• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    VANEK: Když znáš půjčenou částku, dobu a RPSN tak spočteš snadno kolik zaplatíš bez ohledu na to kolik je úrok a kolik poplatky, protože jsou to toho rpsn rozpuštěný právě tak, aby to šlo jednoduše přesně spočítat :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ROUMEN: Jasně že RPSN je nejjednodušší způsob, jak shrnout náklady na úvěr do jednoho čísla (i když ne univerzální: spotřebitel může mít nelineární interní úrokovou křivku, takže ho celková suma bude zajímat spíš, atd. atd.), ale nesouhlasil jsem s ROUMEN "je primitivní si vypočítat kolik zaplatíš když máš částku a dobu jen z tohohle jediného čísla" právě proto, že není jasné, kolik se tam vedle běžných splátek rozpustilo nestandardních poplatků.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    VANEK: RPSN nemá sloužit ke zpětnému určování poplatků, ale má jasně ukázat, o kolik víc zaplatíš. Tebe nemusí zajímat kolik z toho dělá samotný úrok a kolik poplatky, ale kolik tě to bude stát dohromady. To, že se RPSN mění podle částky a doby splatnosti a dalších věcí je pochopitelný. Ale je to jediný rozumný číslo pro porovnání "nákladů" různých produktů. Je přeci úžasný, když ti někdo půjčí s nulovým úrokem a halasně inzeruje nulový úrok. Jenže když jde o "rychlou půjčku" na 1 měsíc, bez úroku, jenom zaplatíš jednorázový poplatek 100 Kč za vyřízení půjčky, tak ti právě RPSN prozradí, jak moc je tahle půjčka výhodná :-)
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    MEDAN
    MEDAN --- ---
    ADAMM: je, ale neni na strankach. to me mrzi... i kdyz ted uz me to tak netrapi, kdyz vim, kde to najit :o)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MEDAN: tak RPSN i příklad výpočtu půjčky tam je...
    MEDAN
    MEDAN --- ---
    VANEK: no dokonce...
    MEDAN
    MEDAN --- ---
    Mimochodem (nejsem teda pravnik, tak si to mozna jen blbe vykladam, ale...) 321/2001 Sb. §3 rika, ze:

"Jestliže je nabízen spotřebitelský úvěr nebo zprostředkování smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, reklamou2) nebo nabídkou zboží nebo služby obsahující úrokovou sazbu nebo jakékoli údaje týkající se nákladů na úvěr, musí být jejich součástí roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr nebo příklad jejího výpočtu. Vzorec výpočtu roční procentní sazby nákladů na spotřebitelský úvěr je uveden v příloze tohoto zákona."
    MEDAN
    MEDAN --- ---
    ADAMM: aha, to jsem nezkousel (resp. by me nenapadlo, ze to bude tam). diky!
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MEDAN: ono to může být i tím, že jiné RPSN má člověk z venku a jiné stávající klient. pro stávající (speciálně v případě předschválené půjčky) je kalkulačka přímo v žádosti a jak jsem se díval, čím víc si půjčuješ, tím nižší RPSN (teď jsem si tam naklikal 350k na 36 měsíců a vidím RPSN 14,5%).

když půjdeš do té žádosti o půjčku, tak si s tím můžeš pohrát dle libosti.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: imho ne. respektive jsem si tím skoro jistý, protože to by jinak téměř všichni porušovali zákon...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MEDAN: já tě docela chápu, ale neviděl bych to tak vyhroceně... je pravda, že kdybych tam byl, tak bych určitě za online kalkulačku loboval. hodím to do mailu lidem z marketingu jako zpětnou vazbu.

taky můžeš zkusit napsat normálně na kontakt@mbank.cz nebo se podívat na mFóru, jestli se to tam nerozebíralo (imho určitě jo, ale nemám teď úplně čas to pro tebe dohledávat)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ROUMEN: To právě není; RPSN se vypočte numericky/iterativně z finančních toků, ale pokud nevíš, kdy jsou jaké poplatky, tak je zpětně namodelovat nejde.
    MEDAN
    MEDAN --- ---
    ROUMEN: to je sice hezky a podle toho bych si to asi i spocital, ale bud jsem blbej a slepej, nebo to na tom webu proste nemaji...
    jediny info co jsem nasel je tohle: http://www.mbank.cz/informace-k-produktum/urokovy-listek/#tabs=3
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    MEDAN: Právě RPSN je nejužitečnější číslo, protože je porovnatelné napříč všemi produkty bez ohledu na částku, dobu splácení, poplatky, ... Je to prostě kolik procent z částky zaplatíš za rok navíc. A protože je v tom zahrnutý všechno (i skryté poplatky jednorázové i pravidelné), je primitivní si vypočítat kolik zaplatíš když máš částku a dobu jen z tohohle jediného čísla.
    MEDAN
    MEDAN --- ---
    ADAMM: docela dost me stve, ze to nemaji napsany na webu. tim se pro me bohuzel mbank ponizuje k ostatnim, kteri chteji neco mlzit a nemluvit na rovinu...
    na cestu na pobocku bych si rad nasel cas az si budu jisty kolik me to bude stat. a volani nekam obecne mi nahani husi kuzi. navic vim, ze dve hodiny po zavolani/navratu z pobocky uz si stejne nebudu pamatovat co mi vlastne rikali...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: A není zákon, že vedle RPSN se musí uvádět i celková zaplacená částka?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MEDAN: p.a. znamená per annum (za rok) - čili roční úrokovou sazbu. podstatnější je ovšem RPSN - v tom jsou totiž zahrnuty i poplatky. sazby se liší podle požadované částky a období, původní mPůjčka měla na webu kalkulačku, u mPůjčky plus už není. nejlepší máš imho a) stavit se na pobočce a zeptat se, co má nejlepší RPSN b) zavolat na mLinku.
    MEDAN
    MEDAN --- ---
    GOR: dekuji za radu, spis bych ale ocenil neco k veci ;o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam