• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DIM_
    DIM_ --- ---
    HERR_FLICK: Timhle "jsem si prosel". Prozkoumal jsem vsechny (myslim) moznosti a treba zrovna tyhle co linkujes to prej delaj jen horsi, i kdyz je to trochu luxusni produkt (Ohlins).
    Jediny, ktery udelaj jizdu pohodlnejsi jsou paradoxne "levny" Tein, ktery ale v Evrope nejsou k dostani.
    Y je odsouzeny k drncani.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    DIM_: cokoliv od trochu použitelnejch tlumičů (bilstein B6) s kvalitnïma pružinama (komfortní Eibach pro-kit), přes vzduchovej podvozek až po Öhlinse
    TM3/Y je nejprodávanější model, takže aftermarket je relativně pestrej

Road & Track Coilover Suspension Tesla Model 3, Model Y (TES MX00S1) Street Tuned - Öhlins Onlineshop
    https://www.ohlins.eu/en/products/automotive/tesla-model-3-model-y--7533/

CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    DIM_: vyměníš tlumiče a pružiny
    DIM_
    DIM_ --- ---
    HERR_FLICK: Tak to me pouc, jak je to "resitelny podvozkem". Moje Y drnca jak debil :D Chvili sem premejslel, ze ji vymenim za M3P jen kvuli podvozku.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DIM_: U Y je rozptýlíš zrychlením a je to :D
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    DIM_: ani ne
    Plus to je řešitelný podvozkem a velikostí pneu
    DIM_
    DIM_ --- ---
    NIKDAS: Kamarad je taxikar a prej si lidi casto stezujou, ze je jizda moc drncava (VW Caddy). Kdyby mel Y, tak je uplne v prdeli :D
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Nebo Olomouci :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIKDAS: Ok, tak ten tvuj napad by sel zrealizovat v zapadni EU kde je husta sit SC. V CR pouze v Brne
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Nebudeš tomu věřit, ale jsem jeden z tuctu lidí, kteří nebydlí v Praze :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIKDAS: Jako taxikar v Praze ches nabijet kde na SC, ve Vestci? 😉
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CRAZY_IVAN: Přesně to mě napadlo, resp. dělaj to proto, aby lidi na facelift nečekali. Jinak já bejt taxikář, tak to Y okamžitě kupuju, vezmu k sobě další dva ať to auto jezdí nonstop a za rok nalitame zdarma 250k km.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    W_NOICE78: takže už se blíží facelift
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    1 rok free SC 👍🏻
    x.com
    https://x.com/ondrejbacina/status/1854844462947610967?s=46

New @tesla incentive in EU!

We are excited to announce that all customers taking delivery on a

Model Y

between November 8th 2024 and December 31st 2024

will get 1 year of free Supercharging @TeslaCharging ,

in appreciation of their flexibility in taking delivery of their vehicle.

For all countries, there is no order placed date criteria for this offer; any new titled deliveries are eligible, including test drive vehicles, and demo cars. Used cars and Certified pre-owned cars are excluded, as are Turkey and Qatar.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    nemá někdo volný vstup na e-salon? :)
    ABS
    ABS --- ---
    Pár postřehů po týdnu v Šanghaji a okolí k EV. Ve městě je na silnicích EV odhadem polovina, je příjemné to ticho a čistší vzduch než jsem čekal. Ale to je město, kde registrace spalovacího auta stojí 100k yuanu (cca 300k CZK). Mimo Shanghai je EV mnohem méně. Z hlediska ropy a aut je tu ale jiný fenomén a sice LNG nákladní automobily, což dle statistik má na spotřebu ropy v Číně asi větší vliv než všechna EV.
    Obecně dosti zajímavé kreace designérů, poměrně častá Tesla tu vypadá až staromódně. Asi nejhezčí vzhledově jsou Xiaomi. Občas vidí člověk EV značek které již zkracovali.
    EV v Šanghaji pak dobrá volba, je tu teplo a na dálnicích je průměrná rychlost tak 100km/h (limit 120 ale doprava to neumožní).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    HOWKING: Je to jen zabava, nic vic
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JYRKA: tak trošku nevěřím. Střídavý a stejnosměrný, to je základka. (Ale i když s dnešním školstvím...)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    vubec nesouvisi s tematem, ale musim to sem dat. Kdyztak to smazte

Ze života elektrikáře...

Před barákem mě zastavil nějaký optimistický kravaťák s tím, že je z firmy už nevím jaké, a prý kolik platíme za elektřinu, že by pro nás měl fajnovou nabídku.
    Stižen kratochvilným nápadem zahrát si na trotla, živě jsem reagoval: "A jaký proud nabízíte?"
    Pro vás určitě výhodnější, než máte," začal našprtaný kolovrátek.
    Nehodlal jsem mu přenechat aktivitu: "No to jistě. Ale JAKEJ je ten proud? Střídavej nebo stejnosměrnej?"
    "Prosím?" ustrnul sales area manager.
    "No ptám se, jestli nabízíte proud střídavý nebo stejnosměrný," dával jsem si záležet na výslovnosti.
    Totálně vykolejenému nabízeči to v hlavě viditelně začalo šrotovat a na čele jako by mu povstal nápis " Měli jsme tohle vůbec na školení ?"
    Když nápis po chvíli pohasl, špitl rádoby obchodník nejistě: "No, to je jedno, ne?"
    "No to teda není jedno," pravil jsem rozhodně, "střídavej proud musíte pořád přepínat a měnit, proto je dražší. Tak to vy asi máte stejnosměrnej, když ho nabízíte levnějc."
    "A jakej vy tady teď máte proud?" zasáhla mladého muže spásná myšlenka.
    "Jednofázovej," oznámil jsem suše a mladého muže spásná myšlenka zase opustila.
    Hned to ale srovnal: "A jakej mají sousedi?"
    "No přece ten samej. Tady to všichni máme stejný. To jste si nezjistil předem?" nasadil jsem pohoršený výraz,
    že je náš barák tak nehoden jeho pozornosti.
    "Jó, jistě. Když my dáváme nabídky jednotlivým odběratelům, ne celýmu domu. Ale víte co? Já vám to zpracuju a přijdu ještě jednou. Můžu vás poprosit o nějaký kontakt ? "
    Na jméno se mě úplně zapomněl zeptat, číslo jsem mu řekl takové, co mě zrovna napadlo, on potom něco naučeného zamumlal a rychle pádil pryč.
    A já jsem na futru do baráku udělal další pomyslný zářez:
    Zase jeden oblbovač, co k nám už nikdy, ale opravdu nikdy nepřijde.
    LELI
    LELI --- ---
    MAGE: byl jsem dnes, nejhezci hostesku meli asi u mobilnich kotelen. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam