• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOBASH:

    VW to build the e-Up until 2025 - ID.2 to follow - electrive.com
    https://www.electrive.com/2022/05/16/vw-to-build-the-e-up-until-2025-id-2-to-follow/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TADEAS: Citigo se dobře prodávalo proto, že bylo dotovaný, vyrobit ho stálo víc než za kolik se prodávalo. Byl to stop-gap na zalepení díry ve flotilovejch emisích.

    Ani Citigo ani e-Up už se nevyrábí ani neprodává. A mimochodem, i lidi ze Škodovky mi potvrzovali, že drtivá většina objednávek na elektrický Citigo byly firmy rozvážející jídlo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIMBUS: Fakt je to za prosinec 2021? Není to někdy dřív?

    Každopádně logika je taková, že malý EV tvořily velkou část prodejů v době, kdy velký na trhu nebyly, nebo jich nebyl dostatek. Malý EV si kupujou typicky lidi co je chtějí jako druhý auto, lidi, kteří kupujou jediný auto (a těch je mnohem víc) chtějí auta použitelný pro rodinu.

    To je vidět na rozdílu mezi tvojí a mojí tabulkou, kde za těch pár měsíců přibylo v top 10 hned několik středně velkých rodinných SUV.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOBASH: nutno dodat, ze e-up i skoda citigo v elektru se hned vyprodali... kdyby to za tu cenu dodavali dal v mnozstvi, ktery je poptavany, tak podle me ta tabulka prodeju bude vypadat jinak
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOBASH: e-up se vyrabi, jen se neprodaval [ale vyrabel] protoze meli moc predobjednavek
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOBASH: proc ne .] pro me jsou to uvahy zalozeny na tom, jak moc je k dispozici extra energie, kterou si muzou lidi dovolit placat. dovolena, vylety, auto s velikosti 'mohlo by se hodit', to jsou zbytny veci. ocekavam budoucnost, ktera ty zbytnosti oseka. zaroven ocekavam, ze elekromobilita bude mit svoje misto i v takovy dobe a to v nejaky energeticky efektivni podobe, treba jako golf s dojezdem 500, to ja nevim. :)
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    BOBASH: Ano jistě - tabulka je za prosinec 2021. Chtěl jsem dodat pouze to, že bys mohl míň generalizovat, jinak mi nevychází jiná logika, než že Němci asi nemají chaty.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIMBUS: Jinak je to 02/2022 YTD prodeje elektrických aut v Německu.

    Germany: The Plug-In Car Sales Decrease Deepened In April 2022
    https://insideevs.com/news/585489/germany-plugin-car-sales-april2022/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIMBUS: A ta tabulka je z jakýho roku? Podle toho, že tam je ještě Up!, kterej už se nevyrábí, a je tam strašně malý číslo u ID.3, soudím, že to je tak 2021 někdy ještě než pořádně naběhla výroba ID.3.

    A ano, lidi si kupujou i malý auta – typicky jako druhý do rodiny.

    Nicméně současná odpovídající tabulka vypadá takhle:

    Tesla Model 3 - 9856
    Fiat 500 electric - 6471
    Tesla Model Y - 5202
    Hyundai Kona Electric - 5022
    BMW i3 - 4730
    Renault ZOE - 4135
    Volkswagen ID.4/ID.5 - 3769
    Skoda Enyaq iV - 3623
    smart fortwo EQ - 3607
    Audi e-tron - 3473
    Opel Corsa-e - 3141
    Volkswagen ID.3 - 3108
    Hyundai Ioniq 5 - 3064

    Tedy nejprodávanější je velkej sedan, pak jedno malý městský auto (ale drahý), pak rodinný SUV, pak malý rodinný SUV, pak dvě městský auta, pak velký rodinný SUV, druhý velký rodinný SUV, malý auto do města, obří luxusní SUV, hatchback velikosti Fabie, hatchback velikosti většího Golfu a hatchback velikosti rodinnýho SUV.

    Chtěl jsi ještě něco dodat?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OT_: Cube není úplně mrňavý auto, to je ekvivalent tak toho Golfu. A pořád s tím chceš na tu chalupu dojet.
    OT_
    OT_ --- ---
    BOBASH: Ad bod 1: spousta mých známých si posledních pár let pořizuje mrňavá auta (Citigo, Up, jistý nejmenovaný cestovatel Nissan Cube atd.). Je to sice moje sociální bublina, ale tipuju, že takových lidí bude čím dál více přibývat. A jezdí s tím i na chatu,l apod, nemají to jen do města:) Skoro bych řekl, že SUV je boomerská móda, v oné mé bublině by byl člověk za tzv. ocasa, kdyby přijel v Kodiaqu, neřkuli Audi Q7:)
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    NIMBUS: Možná by jim někdo mohl vysvětlit, že se ty elektromobily prodávají hrozně blbě a že přijdou o svobodu a že s tím nedají cestu z Prahy do Brna ani náhodou
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    NIMBUS: Někdo by to těm Němcům měl vysvětlit!
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    OMG, díky - 200 kiláků byla trošku hyperbola na vyvážení těch ideálních 600 WLTP.
    Teď bychom se mohli podivát, jak se nakupovaly auta mimo zdejší ideální svět, let's say třeba v Německu

    OMG! Hned druhý UP?! s dojezdem až 256km?!
    Čtvrtý Twingo až 270?!
    a hnedle čtvrina lidí co si koupila Teslu si koupila smarta s dojezdem 120?
    Jak tím ty lidi jezdí?!
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Ona většina těch teoretiků nikdy nezkusila někam jet s autem, co má dojezd 200 km. Což pokud je to UDÁVANEJ dojezd 200 km může taky znamenat 150 km.

    Minulej víkend jsem jel na výlet do Lince s Volvem C40 Recharge, který má udávanejch 450 km. Výlet se protáhnul o dvě hodiny, protože do Lince (asi 260 km od Prahy) jsem dojel s ani ne 10% baterie a musel jsem hledat nabíječku, který vesměs nefungovaly nebo nešly zaplatit, takže jsem si pak musel zajet 40 km mimo trasu na Ionity, kam jsem dojel s 3% baterky, a před Prahou jsem nabíjel ještě jednou.

    Nebo třeba kolečko Praha - Hradec Králové - Pardubice, který se s ID.3 nedalo ujet bez zastávky na nabíjení... a mohl bych pokračovat.

    První EV jsem měl půjčený na test před 12 lety, od tý doby jsem jezdil většinou toho, co se u nás prodává, a kecy o tom, že dojezd 200 km stačí, vedou lidi, kteří buďto EV nikdy nepoužívali, nebo ho používali jako doplněk jinýho auta, nebo mají nějakej úplně extrémní přístup k používání auta.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIMBUS: Ta babička si spíš EV s dojezdem 200km nekoupí a bude dál jezdit s ICE. K adopci EV je potřeba cenu snížit, ale rozhodně ne za cenu toho, že s tim autem budete moct popojíždět jen po městě.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    První věc na kterou se mě vždycky někdo ptá je "jakej to má dojezd". Často, když někam chcete jet, tak chcete dojet tam i zpátky bez nabíjení, protože infrastruktura tu ještě moc neni a nabíjení taky něco trvá. Auto s dojezdem 200 km bych si rozhodně nekoupil, pokud bych neměl ještě druhé s větším dojezdem.

    BTW v poslední anketě před pár měsíci tu vyšlo, že EV tu mají asi jen 2 lidi, takže většina lidí tu akorát spekuluje.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TADEAS: NIMBUS: Odpovím oběma dohromady, protože rozvíjíte stejný nesmysly.

    1) Koukali jsme se někdy na silnici? Ano. Je plný velkých kombíků a čím dál víc hlavně SUV a crossoverů. Lidi si kupují veliký auta s pohonem 4x4 a obřím prostorem, aby s nima pak 90% času jezdili do práce. Ale na dovolenou nebo na chalupu se to může hodit.

    2) Dojezd +100 km se nerovná +100 tisíc ani teď, natož v době, kdy se bude mít smysl bavit o elektrickým autě velikosti Fabie.

    3) Že si lidi koupí auta s dojezdem 200 km. Nekoupí. Elektromobily s dojezdem pod 400 km se prodávají hrozně blbě, u většiny modelů s volitelnou velikostí baterie se ty menší prodávají strašně málo. Viz Enyaq, kde má 60 (dojezd 380 km) něco jako 10% prodejů, zbytek je 80 (dojezd 500+).

    4) Zapomínáte na to, že WLTP je nerealistický, reálný dojezdy jsou vždycky nižší. Auto s dojezdem WLTP 200 km nestačí na dojezd z Prahy do Brna. V dálniční rychlosti a za nepříznivýho počasí nemusí stačit ani auto s WLTP dojezdem 300 km.

    5) Velká a těžká baterka – ono to ale vcelku ničemu nevadí, díky tomu, že je nízko, tak nemá drastický vliv na jízdní vlastnosti, spotřebu taky nezvyšuje tak příšerně (díky rekuperaci), baterka zabírající celou podlahu je prostě novej standard a po chvíli člověku přijde normální.

    6) Picanto za půl mega. Aby se dal prodávat elektromobil za půl mega a někdo ho kupoval ve větších číslech, bude muset mít dojezd aspoň 400 (opět kvůli tomu, že 400 WLTP je 250 po dálnici a to je holé minimum, aby se s tím dalo jezdit někam dál). Čili plánovaný VW ID.2. Jak dopadá auto za půl mega s dojezdem 200 vidíme na Dacii Spring. Teda nevidíme, zatím jsem potkal asi dvě. Protože to nedojede do toho Brna.

    7) Lidi si rozmyslí jak často jedou k Balatonu. Ne, protože auto si kupujou kvůli svobodě a možnosti být kde chtějí. Půjčování aut je strašně drahý a hlavně člověk ztrácí svobodu tím, že platí za čas s tím autem. Zkus si půjčit na týden Enyaqa nebo něco takovýho, zjistíš, že najednou půlka ceny dovolený je půjčovna (i když to bude třeba přes HoppyGo). Se svým autem můžu být kde chci jak dlouho chci. Zásadní psychologickej rozdíl oproti tomu, že bych chtěl jet na lyže a zjistil, že za víkend s velkým SUV dám bůra (a když se rozhodnu zůstat u babičky o jednu noc navíc, bude to třeba tři tisíce).

    8) TADEAS: Půjčovat věci do firmy a půjčovat si auto je rozdíl. Mimo jiný proto, že auto je pro lidi osobní prostor. Nechtějí furt jezdit půjčenýma.

    Půjčování a sdílení bude fungovat v centrech velkoměst kde není na vlastní auta prostor, ale jinak ne.

    Standard elektromobility koncem dekády bude něco přibližně velikosti Fabie až Golfu (s o něco větším vnitřním prostorem než současná Fabie nebo Golf), dojezdem tak 400-500 km a cenou 500-600 tisíc.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: jo, pokud je velka baterka soucasti smart gridu, dava to smysl, tzn. tu "navic" cast baterie pouzivas k akumulaci. proc ne, zatim na to v tom malym meritku to mereni a rizeni uplne pripraveny neni, resé. neni to bezne dostupny, ale rozviji se to.
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    Mě se to tady snad fakt zdá. Koukali jste se někdy okolo sebe na silnici? Co si myslíte že si začnou kupovat lidi za auta až se elektromobilita bude muset přesunout i do ostatních vrstev společnosti? Babi, když si koupíte tohle, tak s tím můžete s dědou napájet rok svojí garsonku! Sice do toho nenastoupíte, ale zase na Nyxu psali, že...
    Ve chvíli, kdy máme fyziku a ve chvíli, kdy prakticky dojezd +100km se rovná +100 tisíc v ceně baterek (+200 kilo/100 tisíc/100km). Ve chvíli, kdy člověku na autě za 400 tisíc uděláte ceník s dojezdem (plus aby se tam ty baterie vůbec vešly), tak si koupí s dojezdem 200km.

    Paní vy nechcete Picanto za půl mega, vy tomu nerozumíte.

    A nabíjecí místa, pokud to doopravdy v EU dopadne, jak to teď vypadá, tak to bude u každého nákupáku, který to budou dotovat svým solarem. Jednodušší a levnější je škálovat síť, než škálovat dojezd v autech. Taky jsou první auta v domácnosti, druhý a třetí a lidi si fakt rozmyslí, jak často jedou k Balatonu, když je to má stát o 300 tisíc víc kvůli baterii.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    na jednoznacnu odpoved ci sa v2g vyplati este asi nemame dost dat, ale pre mna je to dost lakava myslienka, minimalne to napajanie baraku ak uz nie predaj elektriny z baterky v casoch peaku ked su vysoke aj ceny na trhu

    Watt is bidirectional charging, V2G, V2H, V2L? (Ultimate Guide) | Zecar | Resources | Guides
    https://zecar.com/post/watt-is-bidirectional-charging-v2g-v2h-v2l
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam