CERMI_FOX: Právě proto, že se u těchhle problémů nedá najít jedno všeobjímající a všem vyhovující řešení, tak se v rámci reakce na vzniklou situaci prostě poměřujou zásahy do jednotlivejch práv. Proti sobě tady stojí "individuální právo majitele nabíjet BEV na veřejným prostranství" a "právo všech potenciálních uživatelů veřejnýho prostoru na bezpečnej pohyb po tomhle prostoru a právo na veřejnej prostor bez vizuálního smogu".
Navíc je potřeba zohlednit to, že pro nabíjení BEV existujou alternativy - nabíjení na jakýmkoliv pozemku, kterej není veřejným prostranstvím a nabíjení na veřejným prostranství, kde jsou k tomu vyhrazený místa. Naproti tomu bohužel alternativní cesty, jak se dostat k těm obecnějším chráněnejm zájmům nejsou.
Za takový situace mi ta místní úprava smysl holt dává.
A co se týče židliček na ulici - nejde o vylití dítěte s vaničkou, jak by z tvojí reakce vyplývalo, zjevně o separátní problematiku (řeší to samostatnej článek vyhlášky). Obecně jde v podstatě o situace, kdy by mělo správně dojít k záboru veřejnýho prostranství a neděje se tak. Nevztahuje se na obcí umístěnej mobiliář, schválený kulturní akce, zdravotní pomůcky.
A jako vždy - opět to bude reakce na něco. Kdybychom se permanentně nesnažili "ochcat" systém a využít každý zákoutí současnejch pravidel, nikdo by aktivně další zákazy nevymejšlel. Jelikož do toho mám celkem vhled, tak jsem si zrovna tímhle docela jistej.
Zdroj:
https://mestokladno.cz/oznameni-o-vyhlaseni-pravniho-predpisu-obecne-zavazna-vyhlaska-statutarniho-mesta-kladna-quot-o-zabezpeceni-mistnich-zalezitosti-verejneho-poradku-ochrane-zelene-a-zlepseni-vzhledu-mesta-quot/d-1501696/p1=2100050500Nejhorší na tom je, že jsem taky pro zcela minimalistickou legislativu, ale obávám se, že v populaci (nejen český) je prostě nadkritický množství lidí, co by bez těch pravidel nějak racionálně soužít neuměli.