• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Tesla 3 bud se bud bude vyrabet velmi malo, protoze bude nedostatek baterii / produkcni problemy a nebo se bude vyrabet co dovoli tovarna, coz ale bude porad malo na uspokojeni trhu - tipuji, ze tudiz tak ci onak bude vyprodana po svuj cely produkcni zivot.

    Mam rad rychle svezeni, hluk me obtezuje a uplne mi staci dojezd ~300km pri to rychlem svezeni :-) , cenu bych preferoval kolem ~1mio, ale uz jsem smiren, ze to asi bude vic - u nejake automobilky, ktera toho bude schopna vyrobit dostatecne mnozstvi a bude schopna mi poskytnout autorizovany servis i v nasem ospalem mestecku. Takze setrim a cekam, kdo s tim kdy prijde :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LINKOS:

    "akceleraci v primce nic neujede?" Nejaky preklad?:

    Gutted Tesla TROLLS the Streets!
    https://www.youtube.com/watch?v=ARzujfRiQ3c&t=640s


    "Jako od vibraci nemam rozvrzany interier a to mam celkem stare auto" - Jeste jsem nejel v aute starsim 5 let, kde nevrze/nevibruje/neskripe nikdy vubec nic a pri zadnych otackach, MB S-class included, takze mi dovol Tvemu tvrzeni neverit. Spis to bud neslysis, nebo nechces slyset.

    "Zbytecny hluk? Dnesni motory jsou dost tiche." - Kdyz se bavime o zajimavych vykonech a ICE, tak se musime bavit o vyssich otackach, pri nich zadne ICE nejsou tiche, z principu veci. Coz je natolik obvious fact, ze je videt, ze tim svym "celkem stare auto" asi moc nejezdis. Pripadne jezdis krokem, nic proti tomu, ale ne kazdeho to bavi.

    "Zrovna to cos popsal mi tedy za 0,5M vazne nestoji" - Protoze je pro Tebe 0.5M hodne penez, tudiz bez urazky nejsi cilova skupina a pokracoval bych do vhodnejsich boardu, hm :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LINKOS: no toto je pravda, to bola pred casom taka aferka u fiatu, kedy samotny riaditel vravel aby to auto nekupovali, lebo na nom strasne prerabaju :)

    Fiat CEO Acts Dumb, Still Hates EVs, Says Not To Buy Fiat 500e | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2014/05/28/fiat-ceo-acts-dumb-still-hates-evs-says-buy-fiat-500e/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    UNCLE_JIMBO: francouzky stat plati dotaci renaultu aby prodaval auta za 320k,ok. Kolik francousky stat doplaci renaultu aby to stalo 320k?
    Ten vyvoj to je jasny,mala produkce taky,ale nemysleme si,ze automobilove spolecnosti jsou takovy chudaci,ze by nemohli si dovolit to dotovat to zpocatku sami a rozjet to.
    Tipni si kolik stal vyvoj Bugatty Veyron,kolik prodelavaj na kazdem prodanem kusu,coz wv vedel uplne od zacatku a jen tak pro prestiz a zabavu si to vyvinuli a vyrobily. Takze proc by sme meli dotovat vyrobu z verejnych penez?
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    DZODZO: já se těším na září kdy nissan (snad) ukáže ve frankfurtu nový leaf (první leaf bylo první sériově vyráběné elektroauto), slibují stejně velký krok kupředu jako v případě prvního modelu a proti tesle to není zas takový úlet, plánuju vyměnit auto nejdéle za 2 roky, takže mě docela zajímá i když si ho bez dotace budu moct jen těžko dovolit :DD takže jsem zvědavý jak na tom budou ojetiny, servis atd. za 2 roky.. Hlavně slibujou větší dojezd (reálný kolem 200-250km) a to už je v pohodě použitelné bez velkých starostí..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    UNCLE_JIMBO: ja som sa tiez tesil na teslu 3, ale vzhladom na cenu neviem ci na nu dosiahnem, ale predpokladam, ze za 5 rokov, kedy planujem vymenit stare auto za nove, bude uz nabidka EV niekde uplne inde ako dnes a prave uz sa budu dat zohnat aj nejake lacnejsie vozitka od menej premiovych vyrobcov (aj ked teda radsej nejaku elektro fabiu ako thaliu so svihadlami :)))
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    LINKOS: dostupný a zároveň použitelný elektro auta už existujou, téměř každá větší značka má něco v nabídce. Např. ve Francii koupíš s tamní dotací Renault Zoe za +- 320 000,- a to je cena srovnatelného auta v benzínu a tak nějak bych si tu dotaci představoval. Elektromobily jsou dražší mimo jiné kvůli malé produkci a drahému vývoji, takže s rostoucím zájmem cena bude klesat.
    Zatím jsou také díky malé produkci vnímány jako exkluzivní zboží, ale to je jen trend který už v tuhle chvíli opadá, to je klasika, dávám tomu rok, maximálně 2 roky a uvidíš Thalii s elektromotorem a ručním stahováním oken..
    Použitelný jsou hlavně pro městský provoz, protože tam je samozřejmě nejvíc znát rozdíl mezi spalovacími motory a elektřinou, ale v pohodě už se dá jezdit i meziměsto.. zatím je málo dobíjecích míst, ale když se rozjížděly auta na plyn taky nešlo tankovat na každý pumpě, kdežto alespoň 220 zásuvku seženeš s prodlužovákem všude.. je to jen otázka času, ale já nejsem konzerva, spíš bych se řadil do té hrstky nadšenců která to rozjede i přes to, že to ještě neni dokonalý..
    Otázka výroby elektřiny je jednoznačná, tam není co řešit = elektřinu narozdíl od ropy/plynu atd. lze získávat z obnovitelných a relativně šetrných zdrojů, to že se tak zatím z většiny neděje je sice špatně, ale rozvoj elektromobility je právě ta věc, která to může posunout dopředu
    bohužel globálně je všechno strašně pomalý a neflexibilní, takže to zbytečně trvá, ale nad tím nemá smysl brečet..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    UNCLE_JIMBO: tvuj dotaz beru,taky by se mi libilo kdyby mi na nej nekdo pridal,ale myslim,ze jeste nenastal cas dotovat elektromobili.
    Ted jsou to auta pro smetanku,az se rozjede seriova vyroba mensich a mene luxusnich vozu muze se o necem takovem uvazovat. Ale spise bych byl proti,budou to jen dalsi penize odchazejici ze statniho rozpoctu do soukromich rukou zahranicnich vyrobcu. Dalsi dluhy statniho rozpoctu za ktery nas budou deti proklinat,kdyz uz se tu argumentuje tim potomstvem. Meli by se snazit delat ty auta tak aby se ekonomiky vyplatili,tedy srazit jejich cenu podstatne nize,uz ted jim stat velmi pomaha vysokym zdanenim benzinu a nafty,takze at se snazi.
    Cena na kilometr je 4x nizsi nez u benzinovych,to je velke plus,otazka je jak se na ekonomice provozu podepise opotrebeni akumulatoru.
    Dalsi otazka bude co se stane az se zdrazi elektrina,ted je celkem dole,a az vzroste poptavka zpusobena elektromobili,da se predpokladat ze poroste... To je dalsi vec co bude rozvoj elektromobilu brzdit
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    LINKOS: no podle teorie MŽP by ta dotace měla odpovídat konkrétnímu typu auta, tuším že v současnosti existují nějaké dotace pro firmy/územní samosprávy nebo tak něco (zkrátka mimo soukromý sektor) a ty zatím zvýhodňují CNG, protože je to prostě obecná dotace na jakýkoliv šetrnější pohon. Problém je, že CNG auto je řádově jen o pár desítek tisíc dražší než benzín/nafta a tomu ta dotace odpovídá, jenže elektrická auto je dražší cca o 250-300k takže tě asi dotace 40k uplně nevytrhne.
    A to by se mělo nějak řešit, aby ty dotace měly smysl = na CNG +-40k, na elektromobil (čistě bateriový, bez systémů prodloužení dojezdu) +-300k. Dotace je samozřejmě jen na nové auto a podmínkou může klidně být nahrazení starého s konvenčním pohonem (doložíš smlouvu o prodeji/eko likvidaci atp.) Neznám konkrétní údaje atd.. ty nezná zatím nikdo pokud to ještě nefunguje, ale proto jsem se ptal, jestli někdo neví víc než já.. klidně už to může být v nějaké fázi příprav, i když je to dost nepravděpodobný..
    tohle je jen teorie vyplývající z toho co jsem všude možně pročítal
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LAUNCHER: "akceleraci v primce nic neujede?" Nejaky preklad?
    Jako od vibraci nemam rozvrzany interier a to mam celkem stare auto. Zbytecny hluk? Dnesni motory jsou dost tiche. 5 minut na benzince jednou za 14 dni me nezabije,+- to je cas co stravim tim,ze budu muset autem zajet do dvora a pichnout to na nabijecku.
    Zrovna to cos popsal mi tedy za 0,5M vazne nestoji
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LINKOS: Zapominas na externality. Jakou ma pro Tebe cenu, ze akceleraci elektriky v primce nic neujede? A ze nemas od vybraci ICE rozvrzany interier? Ze si bez zbytecneho hluku poslechnes v aute hudbu? A ze nebudes muset marnit cas na benzince, pokud se vejdes do range baterie, protoze si to proste nabijes sam v garazi ze zasuvky.

    Ps: Domnela ci realna ekologie me tolik nezajima, ale vyse uvedene by se mi libilo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tiez by sa mi pacila studena fuzia, ale musime zatial pracovat s tym co mame k dispozici :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DZODZO: netvrdim,ze to za dvacet let nemuze byt,stejne jako muzeme mit uplne jiny zdroj,ktery nebude tak "naladovy" a nestabilni...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LINKOS: s rozvojom solarov a baterii to je otazka mozno 20 rokov nez prejdeme na vacsinove obnovitelne zdroje, ja teda mam v plane prechod na buduci rok
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JANOS: pokud bude vetsina nasi elektriny z uhli tak elektromobili nic moc stejne neresi. Nemluve ze dalsich 35% je z jadra s jeho externalitama.
    JANOS
    JANOS --- ---
    LINKOS: Zapominas externality. Jakou ma cenu to ze na planete nebudou moct tve pravnoucata za 100 let zit? 100.000 Kc? 300.000 Kc?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: tak ja si sam odpovim

    Cena elektromobilu - kdy a komu se vyplatí? | Chytrá Auta
    https://www.chytraauta.cz/cena-elektromobilu-201702/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Rad bych nadhodil dotaz,za kolik pak vlastne takovy elektromobil jezdi. Prepocteno treba na 100km.

    Pokud vynechame standartni opotrebeni ktere bude +- stejne jako u klasickeho auta(ojete pneumatiky...) a pricteme jen opotrebeni akumulatoru.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    UNCLE_JIMBO: dotaci nevim,koukal jsem na ceny co prodava alza :-) a zatim tesla za 3M, BMW za 1,2M. Znami ma motorku za 0,5M,coz je taky slusna palka. Kolik by musela byt dotace aby se to vyplatilo?

    Moje informace jsou takove ze se delalo rekneme "lidove" mestke auticko nejmenovane spolecnosti a kdyby slo do vyroby tak by stalo asi 0,7M(motorova verze se jede tusim nekde okolo 200 tisic). Takze to stopli a pripravuji o neco vetsi auto ze vysi stredni tridy tusim a to uz snad bude konkurence schopne tak aby to aspon pustili do vyroby.


    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    sledujete někdo co se chystá za novinky ve Frankfurtu? měl by být nový Nissan Leaf jestli nekecali, ten mě hodně zajímá, ale jinak nevím nic :)
    a ještě jeden dotaz - nemá někdo přehled jestli bude možné v příštím roce čerpat nějakou dotaci/zvýhodnění na elektromobil pro rodinu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam