• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JAZZZ: Rychlejší je tvoje Fábka na maximální rychlosti, kterou stejně nevyužiješ. V pružným zrychlení bude minimálně ten rychlejší Enyaq rychlej až dost (0-100 za 8s žádnej zázrak, ale výhoda elektromobilu je v okamžitě dostupným krouťáku) a dvojnásobnej dojezd máš s plnou nádrží možná proti tomu základnímu, ale ne proti verzi 80, která bude patrně tvořit většinu prodejů (82 kWh, 500 km dojezd).

    A srovnatelný komfort a užitná hodnota s Fabií? Na to jsi přišel prosímtě jak? Enyaq je uvnitř o něco větší a citelně líp vybavenej než Kodiaq...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Za mě je eniaq docela zklamání. Moje Fábka je rychlejší s dvojnásobným dojezdem, poloviční cenou a srovnatelným komfortem a užitnou hodnotou.
    Možná je to tím, že naducaný SUV jde úplně proti smyslu elektroaut, která mají být lehká, elegantní a efektivní.
    Elektrická Škoda Enyaq. Podívejte se na uniklé fotky před premiérou - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/skoda-enyaq-iv-elektromobil.A200901_121920_automoto_fdv
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Bobash: koukam na Enyaq a teda konkurence tesly to asi nebude :)) jen par parametru, zbezne, moc sem tomu nedal:

    - dobijeni na 80% enyaq uvadi 45min, tesla 30 min
    - zrychleni u zakladniho enyaqu 9s, tesla necelych 3s
    - cena lehce vyssi nez zakladni model tesly
    - dojezd prekvapive srovnatelnej

    https://zpravy.aktualne.cz/...0cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak enyaq o 100k vejs nez jsem cekal
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a jeste pridam EV bombu. hlavne nekupovat ty cinsky baterky .)

    Watch This Explosion Of Charging An Electric Car Captured On Video
    https://insideevs.com/news/441830/explosion-explosion-charging-electric-car-video/amp/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    daval jsem do klimatu, ale kdyz tu ted frcelo oteplovani, dam to i sem

    Electric Cars Indirectly Emit Much Less Carbon Than Previously Reported
    https://insideevs.com/news/441944/electric-cars-emit-much-less-carbon/amp/

    In other words, electric cars would indirectly emit much less carbon and other gases than previous studies based on six main mistakes they made.

    ...

    1) The first one is an exaggeration in estimating the amount of carbon released in battery production. According to the Dutch researchers, the most accepted references to it (Buchal, Karl and Sinn, ADAC, ÖAMTC, and Joanneum Research) assume the process emits 175 kg of CO2 per kWh of battery. 

    All of them are based on a Romare and Dahllöf study from 2017. In 2019, that study was updated and lowered its estimate of carbon dioxide emitted in battery manufacturing from 175 kg/kWh to 87 kg/kWh. That alone reduced GHG emissions in half.

    ...

    2) The second mistake in establishing EVs’ carbon footprint is an underestimation of battery packs’ lives. The same studies we mentioned before believe EVs have an average lifespan of 150,000 km (93,200 mi).

    We have already spoken about million-mile batteries from SVolt and CATL that will soon be in production EVs. Even before that, the Dutch report estimates the current electric car life in 250,000 km. And it will improve quickly.

    ...

    3) The third mistake is assuming that the power grid will always be as dirty as when each EV hit the road for the first time. The truth is that it is getting cleaner. By coincidence, BloombergNEF published on September 1 that solar and wind represented 67 percent of all new power capacity added in the world in 2019. Fossil fuel sources of energy for electricity shrunk 25 percent. Remember that we are talking about a single year.

    ...

    4) What they say is that NEDC was a standard that allowed Dieselgate to happen and which is still the standard adopted by studies that criticize electric cars. WLTP would bring the hope of less biased tests.

    ...

    5) The fifth error they point out makes perfect sense. If people calculate how much carbon dioxide battery manufacturing emits, why not calculate how much is of it is generated when breaking oil down into its derivatives? 

    ...

    6) Finally, they argue that insisting on combustion engines is a mistake because they cannot improve much further. Even if we discover a revolutionary synthetic renewable fuel, they will not get much more energy efficient. A fair amount of it will be lost, while electric cars are efficient by nature. Any serious study on EV indirect emissions would have to consider that. 
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Jak pise JANOS. Uvazovat vodik do osobni prepravy je napad ktery to ma udelat komplikovane, drahe, extremne zavisle na dodavatelske pyramide vs. servisu, homologace k tomu ze si nekde vymenis ventilek atd.
    Elektrina, i stejnosmerna a vysokonapetova je skokove bezpecnejsi, vsechno je principielne zamenitelne, na homologaci muzou dosahnout i mensi hraci.

    Jako pro kamiony, mozna mestske autobusy a hlavne letadla vodik ano. Ale tam je to profesionalni pouziti kde se uplatnuji uspory z rozsahu, optimalizace, prumyslove pronajmy/operativni leasing atp. Tohle jde v prumyslu, komunalu, v letectvi kde to dokonce muze zlevnit provoz letadel atp., ale ne pro osobni level.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Vodik je uplne sileny napad. Elektrinu si dobiju na kazdy chate, v kazde garazi. Abych byl vodikem privazany opet k nejakemu distributorovi ktery bude posilat cisterny a doufam ze se na mne zahoji na kupovani baget a redbullu - diky ne.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: no víc smyslu možná a teoreticky, ale v reálu je to možná hudba vzdálené budoucnosti.

    Infrastruktura drahá jak blázen, vodíkových na trhu kolik? Já vím akorát o Mirai. Cena všeho počínaje palivem obrovská. To budou dřív ty lampy a zásuvky na 220 u každýho mista na parkovišti.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KEB: No dává to víc smyslu než prodlužka. Vodík se bude tankovat podobně jako plyn, jen to bude ještě o kousek složitější, úložiště ještě o kousek dražší a jeho výroba o kus míň efektivní než výroba elektřiny.

    Ale pokud by byl rozumnej zdroj vodíku (jinej než "spálíme uhlí, uděláme elektřinu a pak uděláme elektrolýzu), tak se to teoreticky může vyplatit. A pořád tam je výhoda, že vodíkový auto můžeš natankovat stejně rychle jako benzínový/plynový.

    Dojezd a hustota infrastruktury jsou o dost menší problém, když máš zajet někam, kde strávíš pět minut, než když máš někde stát hodinu a nabíjet.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: vodík jako řešení pro sídliště, ok, gratuluji. Jdu shánět tu prodlužku co doporučoval falkon. To nakonec zas nebylo tak mimo :-D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: souhlasim, jen ten dojezd a rychlost u osobaku jeste prekonanej neni :)

    Hyperion XP-1: 355km/h, 1600km hydrogen hypercar revealed
    Hyperion XP-1: 355km/h, 1600km hydrogen hypercar - EV Central
    https://evcentral.com.au/hyperion-xp-1-355km-h-1600km-hydrogen-hypercar-revealed/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Sídliště mnohem spíš vyřeší nabíječky v lampách.

    Vodík je, jak píše MINER: řešení nejvíc pro letadla (na který jsou baterky těžký), pro trucky (který by těch baterek potřebovaly strašně moc, pokud mají dojet daleko, a dobíjení po cestě je neřešitelný) a případně pro ty auta, který jezdí primárně dlouhý cesty.

    Jako ředitelskej služebák používanej pro cesty po dálnici mezi Mnichovem, Berlínem a Kolínem bude dávat smysl vodíkový auto, protože elektrický to naráz neujede a čekání na nabíječkách je nesmysl. Ale to jsou poměrně nezvyklý situace.

    Jediný další, kdy může vodík dávat smysl, je kdyby se podařilo najít nějakou efektivní cestu, jak ho vyrobit bez výroby elektřiny, třeba tepelnej solární rozklad vody nebo něco. Tam by pak nemusela vadit nízká účinnost.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jo, ale jestli je potřeba retrofit, tak už to není tak, že by současný auta měly "full-self-driving capability". Mimochodem už o HW2 se tvrdilo, že na autonomii stačí. Pak přišel HW3. Teď se plánuje HW4. Umí to autonomii? Neumí.

    Tak schválně, která verze to bude umět? Já tipuju tak HW10.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Taky Škodovka je nejlevnější značka koncernu, první to mělo samozřejmě Audi.

    A Tesla nebude rozvážet sama pizzu ještě tak 10 let.
    MINER
    MINER --- ---
    DZODZO: nemyslím si, že je reálný vytvořit síť čerpaček, když to nebude masový. Čerpačka na vodík vyjde na 25M+, na elektriku od 1M, a dá se to rozprostít po těch lampách a vykrejt baterkama i na sídlištích. Jak na to, ukazuje Norsko.
    Myslím, že na vodík má šanci přejít jenom ta nákladní doprava a čerpačky se udělaj u logistických center.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MINER: mohla by to byt alternativa prave pre tych panelakovych chudakov co nemaju zasuvky, akurat teda ucinnost mizerna a vyroba paliva zatial prevazne z fosilnych zdrojov
    MINER
    MINER --- ---
    KEB: myslím, že v Hyundai v tom jenom proinvestovali strašně moc prachů, když ještě nebylo jasný, že se povede elektrika. Základní principy nejde ošidit. Prostě potřebuješ dvojnásobek energie z bodu A do bodu B a všechno je dražší.
    KEB
    KEB --- ---
    MINER: já si taky myslím že infrastrukturní nároky jsou míč a zbytečně velké, ale v hyundai asi vědí něco co mi ne. Ale tu konferenci sledovat nebudu ,:-)
    MINER
    MINER --- ---
    KEB: FYI: vodík má proti elektro poloviční efektivu (end2end) a ta technologie a potřebná infrastruktura je moc složitá.
    Hodí se to pro trucky nebo letadla, kde by byla baterka moc těžká a drahá. Pro osobní auta je to už překonané.
    ABS
    ABS --- ---
    FORTRESS: tak za mne tedy dost nehezke. Dal bych jeste vetsi tu masku "chladice" takto drobna vedle novych aut skoro zapadne :)
    na druhou stranu na vzhled to nejezdi :) Muj Ioniq se mi take nelibi
    Jsem zvedav na aerodynamiku hlavne, prvotni recenze ID3 jsou vesmes pozitivni, takze by to mohlo byt dobre auto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam