• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DAN_F: Mluvit pls za sebe. Já jsem svobodomyslný člověk. Prodluzka z okna mě nepoburuje. Ostatně jako nepoburovala toho člověka, co si vlastníma rukama vydělal na EV a takhle to pozapojoval.

    Že to mám vyřešené jinak a lépe než dotyčný / dotyčná - nepovysuji se nad ostatní, kupoval jsem nemovitost s vlastní garazi v době, kdy ještě staly domy v CZ méně než v DE. A kdy se ještě smělo legálně stavět na kdejake louce.

    Ale chválím, že jsme se alespoň dostali od distropickych fantazii "každé druhé auto" k realitě. Ač na ni máme jiný pohled 👍
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    LAUNCHER: Ono to tady ještě neproběhlo? Já právě myslel, že už jo, ale jestli ne, tak:

    „Několik těchto případů řešila Městská policie Kladno. Vlastník elektromobilu například pospojovanými prodlužovačkami z bytu ve třetím patře nabíjel svůj vůz stojící před panelovým domem.”

    V Kladně zakázali nabíjet elektromobily z oken paneláků | Solární magazín
    https://solarnimagazin.cz/v-kladne-zakazali-nabijet-elektromobily-z-oken-panelaku/

    Je mi jasné, že těch případů zatím budou jednotky, ale "best practice" to zrovna není a podobných případů bude logicky spíš přibývat a prodlužky z oken v paneláku natažené přes chodník a v některých případech i silnici ve městě nechceš, takže dává smysl to z hlediska samosprávy nějak řešit. Není to mířené proti majitelům rodinných domů, kteří si nabíjí před domem na vjezdu do garáže (i když by mě nepřekvapilo, pokud by to tak někteří pracovníci MP dokázali interpretovat).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Nevěřím že je v celém Kladně tolik EV aby tohle mohlo nastat. Takže mě to smysl nedává.

    Ale zapadá mi to do CZ zakazovací mentality - mohlo by to nastat, takže pro jistotu zakázat předem! 👮‍♂️🤦‍♂️☺️☺️
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LAUNCHER: Tak ono to dava smysl. Nechces mit po celem meste ke kazdemu druhemu autu prodluzovacku. Lidi jsou schopny to klidne tahnout z balkonu pres chodnik :D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: aha, já myslel, že ti ten zákaz nabíjet na svým plácku vadí.
    U nás naštěstí nabíjet EV před domem není problém i bez plotu. Jak tu léta platil zákaz plotu před barákem (zjednodušeně), tak by to bylo smrtící kombo :-)

    Každopádně přeju hodně štěstí s povolováním vrat na hranici pozemku, to zas byl problém na výjimku a s mnoha odvoláním v našem kocourkově :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Jj, hezky se tu ta EV množí...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LAUNCHER: zas v pisku mate peknu miniaturu karlovho mostu :))) ked som tadial cestoval na sumavu, tak sme tam stretli aj 2 tesly
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    20k EUR: Dosetril bych/počkal bych až jeste spadnou/ na Teslu 3 SR. Není kam spěchat IMHO. Ale nic proti gustu a fandim 👍
    GOR
    GOR --- ---
    THERIDANE: Jeste dodatek - Ioniq je super, ale pro me ho vylucujou problemy s loziskama trakcniho elektromotoru.
    GOR
    GOR --- ---
    THERIDANE: Za 20kEUR uz by mohl byt ID.3, Leaf Mk2 by zase mohl byt o neco levnejsi, treba 13 - 16 kEUR.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Na Scio jsem slyšel dobré věci, fandím. Bohužel u nás v Písku víš jak a do velkého města já nerad.

    Ale nezlobím se na nikoho, proste máme jinou vizi než majorita v CZ. Nejlepší řešení, než se hádat, je prostě že se minorita (my např) odstehuje do jiné zeme s podobnou vizi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LAUNCHER: heh pisomku z notovej osnovy ma chalan na ZUSke, ale inak chodia decka do Scio, takze sa ucia relativne prospesne veci pre zivot v buducnosti

    THERIDANE: ioniq, leaf2 alebo opel mokka, mna by to tak nejako iracionalne tiahlo k tomu leafu, aj ked viem, ze ioniq ma ovela lepsiu spotrebu, zalezi aj od pouzitia, keby to mal byt iba nakupny vozik tak i3, ja jak nemam rad bmw dizajn, tak toto auto je roztomile
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Tým Thoridane.

    Nešlo.

    Až princové dostudují, též se budeme stěhovat pryč ze země zákazů. Nebudem ani první ani poslední v okruhu známých, nebo tady na Nyxu nebo dokonce v tomhle boardu. Není to k žití, přesáhlo to unosnou mez, sorry jako. Potřebujeme spoustu obyčejných věcí (místo na gymplu, stavební povolení na vlastním pozemku, mobil na ZŠ s Duolingo a k tomu hodinu programování místo písemky z notové osnovy ve 2 třídě ZŠ) a další zákazy přibývají, ne ubývají.

    Nově není ani legální nabít auto na chodníku, čekám jen na zákaz zpěvu, nebaví. Ale je to jedno, pár let snad nějak doklepeme a dál už tahle komedie bez nás.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DZODZO: Asi, já to mám na háku :) když začnou prudit tak zvednem kotvy a jdem jinam. S městapem se dá domluvit, zatím je vždycky spíš zajímalo jak daleko to dojede a kolik to stojí, žádná pokuta ani varování nebo cokoliv.

    Speaking of...

    Co byste koupili jako druhý auto do rodiny? Max 5 let mladý, do 20k EUR. Pokukuju po Ioniqu 38kWh...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THERIDANE: a neslo by trebars na hranici toho tvojho pozemku s ulicou vysadit zivy plot alebo nieco aby to bolo jakoze ohradene? alebo nejaka cedulka "soukromy pozemek"... nejaky sikovny advokat by urcite nasiel nejaku klicku, ale hlavne si myslim, ze to bude kazdemu jedno, ked uvidi ze ma niekto vyhodenu nabijacku cez vrata, leda jak nejaky zavistlivec by ta naprasil :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DZODZO: Jo, je. To je úplně normální věc, koukni do katastru kamkoliv, všude najdeš části obcí kde se na to trochu vykašlali a soukromé pozemky sahají hluboko za uliční čáru.

    CERMI_FOX: Ale my nemáme neshodu, obec i já souhlasíme že jde o veřejné prostranství, protože to tak z definice je :) prostě si posunu vrata abych tam ten výklenek neměl. Nebo počkám pár let než princezna vychodí základku a odtáhnem z města :]
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THERIDANE: a je to tvoj pozemok aj podla katastru? nam napr. pozemok pred domom nepatri, byt tam mame vysadeny figovnik a nejake kytky a sekam tam travnik a jazdim cez tento pozemok do garaze v dome

    je to kvoli tomu, ze ked tam potrebuju kopat nejake inzinierske site, tak ma nemusia zlozito hladat a presviedcat aby som im to laskavo dovolil
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: pokud tě obec touží popotahovat za přestupek a omezovat tvoje vlastnická práva, tak musí dokázat, že tvůj plácek odpovídá definici veřejného prostranství a zároveň, že to, že sis tam dal nabíječku, z toho nedělá parkovací místo s nabíjecím zařízením.
    Co si myslí jednotka monocajtů, je irelevantní.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: V textu vyhlášky výslovně zmiňují i vyhrazená parkovací místa. Co je nebo není veřejný prostor nemusí obec prokazovat, to je dáno v zákoně. Stejně to vidí i úderný team MP, co se u mě občas zastaví mi to vysvětlovat.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    THERIDANE: myslím, že taková vyhláška je spíš nástroj, který bude využíván právě ve speciálních případech, který si popsal.. bylo by dost složité to napsat "správně"... stejně jako zákaz pití alkoholu na veřejnosti.. reálně tě policie nezastaví s plechovkou piva v ruce, ale když je skupina bezdomovců a popíjejí, tak je aspoň nástroj na to je vykázat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam