• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    LELI: Díky za info. Kolik tak hrubým odhadem najezdíš týdně a máš to jako hlavní auto?
    LELI
    LELI --- ---
    Mam uz treti elektromobil, bydlim na smichove, nemam vlastni nabijeci misto a s verejnejma stanicema se nabiji uplne v pohode. Rozumne od baraku ma PRE stojan na AC a 50 kw DC. 500e 24kwh baterku a 6,6 kw nabijecku jsem nabijel v podstate pokazdy kdyz jsem nekam prijel a byla prilezitost, 40 kwh baterku s 22kw AC nabijeckou uz jen kdyz sem mel pod 30 procent, stavajici 58 kwh nabijim jednou za cas kdyz se mi chce a hodi se mi to, nebo kdyz mam pod 20 procent. Posledni auto uz ma rychlonabijeni, to je vic bezstarostny, tam te baterka realne omezuje na delsi dalnici na pulhodky po 270 km… po prepoctu penez timhle rezimem jezdim asi za 3 litry benzinu na 100 km. Kdyz se budes snazit, dostanes se min, me to prijde v pohode a neresim to. (Nekdy dobijim ac, kdyz sem nekde dyl, jindy DC.)
    MAGE
    MAGE --- ---
    RUDOLF: ty toyoti hybridy maji CVT prevodovku takze tam bude prenos energie z benzinoveho motoru na kola coz nissan nema. Jedinej kdo mel neco podobneho byla nejaka Mazda s wankelovym motorem pokud se nepletu. Podivej se tady na srovnani https://www.nissan.cz/experience-nissan/elektrifikace.html
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: Maj tu hybrid verzi. Ale problém je, že jsem roky sledoval jen Teslu a auta mě v podstatě přijdou nejnudnější téma, takže o tom vím prd a teď si dělám rychlo přehled.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAGE: Je to samé co tohle? Vím o dvou lidech co s tím jezdí do práce a pár dalších. Má to minimální spotřebu a mám pocit, že nabíjení neřeší. Toyota 2023 Corolla Cross.

https://www.toyota.com/content/dam/toyota/brochures/pdf/2023/corollacross_ebrochure.pdf
    MAGE
    MAGE --- ---
    RUDOLF: ten koncept e-power je ze je to vlastne elektromobil s benzinovou centralou ktera nikdy nepohani kola ale slouzi opravdu jen k generovani energie tim padem tam neni zadna prevodovka. Ma i epedal kdy v kombinaci s genialnim adaptivnim tempomatem muzes auto ovladat jen palcem prave ruky =)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JYRKA: kolegové maj hybridy a vůbec nabíjení neřeší, tj. čerpají to z benzínu a elektro-motor běží při rozjezdu, takže se baterka nabíjí cestou. Už nevím jak se to jmenuje, ale ty jejcih stáli mega.

MAGE: Když se zamiluji, tak můžu i s rozpočtem víc. Ale na druhou stranu, já auto vnímám hodně spotřebně. Měl jsem rád kombíky, protože se dalo přespávat v kufru. S rodinou už asi budu platit místo k přespání. Ale juknu na to.

NIKDAS: bohužel v práci nemáme zásuvku. Do kanclu chodím kvůli social, tak se radši ožeru a jedu tágem. Autem do práce je jen vopruz.

JYRKA: yep, máme kousek sámošku, tak teoreticky tam můžu vyrazit nakoupit. Ale pak zase hledat místo. Ale přes den by to asi šlo.
    GOR
    GOR --- ---
    W_NOICE78: Kazdej to ma jinak, ale ja se hlasim k Fedajkinovi a Jyrkovi - nemuset jezdit tankovat a nabijet doma je jeden ze super benefitu EV.

Tim nerikam, ze se tim ostatni veci, kterejch si na EV cenim, smaznou, ale muset jezdit nabijet na verejny nabijecky by me asi fest sralo.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    W_NOICE78: No jsem zastáncem toho, že u EV chceš úplně změnit svoje tradiční ICE návyky, čili dát sbohem tomu "jet jednou za týden natankovat", ale prostě chceš jen dorazit domu, zapojit se a nic víc neřešit.
    U dlouhých cest samozřejmě tak jak píšeš.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W_NOICE78: Teslu za 500 k mám, tak si dovolím oponovat.
    Pokud bereš provozní rouzpětí nabití baterie 20-80 %, tak máš reálně k dispozici cca 25 kWh v baterce. Na to ujede 200 km po městě, v zimě a na dálnici mnohem méně.
    A teď příklad: Žena měla včera ve 3 odpoledne nabito na 80 %. Pak jela s dcerou 25 km na kroužek do Kobylis, skončila na 71 %, dneska ráno do práce do Prahy, to je cca 25 km taky a co koukám, tak má 58 % (vyhřátí auta bez tepelka něco sežere). Z práce pojede na oslavu narozenin přes Prahu a pak domů a přijede se 40 %, pokud hodně. Nabije si u baráku přes noc, to je v klidu, ale nechtěl bych být nucený jezdit na týdenní nákupy obden :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    FEDAJKIN: 8h v kuse kazdy den, to jako proc? Rudolf nenapsal kolik denne najede, ale kdyz mas normalni najezd po meste, tak jetou Teslu za 500k dobijis tak 1 za tyden. Na delsi cesty nabijis na SC po ceste.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: je to možný, ale na druhou stranu spousta lidí funguje tak, že nabíjí jen v nákupáku, takže bych to úplně nezavrhoval.
    Hodně záleží na denním nájezdu.
    Jestli bude jezdit hlavně víkend, tak při příjezdu z výletu zajde na týdenní nákup a za hodinku má doplněno. Určitě bych to neviděl tak, že když nemůže být auto každej den 8h na WB, tak to s ním nejde. (ale mi se to kecá, když nabíjím doma i v práci :D )
    MAGE
    MAGE --- ---
    RUDOLF: Sam pokukuji po novem faceliftovanem Nissanu Qashqai e-power. Za pul mega to ale neni…
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    RUDOLF: Promysli, jestli máš místo, kde to auto může 8 hodin v kuse stát a nabíjet se každý den. Může to být doma (panely nejsou nutnost) nebo v práci. Budeš s tím jezdit o víkendu, takže ty ideálně potřebuješ mít wall box doma. Pokud nemáš, tak bych si EV spíš rozmyslel.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    A tady je, proč ne nabíjecí hybridy: https://x.com/diagon_swarm/status/1826307908604174385?s=46
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIKDAS: eV v centru Prahy pohodlne nenabijes.
    Zkratim to: kasli na PHEV hybridy, kup benzin. Zatim eV pro tebe neni
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    RUDOLF: Ohledně hybridů zde: [CATSIAM @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]

Jinak i za 500k se dá koupit BEV. Třeba ojetá TM3 z německa, ale je potřeba dlouhodoběji sledovat nabídku.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Řešíte tu i hybridy? Čekám rodinu, tak zas koupím auto. Nejradší bych EV a Teslu, ale mám auto hlavně pro pohyb z bodu A do bodu B, jen mám rád nový technololgie a experimenty k tak my tesla vyhovuje. Mít prachy, vezmu cybertruck;-) Líbí se i mé holce a to auta nemá ráda.

Budget asi 500k, priorita je pro mě spolehlivost a žádný sraní. Barák s panelama nemám, jsem v centru Prahy. Vyhovujeme šlápnout na plyn když potřebuji ujet z néjaký blbý situace nebo rychlé předjíždění na krátkém úseku. Jezdím rychle, ale bezpečně, hodně anticipuji kdo udělá néjaký přešlap kolem mně.

Budu s tím jezdit o víkendu. Ale dálka se občas hodí. Budeme tři plus pes.

Je pro mě něco na trhu?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CERMI_FOX: kdo si umí zkontrolovat olej, tak si dokáže zapojit konektor do zásuvky.
    Běžný uživatel co to neumí, to nepotřebuje a jezdí na automatiku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TIGU: aha, to jsem netusil. Nicmene, nechci bejt za nekoho, kdo hleda problem ke kazdymu reseni,, ale suplovat nedostatek auta v cenovce pres milion telefonem v drzaku?:) Nehlede na to, ze to je automaticka pozvanka kazdymu *** k vymlaceni okna a kradeni toho mobilu. A jasne, muzu ho schovavat a pak zas pripojovat, ale to neni uplne reseni u takhle drahe veci.
    Samozrejme ymmv a je aspon nejake reseni.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Pozoruju, že u nás začaly jezdit velký elektrický dodávky Ford (e-Transit?)

Je to docela fajn, byť trochu nezvyk, když takovou obludu skoro neslyšíš :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam