• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    COMODOR_FALKON: Takhle to mmnt vnima spoustu lidi na X. Napsal jsem k tomu co vim, ale cela ta kauza jde mimo me.

AP mam rad mimo nize uvedene, Mark Rober je fajn infotainer ktereho rad pustim mym deckum, ale i ty ucim rozdil mezi YT a realitou na konkretnich prikladech. Tak tady mame proste dalsi.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    LAUNCHER: A kde tam máš to slovo "Full"…?
    Obě auta byla "self driving car", ale ani jedno "full self driving"…

LAUNCHER: Přijde mi, že 2 kamery jsou trochu málo, zvlášť bez lidaru nebo HD radaru, nicméně chápu, že jde asi o snahu o kompromis mezi funkčností a cenou a cílem je toliko ADAS na úrovni Autopilota.

comma.ai — make driving chill
    https://comma.ai/shop/comma-3x
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    COMODOR_FALKON: Ad Luminar - Netuším, jak jsem zjistil, že je OpenPilot / Comma 3x bez lidaru, tak jsem téma lidaru přestal sledovat.

Ale nechci spekulovat - když téma nesleduji, tak prostě nevím.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Autopilot za mě - Je hrozně otravný, když to má v podkladech špatnou max rychlost a trvá klidně půl roku, než si to opraví. Samé řeči o AI, ale v datech musí vidět, že silnici X jezdí auta běžně 90km/h a oni tam mají nelogicky 70km/h kvůli předchozí opravě.

Nebaví mě tomu přepínat rychlosti obec / mimo obec.

Nehledě na výše uvedené jezdím s AP typicky 90% mých nájezdů a je to super. Další vylepšení konkrétně mě nezajímají, jsem spoko už teď. Potřeboval bych pouze a jen QoL improvements na vyřešení předchozího.

YMMV.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    LAUNCHER: Tohle už je lepší argumentace, ve většině testů není tesle vidět na displej, takže je možné, že ten plyn přišlápnul…
    Až na to, že o FSD tam není ani zmínka.

A zajímavé je i to info o potížích Luminaru - je to trochu překvapivé, uvážím-li, že odbyt mají a do budoucna měli dosávat pro Volvo a Mercedes…
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    W_NOICE78: A uvědomuješ si, že Rainbow road je jen "efekt" vyvolaný příliš častým (4x) zapnutím Autopilota v krátkém sledu, že jo…?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    COMODOR_FALKON: Rozbory na netu, sestříhané a několik různých pokusu.

Manuálně se rozjede proti zdi a na poslední chvíli se snaží zapnout autopilot, který vydává za FSD. Patrně (spekulace) to zkoušel na tolik pokusu, až se mu to zapnout před nárazem povedlo.

Oproti tomu ten Luminar LIDAR má v latest gratest verzi, která ještě není ani komerčně dostupná.

Z videií není zřejmé, zda Tesle ještě nepodrzel plyn.

To celé se odehrává ve facility Luminaru.

Lidé to dávají do souvislosti s finančními výsledky Luminaru a snahou se zachránit. To video původně Luminar linkoval na svém corpo webu, pak to radši smazali.

https://seekingalpha.com/article/4691132-luminar-stock-q1-results-financial-struggles-and-strategic-moves-reiterate-sell

Očekává se taky flak od Disney, neposoudim a neřeším.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    COMODOR_FALKON: Cely ten test je sestrihanej. Ma tam jeden zaber kde je na display rainbow road a v ostatnich neni. Lidar byl od Luminaru a ty uz radeji na webu smazali odkaz na to video.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    W_NOICE78: Výsledky budou podobné, ale je tu šance, že tu zeď by FSD možná mohl zvládnout o něco lépe.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    COMODOR_FALKON: Jeste by stalo zato ten test udelat i s FSD. Tohle bylo pouze na autopilota.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Srovnání schopností hi-tech lidaru a autopilota Tesly (v druhé polovině videa)

Can You Fool A Self Driving Car?
    https://youtu.be/IQJL3htsDyQ?si=Ygtd3MFiblz4UcqJ
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm toto je pre mna pozitivna informacia, kedze na svk jazdime cez kopecky, pokial polovicu cesty usetrim energiu rekuperaciou :)

Slovensko - země elektromobilům zaslíbená. Anebo ne?
    https://oenergetice.cz/nazory/slovensko-zeme-elektromobilum-zaslibena-anebo-ne
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Na audiosystému je nejdůležitější, aby šel vypnout :)

Pak ať si tam je třeba hájend nebo naopak nejsprostější spotřebka.

YMMV :)
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    LAUNCHER: Má to Maxx paket, takže to obsahuje i Advanced paket, kterej obsahuje "Audiosystém CANTON"...
    nejsem audiofil, ale vezl jsem, takže prej zní, cituji: ploše :) prostě nemají žádnou hloubku a výšku ani prostor ani výraz...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIGHTHUNTER: Prosimte jake v tom mas repro (pokud maji vic moznosti - netusim)? A jak to zni?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    _A5_: Mmj nazorna demonstrace, ze Skoda 120 mela vyssi svetlost podvozku nez dnesni SUV 😊 Super foto, thx.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: hele, to ani nemusis kupovat auto, ja s nima musim mluvit pracovne :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    _A5_: ta seda farba je nejaka launch edition? lebo mati mi posielala fotku, ze aj spodni susedia si kupili elroqa, resp. vymenili opel mokka e co mali predtym

DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: pre introvertnych nerdov je nejake jednanie s dealerom nocna mora a radsej si to naklikaju na webe bez akychkolvek ludskych interakcii... to iba na doplnenie obrazu, ze motivacie pre vyber auta mozu byt velmi netradicne :)))
    _A5_
    _A5_ --- ---
    Pár fotek z dnešní akce s Elroqem, kterýho přivezl ukázat Nighthunter - díky moc, žes do takový parkovací challenge šel ;) Pokoušeli jsme se Elroqa dostat do garáže dimenzované na Škodu 120 :D Což by se povedlo, kdyby neměl zrcátka...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam