• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: takze model Y je teraz levne SUV? to beries iba pre elektromobily teraz zejo?
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    SPEEDY: eh ne. A na tomhle kopci umřu, ten jejich mbux je takový nepoužitelný peklo navigaci pocinaje, hlasovým asistentem konce, nemít to Android auto tak to jde z baráku okamžitě.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    BOBASH: Padlo je hardware ;-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SPEEDY: Běž se projet nějakou Čínou a možná trochu změníš názor. Až budeš hledat nastavení rekuperace ve třetí úrovni podmenu, místo abys to měl na pádlech pod volantem jako u normálního auta, tak tě najednou software začne zajímat :)
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    Popravde receno me software nezajima ani u mobilu. Jsme v roce 2024, rozdily mezi velkyma znackama jsou bezvyznamny. Fotky ze svyho Androidu na manzelcin MacBook Pro synchronizujeme bez problemu. To samy u auta.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Já bych se obešel bez palubky kdybych měl head-up, nebo naopak. Ideálně pak augmented reality head-up jako má Enyaq – já třeba nesnáším když na mě navigace mluví a přerušuje mi audio, takže to mám většinou vypnutý, ale zároveň mám sklony přehlídnout, že mi ukazovala že mám odbočit.

    Obrovská šipka plující nad pruhem, do kterýho mám jet, se přehlídnout fakt nedá :)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Jo ty senzory me serou desne.
    Palubni deska a head-up displej mi nechybi.
    Ale ty senzory... za to bych mu dal pesti. A kopnuti do kouli za senzor deste.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Ještě ad to srovnání Apple vs. automobilový značky. Když jsi dneska "správnej" zákazník Applu, co si kupuje každej rok novej iPhone, tak je to vlastně hrozně podobný tomu, když jsi byl odpovídající zákazník Mercedesu třeba v 70s-90s. Každej rok sis koupil nový auto, který bylo víceméně stejný jako to minulý auto, bylo strašně dobře udělaný, skvěle vymyšlený, každá věc v tom autě byla tam kde bys jí čekal, reagovala tak jak bys čekal, dveře jsi zabouchnul se zvukem jak od bankovního trezoru, všechno bylo solidní, kvalitní a techniku to mělo sice špičkovou, ale ne za cenu toho, že by mohla dělat problémy. Nic tam nebylo avantgardní, bylo tam prostě to nejnovější co se dalo přimět spolehlivě fungovat.

    To samý je iPhone. Je to hezky udělaný, funguje to stejně jako tvůj předchozí iPhone, nejsou tam žádný výstřelky, víš, co můžeš čekat.

    A mimochodem, hádejte jaký auto si kupoval Steve Jobs každýho půl roku cca od sedmdesátek do konce života?

    Ano, Mercedes SL.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Jasně, iPhone se neprodává jen proto, že je hezkej, ale kvůli tomu, že FUNGUJE a nemusíš nad tím přemejšlet. Čehož je mezi autama ekvivalent Mercedes a ne Tesla.

    Ad Škodovky – minulej infotainment byl strašnej, novej už tyhle problémy nemá a je skvělej (to auto, o kterým mluvíš, není "novej" Superb, ale starej). Že se auto vzteká, že "klíč opustil vozidlo"? To mi přijde vcelku logický, proč se to děje pochopíš ve chvíli, až si s někým budeš předávat auto, dáš mu ho nastartovaný a s tím klíčem odejdeš.

    Mimochodem, OTA aktualizace umí i ta Škodovka, problém s minulou generací MIB byl hardwarovej a to by neopravila ani Tesla. Stejně jako Tesla už třeba neopraví to, že do aut přestala dávat parkovací senzory, protože si Elon myslí, že můžou parkovací senzory nahradit za pomoci kamer. Což se jim teda zatím nějak nepodařilo dostat do funkčního stavu, takže Tesla za milion postrádá funkci, kterou má snad i Fabie v základu.

    A když jsme u srovnání Tesly se Škodovkou, tak už Tesla taky nenapraví to, že má tragickou ergonomii s kokotinama jako je absence palubní desky nebo aspoň head-up displeje nebo idiotský kolečka na volantu místo páček pod volantem.

    Nicméně chápu fascinaci ajťáků Teslama.

    Moje pointa je ale o něčem jiným – prémiovost auta je o tom, kolik za něj lidi zaplatěj. Model Y se prodává, protože je levnej, ne proto, že je skvělej. BMW ti sice teoreticky prodá i4 "jen" asi o 200 tisíc dráž než Model 3, ale v reálu si do toho nakoupíš ještě výbavu za další statisíce. Nemusel bys, ale většina lidí to udělá.

    Tesla by mohla mít naději na to, prodávat svoji automobilovou techniku draho, kdyby dodala někomu jinýmu to, co umí (platformu, software, baterky, motory) a nechala na tom někoho, kdo umí dělat auta, postavit opravdový auto a ne NPC autíčko z GTA.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Mne jako "nerdovi" muzes verit, ze iPhone se neprodava, protoze hezky vypada (vypada jako vsechny ostatni telefony), ale protoze ma iOS a ten si umi povidat s MacOS a ten si umi povidat s watchOS a za vsechno samozrejme Applu vesele platime mesicne za uloziste, protoze ti to da nepoznany pohodli.

    Kdyz vidim kamarada, co si svoji fotku z mobilu posila na svuj email, aby ji mel v PC, tak se chci rozbrecet. Jako kdyz ridim novyho Superba. Kdyz jdu k automatu zaplatit parkovani a to auto sili, ze "klic opustil vozidlo !!!" nebo tak neco.. please.

    Proste ... jsme jiny, v tom mas pravdu :)

    Ad Enyaq - ze mel adaptabilni svetla od zacatku me nezajima. To zminuju, ze to ted mame u Tesly jako novinku. Enyaq ma hromadu problemu, ktery uz nikdy nevyresi. Tesla jo.

    Ale jako - s hodne vecma co rikas souhlasim. Nejsem uplne kontra. A Elon je podle me nebezpecnej blazen. Nemam ho rad. Ale tak nejak si nedovedu predstavit mit jiny auto.

    SPEEDY: Jasne. Nastartuju novyho Superba a kamos rika "no.. ted ta obrazovka nereaguje, to se obcas deje, nastartuj znovu". To je to prvni, proc bych si to nekoupil, protoze vim, ze to neopravi - narozdil od jinde. Me SW zajima mega moc.

    Btw ten Superb je sluzebni. Taky by si takovou jebku prej za svy nekoupil. Ale to je hodne mimo tema.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SPEEDY: Já programátor nejsem a software mě zajímá dost, ale jen do úrovně toho, jestli je dobře navrženej, intuitivní a funguje. Jestli ho vyvinula ta automobilka sama nebo ho outsourcovala je mi úplně buřt.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    Ja jsem taky programator, ale to, co me na aute zajima posledni, je software.
    Mercedes je lepsi softwarovou spolecnosti nez Tesla, mimochodem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: FEDAJKIN: Prémiovost se nijak neredefinovala, protože prémiovost není o kožených sedačkách nebo logu, prémiovost je o tom, že to auto dokážeš prodat za hodně peněz.

    Tesla není prémiová značka, protože aby svoje auta úspěšně prodala, musí je prodávat levně. Když už DIM_: zmínil toho Enyaqa, tak kromě toho, že nemusel dostat adaptivní světla přes OTA, protože je měl od začátku (a Superb je měl někdy od tuším 2015), tak se Enyaqu, přestože je to jen jedno z mnoha aut VW na týhle platformě, prodává přibližně tolik, kolik ho Škodovka zvládne vyrobit, a to přesto, že je znatelně dražší než odpovídající Model Y.

    Moc nerozumím větě že "prémiový BMW se může jít rovnat s Číňanama za půlku". Za prvé žádný Číňani za půlku (v odpovídající kategorii) nejsou, čínský auta nejsou levný. Nebo respektive jsou, ale v Číně, ne tady. Jestli se něco může blížit BMW, tak je to Nio, a to je zase stejně drahý. Což vede k tomu, že se neprodává a prodávat nebude.

    Můžete donekonečna spřádat teorie, jak Tesla změní zavedený pořádky v automobilovým průmyslu a jak to bude celý o softwaru a ne o tom, kdo udělá lepší auto celkově, ale teorie ajťáků a reálnej svět lidí, co si kupujou auta, říká něco jinýho.

    To BMW dokáže prodat víc aut než Tesla a dokáže je prodat za výrazně víc peněz – protože i když základní BMW tý Tesle často uměj teoreticky konkurovat (iX1 vs. Model Y, třeba), tak reálně prodaný BMW jsou dost daleko od základu, protože BMW umí zákazníkům prodat ty píčoviny navíc.

    Což se vám nerdům může zdát jako blbost a nepodstatný, ale když se bavíme o hodnotě automobilky, která je závislá na vydělávání peněz, tak je sice hezký, že Tesla má skvělej software (teda až na FSD, který je podvod a občas někoho zabije), ale BMW umí ze zákazníka vytáhnout stejný prachy jako Tesla za to FSD na tom, že mu prodá lepší audio, koženější kožený čalounění, velký kola nebo hezčí lak. Což má mimo jiný tu výhodu, že zákazník potom to BMW nebude žalovat za to, že ten lak nefunguje, což se u FSD brzo stane.

    Mimochodem, když jsme u toho srovnání s Applem, tak za prvé automobilovým ekvivalentem Applu není Tesla, ale Mercedes a za druhý to, proč si lidi dneska kupujou věci od Applu, je to, že jsou hezky udělaný a spolehlivě fungujou. Což je ten Mercedes – ten nikdy nebyl "avantgardně inovativní", ale sice na špici vývoje, nicméně s tím, že do výroby pustil až věci, u kterejch je jistý, že fungujou a nabídl k nim špičkovou kvalitu, servis a spolehlivost.

    Tesla nic z toho neumí.

    Proto jí v prodejích dochází dech, i když se s bídou doškrábala na pozici asi patnáctý největší automobilky na světě, někam mezi Subaru a Volvo, a doškrábala se tam proto, že její nejprodávanější produkt je levnější než Škodovka.

    A teď už ani tohle nestačí a nedokáže prodat svoje auta ani za ty nízký ceny, který má.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN: Premium je definovaný tím, kolik za to lidi zaplatí. Tesla už prémiová značka není, protože je LEVNĚJŠÍ alternativou ke Škodovce.

    JYRKA: Bavíme se každej o něčem jiným. Já jsem reagoval na oblíbený bludy o tom, že Tesla není automobilka, ale technologická/energetická společnost. Není, prodeje bateriových úložišť jsou mizivej zlomek jejích prodejů. Struktura obratu Tesly odpovídá normální automobilce.

    To, co řešíš ty, je JAK ty auta dělá, já jen konstatuju, že byznysem Tesly je být automobilkou, nikoliv být čímsi jiným.

    Všechno, co říkáš, dává smysl a je to validní pro hodnotu Tesly, ale nikoliv natolik, aby byla 10x cennější než automobilka, která vyrábí víc aut a prodává je za víc peněz.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    DIM_: Přesně, premium se redefinovalo. Dneska je premium kvalitní Adas, cabin SW, výkonný autonomous driving chip, konektivita. Ne kožený sedačky a logo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: uloziska rastu a budu rast s tym ako bude svet prechadzat na intermitent zdroje energie ako solar a vietor, na to maju svoju baterkovu fabriku a potom tu mas este optimus robota, ktory sice zatial chodi ako priposrany, ale to na zaciatku roboti od boston dynamics chodili taky, akurat s tym rozdielom, ze tento bude mat "svoju hlavu" vdaka FSD
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Ty proste ignorujes to prirovnani Apple vs. Xiaomi (nebo jak se to pise) :) Ja jako programator jsem si samozrejme akcie hned koupil po prvni zkusenosti, protoze k tomu, co Tesla nabizi, mam nejvyssi respekt. A tak nejak vim, ze tohle dohnat nejde... skoro.

    Cetl jsem pred lety jak prvni Ska byly jezdici yocto distribuce a jak na dalku temer pri jizde lidem vypinali auta kvuli ulitlejm pokusum o aktualizace atd. Znelo to DESIVE. Ale maji to za sebou. Tohle asi zvladne cinan, protoze kdyz par lidi umre, tak se nic nestane.. to je takovej muj pohled na vec :D

    Ad BMW. Premiovy BMW se podle vseho muze jit rovnat s cinanama za polovicni cenu. Takze ... co z toho mam usoudit?:)

    A vcera jsem tu daval screenshot, jak najednou mame adaptabilni svetla. Kdyby se neco podobnyho stalo u Enyaqu, tak vystrelej vsechny ohnostroje na svete :D A Tesla to dela "btw". Ale furt je podle petrolheadu predrazena.

    Proste... pokud vam ted z vasich "premiovek" vemou CarPlay, tak ty auta muzete hodit ze skaly. Nechapu, ze to nechapes :D
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: prostě je to software, který je zabalený do plechu.
    To je obrovská hodnota, kterou například ten zmiňovaný BMW nemá - ten to kupuje u Bosche, Valea, Continentalu a dalších a jen dělá tu plechařinu.
    Hodnota BMW taky není v tom, že umí udělat auta, ale ve značce, dealerské síti a dosavadních zákaznících. Přidaná hodnota BMW není zas tak vysoká, a to je prémiová značka.
    Já netvrdím, že je současná hodnota Tesly vysoká, ale to prostě odráží očekávání do budoucnosti. Moc dobře si pamatuju nářky nad cenou Amazonu nebo Google - a jak vypadají tehdejší ceny dneska směšně.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Ano, je možný, že jednou bude mít Tesla významnej podíl obratu z neautomotive věcí. Ale zatím to tak není a jestli to tak bude nebo nebude můžeme jen odhadovat.

    V tuhle chvíli je ale Tesla prostě automobilka, a to automobilka velmi malá – v tom nadšení z toho, že se Modelu Y prodává strašně moc, se trochu zapomíná na to, že Tesla kromě Modelu Y a Modelu 3 neprodává v podstatě nic (prodeje S, X a Cybertrucku jsou víceméně zanedbatelný).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: A já snad říkal, že prodává plech? Prodává auta. Jejich součástí je software. Pořád je to ale automobilka a ne softwarová společnost, protože neprodává software, prodává AUTA.

    A těch aut prodává moc málo a za moc málo peněz na to, aby byť jen vzdáleně dával smysl její absurdní market cap. Tesla prostě NEMÁ hodnotu 8x větší než BMW.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam