• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    mBank: http://www.mbank.cz/ - Internetové bankovnictví: https://online.mbank.cz/

Pokud máte konkrétní problémy, které potřebujete řešit, můžete se obrátit na správce klubu (nyx pošta; id: ADAMM), který byl zaměstnancem a nějaký ten kontakt tam ještě má.

Co je mBank: česká organizační složka polské banky mBank vlastněné ze 70% německou Commerzbank (2. největší banka v Německu). mBank vznikla v Polsku v roce 2001, v ČR od listopadu 2007.

rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ADAMM: tak jako člověk, co mu z první bitcoinové horečky zůstaly dva koresponďáky z Japonska a uznaná pohledávka, ale nějak nic víc... no nevím. myslím, že krypto je Divoký západ jak vyšitý, podvodníků jako much (Ponzi schémata, každá druhá burza - včetně těch velkých, nakonec já byl obětí na MtGox, která byla úplně největší, že jo

bud rad, ze nepomatujes 90's po prevratu. Harvardske Fondy, poldi kladno, Fond Trend a pan Kocab, atd atd atd... tomu co popisujes se rika "draze zaplacena zkusenost", kterou proste jini predvidali, protoze na mtgox byl bitcoin pomalu o 200$ nez kdekoliv jinde. A to byl proste signal, ze neco neni v poradku a kdo mel rozum a nevidel pred sebou jenom novy lamba v garazi, (krypto)prachy z goxu stahnul.
    URZA
    URZA --- ---
    ADAMM: Co se principiálně nezměnilo internetem? Mohl jsi před internetem během dvou minut navázat konverzaci s australanem? Poslat dotaz autorovi knížky co zrovna čteš a dočkat se odpovědi ten stejný den? Mít k dispozici vědění lidstvtva doma a prakticky zadarmo? koupit všechny vánoční dárky z postele? přečíst si nejnovější vědecký studie na jakýkoliv téma? Organizovat pomoc africkým dětem s lidma napříč planetou? Vždyť internet změnil od základu celou společnost. A to stejný ve finančnictví dělá vynález blockchainu. Jsme někde tak adekvátně internetu v 90. letech, takže máš pravdu že je to dost divoký západ pořád, ale jde to nezastavitelně kupředu, tak jako šel ten internet, který tehdy taky byl dost divoký. Například bezpečnost se daleko zlepšila s příchodem HW peněženek. Problém burz už taky není tak hrozný protože jich je hodně a jsou na daleko lepší úrovni. Letos nebo napřesrok budou ready burzy kde uživatel drží svoje privátní klíče, takže nepřijde o finance když burza zkrachuje.. Lightning Network na levné mikrotransakce se už testuje na mainnetu. Cross chain atomic swapy umožní propojit do jedné sítě bitcoin s dalšíma kryptoměnama, z nich některé mají nové a zajímavé vlastnosti....

nenechte si ujet vlak, kvůli tomu že na novinkách psali že bitcoin je bublina a nebo jste se před lety spálili na nějaké burze.. bitcoin je radikální změna která transformuje společnost tak jako ji transformoval internet
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    tak jako člověk, co mu z první bitcoinové horečky zůstaly dva koresponďáky z Japonska a uznaná pohledávka, ale nějak nic víc... no nevím. myslím, že krypto je Divoký západ jak vyšitý, podvodníků jako much (Ponzi schémata, každá druhá burza - včetně těch velkých, nakonec já byl obětí na MtGox, která byla úplně největší, že jo), lidi, co tomu nerozumí, do toho hážou nesmyslný částky, lidi, co by tomu rozumět mohli, se stávají trading gamblerama, co kontrolujou kurz co pět minut...

myslím, že to dopadne jako obvykle: Internet byl taky revoluce, ale nakonec ho svět korporací ovládl, nějaké nové vytvořil... ale zas až tak se toho principiálně nezměnilo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KID_MCHUTT: Ja vim, jak blockchain funguje, taky jsem si nakej ten bitcoin vymajnoval. Prave proto.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    KID_MCHUTT: *něco. Zatracený autocorrect.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MAKROUSEK: přečti si neví o tom, jak blockchain funguje...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NELDE: Jojo, online penezenka je neco jineho, nez cloud :-). NOT!
    NELDE
    NELDE --- ---
    MAKROUSEK: Blockchain je něco trochu jiného než cloud.
    URZA
    URZA --- ---
    MAKROUSEK: tys na to ani nekouk že?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    URZA: Jo a mimochodem k te "bezpecne onlinove penezence" bych jenom podotknul s klasikem: "Neexistuje cloudove uloziste. Existuji jenom pocitace, ktere vlastni nekdo jiny.".
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Špatného na tom není nic, ale neodpovídá to realitě velkých bank, kde většina systémů běžela ( a myslím, že stále běží) dávkově. Online je jenom zápis do fronty. A není to jenom o vysoké důvěrnosti, ale také spolehlivosti
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TOXICMAN: Skvely napad. Sdelite nehodnemu, jak sam sobe poskytnu hypoteku nebo penize na rozjezd podnikani, kdyz budu sam sobe bankou?
    URZA
    URZA --- ---
    MAKROUSEK: jo to je jasný, je to jiný model a popravdě si nemyslím že to je zatím ready pro normální lidi jako třeba moji rodiče, celý krypto odvětví je zatím hodně v začátku z dlouhodobýho pohledu. Momentálně je to prostě "be your own bank" což sebou přináší velkou zodpovědnost.

Ale rozdíl oproti bankám je ten, že z tohoto stavu "za bezpečnost si ručí uživatel" se můžeš volitelně posouvat směrem "bezpečnost uživateli obstará třetí strana" pokud o to uživatel stojí.. příkladem je třeba https://greenaddress.it/en/ což je bitcoinová online peneženka, která funguje tak, že k poslání penež je potřeba tvůj podpis i jejich, takže by někdo musel hacknout tebe i je zaráz. A takových služeb bude přibývat a budou propracovanější.

Zatímco z banky se nikdy druhým směrem neposuneš, protože to fundamentálně nejde. Jak dáš peníze do banky tak nad nimi nemáš kontrolu a fakticky už nejsou tvoje. Svěřuješ je někomu komu musíš věřit. A to že mi tady banky zmizeli peníze na 5 dní v nějakém bankovním meziprostoru je sranda oproti horror stories který se občas dějí..
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MAKROUSEK: lol, je to o tom, jestli potřebuješ vodit za ručičku nebo jsi schopen elementární odpovědnosti za bezpečnost svých prostředků
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    URZA: No a kdyz ti nekdo ukradne bitcoin, muzes si stezovat na lamparne, zatimco kdyz ti nekdo ukradne penize z uctu v bance, banka ti je s omluvou vrati. A vo vo vo tom to cely je.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    URZA:
    Tak s BC bych to úplně nesrovnával. Nemám problém aby to teklo přes někoho, kdo zkontroluje nějaké regulace, ale nemusí to uměle držet do nějaké doby D...
    URZA
    URZA --- ---
    Mě hlavně celý bankovnictví a banky přijdou sto let za opicema :) Jsem zvyklej že Bitcoin můžu poslat komukoliv na světě kdykoliv a kamkoliv a nemusím se na to nikoho ptát o povolení. Z Brazílie to Japonska na štedrý den o půnoci? Není problém. Z Finska do Izraele v neděli ráno? Bum, do deseti minut to tam je.

Navíc se mi nemůže stát že by mi peníze někdo zabavil kvůli nějaké nové regulaci, nebo bych o ně přišel když banka zbankrotuje nebo mi zůstali viset 5 dní v limbu v mezibankovním prostoru jako teď. To mám jako paní pokladní v obchodě říct že jí to zaplatím za 5 dní?

Budoucnost už je tu, a banky se jí nebudou účastnit ani když si konečně v roce 2018 udělají instatní clearing. Ten vlak jim už ujel.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Banky příští rok spustí rychlé platby. Peníze dorazí na účet za pár vteřin – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...y-pristi-rok-spusti-rychle-platby-penize-dorazi-na-ucet-za-par-vterin.html
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    Nebuď zamrznutý v minulosti ;-).
    Dívej se trochu do budoucna.
    Když to půjde za rok, proč to dneska vidíš jako že to nejde je vlastně normální.

Co je vlastně špatné na:
    BANKA1 -> CLEARING -> BANKA2
    a to v režimu "skoro" online?

Pominu-li nějak vymyšlené účtování.
    Pokud by se snad toto jevilo jako nebezpečné (i když mě nenapadá proč), tak se TA JEDNA platba klidně může někde seknout... Jinak v tom nevidím žádný problém.

Však dneska i v rámci banky je platba online a taky tam můžeš mezi různými subjekty točit miliony...
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: To není uměle navyšovaný čas, ale způsob jako bankovní aplikace fungují. Je tam spousta zabezpečení a kontrolních bodů plus se víkendy užívají k údržbě. Ono donedávna to bylo jedno, když banky stejně ty pohyby připisovaly v nočním batchi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: Nerikam ze nestaci. Ale je to porad nejaka transakce mezi databazema. Neni duvod umele cas navysovat treba vikendem nebo svatkem.

Nastesti uz by pristi rok nely fungovat rychle platby... uvidime zda to prohlasi za standard, nebo to bude nova polozka v ceniku :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Pro většinu obchodů to bohatě stačí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam