatele prilis narocnou (drahou), zacnou na ni ti uzivatele kaslat a obchazet ji, a ve vysledku je to mene bezpecne.

Hesla a klice musi byt kvalitni, to je zasadni, ale neexistuje zadny obecny duvod je menit. No a vzhledem k tomu, ze PIN na karte je vzdy stejne (ne)kvalitni - 4 cislice - tak zmenami niceho nedosahnes.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANICHQA: jasně, proto teď nemůžu používat AXA kartu na normální placení v obchodech, protože tam PIN změnit on-line nejde, a já jsem si ho někam poznamenal a úspěšně to zapomněl ;) a jsem líný zjistit, jak ho změním :)
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    ADAMM: ale i tak kdyz si ho nemuzes zmenit, tak nemuzes tento princip uplatnit ;-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    jo staci treba u kazdeho pin posunout jedno cislo jinam a pokud toto nevyzvanis tak pro pripadneho utocnika jsou ty PINy proste jine no :o)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANICHQA: to mi nepřijde jako úplně bezpečné řešení... já jsem si ale díky možnosti nastavit si vlastní PIN udělal jinou, imho bezpečnější metodu. u každé karty je PIN první, třetí, pátá a sedmá číslice (no - ve skutečnosti je to trochu jinak, ale na tomhle principu). tím mám pokaždé jiný PIN a přitom jistotu, že ho nemůžu zapomenout :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ANICHQA: tak u miliónu karet to zní logicky :-D
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    ENKIE: prave ze neni. Ja mam stejny PIN pro vsechny karty. A nemusim si jich pamatovat milion.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KOC256: tak Fio bankovnictví mi celkem vyhovuje Axa ne. Podotýkám, že preferuji funkčnost před designem. A IB Fio toho umí fakt dost.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ENKIE: tím okamžitě bych si nebyl jist. Uživatelé na mFóru to omezují na karetní transakce (ty chodí rychle) příchozí platby na účtu běžně i půl hoďky později.

U Fia si můžeš nechat poslat zdarma email a přijde po transakci nikoliv až druhý den či vůbec jak je již několik let běžná praxu u mBank.

Dokonalá kombince v jednom prostě neexistuje :-(
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ENKIE:
    rad bych videl porovani bankovnictvi FIO vs AXA. doposud jsme nic horsiho nez AXA bankovnictvi nevidel :)

ENKIE:
    ano ale neni to pro kazdeho a pokud vim ze v horizontu roku ty penize budu potrebovat tak se mi vyplati ty penize mit nekde na uctu a neresit sporeni a kazda stovka dobra ktera z toho prijde

ENKIE:
    a predpokladam ze menit si heslo do PC ti prijde taky zbytecne ;-)

Sry ze reaguji jen na tebe ale ostatni posty mi pripadaji ze na ne reagovat neni treba ;-)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANICHQA: Me nikdy nenapadlo tohle vyuzit, proc menis PIN u karty? Neni pak jenom slozitejsi si pamatovat ten aktualni?

ENKIE: K tomu bych jeste dodal, ze v Mbank lze nastavit upozornovani pomoci SMS na vsechny prichozi platby vetsi nez 100,- Kc, a funguje to spolehlive a okamzite. U FIO bohuzel neni mozny realizovat to omezeni upozornovani jen na prichozi platby :( Takze u FIO ti to bude pomoci SMS hlasit i tvoje vlastni akce ;(
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: zcela bez ironie - ačkoliv bývalý zástupce konkurence, v tomhle jim držím palce, protože to byla doposud jejich největší nevýhoda. ono - cokoliv je od ČSOB je imho zlo, takže čím dřív budou v tomhle nezávislí, tím líp (pro klienty).
    VANEK
    VANEK --- ---
    ENKIE: To mi připomíná, že na http://facebook.com/permalink.php?story_fbid=126792110728132&id=100000823751018 už 15. února oznámili, že od 15. dubna budou Maestro použitelné i pro placení na netu (není to jejich lidumilství, nýbrž požadavek karetní asociace; a distribuce CVC bude ještě porod). A do roka a do dne snad budou i vlastní karty.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    jeste bych dodala, ze u FIO Maestro karet nejde bohuzel menit PIN...Byla jsem na tento luxus zvykla
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Sporit je beztak jako splachovat penize do zachoda, lepsi je nejak podnikave je investovat, nebo proste je jakkoliv jinak racionalne pouzit...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ENKIE: já musím souhlasit - vidím to velmi podobně. další výhodou FIO jsou hotovostní pokladny, nevýhodou pak nemožnost nastavovat flexibilně limity na kartách (u mBank on-line a s okamžitou platností, s řadou parametrů). ještě bych dodal, že dnes ani mBank, ani FIO nejsou ideální volbou pro spořící účet - k tomu se hodí AXA nebo některá ze záložen (např. Moravský peněžní ústav).
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Tak jsem nyni zakaznikem nejen Mbank, kde jsem spokojen, ale i FIO. FIO jsem si nechal zridit hlavne kvuli zahranicnim prevodum a EUR uctum.

FIO ma mnohem horsi webovy rozhrani k uctu, vypada to hrozne amatersky, jako nejaka databaze pro DOS z roku 1995, ale funguje to.

FIO umoznuje narozdil od Mbank prevody penez (wire transfer) do eurozony i do sveta, tohle je plus.

Horsi je to s kartou - Mbank dava k uctu Visa Classic zdarma, od FIO dostanes zdarma jen Fio Maestro, kterou napr. po internetu nezaplatis, je vhodna spis jen pro vybery v CR. Visa Classic stoji u FIO 25 Kc/mesicne.

Zprovozneni je sloziteji u FIO, musis tam dvakrat zajit osobne - jednou zalozit ucet, za 20 dnu si pak vyzvednout kartu. U Mbank se da vse zvladnout pres inet, kuryra a postu.

Jinak je to dost podobne. Tudiz pro prumernyho cloveka je asi lepsi Mbank, pokud nekdo nejak i podnika do zahranici treba a potrebuje zahranicni prevody, tak je lepsi FIO. A nebo klidne oboje - nestoji to mesicne ani korunu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam