• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DRAGON: Dohledat nelze, protože auta mají výškově nastavitelný sedačky a tudíž to nejde měřit.

PEPAZZ: Vodíku musí bejt fakt hodně, aby nějak dramaticky hořel nebo vybuchoval... a rychle uniká/rozptyluje se.

MINER: Záleží jak dobrou má rekuperaci. Třeba Mach E GT je schopnej při ostrým tempu na okresce žrát 50+ kWh/100 km, protože když ostře brzdíš, tak brzdí brzdama a rekuperuje jen část. Taycan Turbo žere při podobným zacházení 30.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MINER: Když jedeš na vyšší okamžitý výkony, tak máš vyšší ztráty v elektronice (topí se I²R, takže když pustíš do motoru 2× víc koní ≈ 2× víc proudu, tepelný ztráty na celé trase od baterie přes VFD až po vinutí stoupnou 4×) a pokud to šlapání na krku zahrnuje i dynamičtější jízdu, tak ztratíš i dost energie v rekuperaci a brzdách. Nevím jak to mají jiný EVs, ale Model 3 i Kona brzdí rekuperací do 2 m/s² (takže z 50 km/h zastaví za 7 s), cokoliv nad to už pomáhají brzdy, a to je energie kterou nenávratně ztrácíš.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MINER: u me na el motorce je rozdíl mezi 1/4 plynu a 3/4 na dojezdu znat, cím rychleji jedu tim víc amper tece do motoru, tim mín baterka vydrží logicky.
    MINER
    MINER --- ---
    Neměl by bejt elektrickej motor málo závislej na tom, jak se mu šlape na krk? U fosilů je to daný neefektivitou v různých otáčkách + ztráty spojky, ale teoreticky rozdíl fyzikální práce = síla/čas není v celkové době jízdy velký, takže jsem čekal, že u elektra jízdní styl moc spotřebu neovlivňuje. Jenom max rychlost/čas samozřejmě.
    Praxi nevim, mám jen tu fyzikální úvahu, ptám se. Nenapadá mě, co by bylo zdrojem neefektivity při zrychlení u EV, krom toho, kdyby hybridu pomáhal fosil i s odšťuchem.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OT_: já to teda moc nešetřil, takže EV Only řežim pořád v provozu nebyl, to bude tím. Ale na to, jak sem tomu dával zabrat, mi přišlo 4,2 úplnej mazec.
    OT_
    OT_ --- ---
    DRAGON: To žere nějak moc,ne? Známý má Corollu Corollu hybrid a po městě jezdí za 2,5 litru...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Prosim, takovej dotaz: tusi nekdo, jestli se da na netu dohledat, jak vysoko clovek sedi v tom Yaris Crossu? Potreboval bych to jako referencni cislo, od kteryho se odrazet (vyska jeho posedu mi presne vyhovovala). Ja vidim vsude jenom info o "height", coz ale beru, ze to je info o tom, jak vysoko ma strechu..
    diky
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    RSZ: jj ten spinavej vodík o kterým spousta lidí pořád básní je v podzemních garažích porad docela riziko, co jsem četl tak nejvetší uniky ma pri startu, shut downu a pri volnobehu, u vypnutého auta uniky jsou taky ale nebezpečné asi až v řádu dní. Plati pro nové auto, otazka jak ta tesnost bude vypadat po pra letech. U nas v praci v podzemních parkuje murai a docela jsem čuměl že jí tam nechaji stát. Podle měření viz níže to vypada že za 8 hodin to riziko výbuchu je relativně malé.
    Experimental Study on Hydrogen Leakage and Emission of Fuel Cell Vehicles in Confined Spaces | SpringerLink
    https://link.springer.com/article/10.1007/s42154-020-00096-z
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    o víkendu sem mel moznost jezdit 4 dny Yaris Crossem hybridem. To auto je bozi :) spotreba 4,2, najel sem 500 kilometru, dotankovaval sem za hrozne malo! :) jizdni vlastnosti skvely, motor jede EV only až do cca 80km, skvěle sedělo do zatáčky (a že sem to tam párkrát brutálně poslal). Uvnitř dobře rozmístěné ovládací prvky. To auto se mi líbí, vůbec sem nečekal, že se mi zalíbí nějakej Yaris, fakt překvapení. Kdyby soudruzi z Toyoty neudělali tu píčovinu že tohle auto stojí 700, tak si ho snad koupím, zrovna po totálce vybírám moje novy auto totiž.
    RSZ
    RSZ --- ---
    GIOMIKY: budu si představovat tunel plný cisteren s benzínem a naftou a aut na vodík, cng a lpg
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    RSZ: Hlavně si u toho představuj hořících, několi, elektromobilů v tunelu. A popřemýšlej, jak lze takové auto, opravit.
    RSZ
    RSZ --- ---
    KUTAS: skvělý, kecy o hoření emobilů poslouchám od známých neustále, jdu se to naučit nazpaměť
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tohle patří určitě i sem...

https://twitter.com/diagon_swarm/status/1654982917641105409?s=46
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    jsem spis zvedavej jak k e-mobilite pristoupí ZFA a MB co se prevodovek týče, jestli už ted vyvýjej ultra kompaktni lehkou 2 stupnovou prevodovku s dálniční druhou rychlostí nebo ne. PAc co si budem povídat roztočit ten motor na vysokou rychlost žere strasne proudu a to by dalsi rychlost spolu s dobrým aerem mohla vyřešit. Pro víc než 2 rychlosti využití nevidím.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JIMIQ: jj cant wait! :) MEzitím český Pepici z autosalonu budou v Čr porad nadavat na elektromobilitu.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MINER: ted byl Munro v Ampere a ty uz neco podobneho vyrabí ale hlavne charge time do 80% to umi za 6minut!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MINER: no vsak tak to dopadne - 500-800Wh/kg do letadel a mozna luxusnich aut pro lidi co chtej 1200km dojezd za draho
    A pro nas ostatni ~300Wh/kg sodikovky za ctvrtinovou cenu
    Pak pripadne ~150Wh/kg stacionarni uloziste za desetinovou cenu

2025-27 se to bude lamat
    MINER
    MINER --- ---
    Další: CATL 500Wh/kg prý ready for prod.
    Že by se něco fakt konečně zlomilo?
    Jsem skeptický, dokud nebude cena, ale snad jen nemachrujou...

World's largest battery maker announces major breakthrough in energy density
    https://thedriven.io/2023/04/21/worlds-largest-battery-maker-announces-major-breakthrough-in-battery-density/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    baterky o 2/3 lehci nez v EQS? no to by som si nechal libit :)

Baterie budou menší a lehčí. Už brzy, slibuje Mercedes. Jiní ale nespěchají - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/baterie-budou-mensi-a-lehci-uz-brzy-slibuje-mercedes-jini-al/r~ac40c5d6ee4d11eda3c0ac1f6b220ee8/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Auto boss says EV market share could hit 80 pct in China in 2025
    https://thedriven.io/2023/05/08/auto-boss-says-ev-market-share-could-hit-80-pct-in-china-in-2025/

Hurr-durr, EU nici svou ekonomiku a elektrickou sit elektromobilama a Cina nic nedela! :)

Uz nyni je v Cine tretina nove prodanych aut do zasuvky a ke konci roku to bude pres 40%
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PEPAZZ: Cca 100 km dojezd á 45 km/h za očekávaných 150k Kč
    Pro ježdění po městě a okolí to není vůbec špatné…

Jsem zvědav na tu L7 verzi…
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NANUQ: castejsie sa objavuju videa ucelovo zostrihane proti tesle, tak nech je vesmir v rovnovahe :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam