• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STETKINS: momentalne je stejne previs poptavky nad nabidkou, takze si par mesicu pockas. I kdyz to asi plati u vsech aut?
    Ja si pockam s chuti na 2. generaci Buzzu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    STETKINS: To je zrovna u Buzzu docela kritickej problém...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    SEJDA: To ano, ale myslel jsem to tak, že podobný šmejdský přístup není ojedinělý.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    COMODOR_FALKON: chtěl jsem si objednat Buzz a tam pro jistotu ani TČ nenabízejí, prý půjde objednat až tak na konci roku...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KORKMAZ: i u hybdridu toyoty nejede klima z trakcni baterie ale z autobaterie, takze to je +/- jedno.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Sice to není u elektroaut, ale to dělá hlavně konkurent toyota taky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Volkswagen si není schopný zajistit součástky, takže regresuje na horší technologii - a zákazníky o tom informuje na poslední chvíli před doručením vozu…

VW ID.4 Is Being Shipped Without A Heat Pump Due To Semiconductor Shortage
    https://insideevs.com/news/631431/vw-id4-shipping-without-heat-pump/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm zaujimave, USA koliska Tesly :)

Elektromobily tvořily vloni 10 % prodaných vozidel na světě
    https://oenergetice.cz/elektromobilita/elektromobily-tvorily-vloni-10-prodanych-vozidel-na-svete
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PETER_PAN: Tak kam ultimátně vede cesta Stellantisu je každýmu jasný už od jeho vzniku... :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Stellantis v Evropě končí s lobbingem. Nemůžeme čekat na politiky, říká šéf - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-stellantis-v-evrope-konci-s-lobbingem-nemuzeme-cekat-na-politiky-rika-sef-40420150#

Automobilka s nejvetsim "knuuu" proti elektroautum zacina chapat kudy vede jeji cesta.
    GOR
    GOR --- ---
    ELIJEN: V tom, ze se v kalkulaci ohani zastropovanou cenou silove elektriny a regulovane platby taktne ignoruje. Takze ano, matematika je to jednoducha, ale kdyz realitu smrsknu z Y=X*(a+b+c+d) na Y=X*a, tezko muzu ocekavat smysluplne vysledky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ELIJEN: nekde najemnici plati celkovou fakturu za sluzby a ne oddelene faktury za jednotlive sluzby. Takze ne, ne kazdy musi znat cenu elektriny u nej "doma".
    Prikladem budiz poslanec Tomáš Vymazal, ktery si na poslanecke ubytovne topil masinou na tezeni kryptomen. Kolik stoji elektrina na ubytovne zjistil az dodatecne.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GOR: V čem je zavádějící jednoduchá matematika? Každý si snad dokáže svou spotřebu spočítat a pokud ne, tak stejně na nové auta pravděpodobně nemá peníze :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOR: no jo priemerna cena elektriny je dost inde nez silovka, tiez ked som pisal ze mam 4,37 kc/kwh tak sa mi smiali ze aka draha elektrina, nez som pochopil, ze myslia iba silovku, kde som to vtedy mal za 1,8 kc/kwh... na poslednej fakture mam uz 5,06 kc/kwh, ale silovka 3,08 kc/kwh, som zvedavy, kedy mi to zvysia na tu zastropovanu cenu
    GOR
    GOR --- ---
    NIKDAS: Ja svou cenu znam, ale to co pises, je zavadejici.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    GOR: Hele, asi se řiď první větou "Výpočet je jednoduchej, ale individuální, neznám tvou cenu elektřiny." Nebudu tady rozebírat cenotvorbu, každej by měl vědět kolik platí.
    GOR
    GOR --- ---
    NIKDAS: Moh bys nam prosim ty ceny nejak rozvest? 6 Kc/kWh je jen stropovana silovka, ignorujes ty zbyle slozku ceny.
    LELI
    LELI --- ---
    LELI: nemam dobijeni doma, dobijim jen na tech stojanech v obchodakach nebo sloupkach u parkovani, takze ne uplne idealni use-case pro elektromobil, ale jsem s tim spokojenej. :-)
    LELI
    LELI --- ---
    ADAM: 20 kWh/100 km mas 0,2 kWh na km, krat 8 Kc na stojanech PRE nebo CEZ mas 1,6 Kc/km. Kdyz ti to zere min, je to levnejsi, kdyz pojedes za 30 kWh, tak 2,4 Kc/km - 5l nafty mas cca 1,8 koruny, 7 litru cca 2,5, 10l 3,5 Kc/km. 20 kwh mas takovy normalni jezdeni po praze, 30 kWh kdyz s autem pospichas a slapes na to.

Ja mam od zari doted prumernou cenu za km 1,7, za dobu vlastnictvi auta 1,1 Kc/km. V zime pridava na spotrebe topeni, auto jezdi celorocne po praze v normalnim rezimu, minimum nejakych vyhodnych ekocest co by snizovaly prumer.

V cene neni zohledneno kolik platis za servis ICE vs BEV, ...
    ADAM
    ADAM --- ---
    NIKDAS: Díky za velmi presnou odpověď. Mě z toho vyplývá, že se to teď moc nevyplati, pokud člověk nemá solary. Já mám jednak nejdražší elektřinu (do ledna to bylo nějak přes 15kc). A druhak mi benzinak žere 7, i kdyz jezdim v Německu po dálnici 180. Jezdím daleko (teď jsem třeba jel z Barcelony) a ceny a čas za nabíjení po cestě by to předpokládám úplně zabily....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam