• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    SCHWA: tak si mel pravdu :) asi jsem si tam s tim hral a omylem to ulozil

How to Fold TESLA Mirrors Based on Location
    https://www.youtube.com/watch?v=Z99yi0yjd1I
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    LELI: Bo laik o tom ví kulové a absolutně si neuvědomuje, co se může stát.

Taková klasika. Ale alespoň bude co dělat a budou další zajímavé příběhy do sbírky..
    LELI
    LELI --- ---
    SMRGL: upozornuji na obvyklou starou praxi.

Proc by se nemel pustit? Jestli si predratuje zasuvku na petikolik nebo tam da redukci bude imho bazmeku uplne jedno a nevidim proc by nemel normalne fungovat… akorat bych pred a pri prvnim nabijeni zkontroloval stary draty co tam vedou (dost napovi kdyz odkryje zasuvku). Ze by nejlepsi bylo od hlavniho rozvadece natahnout 5x4 a dat novou zasuvku a novej jistic neresim, bo se na to nikdo neptal. :-)
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    ELIJEN: Jako ze mam nekde v mapach zadane: tady prosim sklopit zrcatka?
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    LELI: Ježíš. Tak jistič není opravdu o typu zasuvky. I u starých zásuvek byly jističe 16/32A.

Každopádně tenhle bazmek by se neměl pustit, pokud není na síti tnc-s
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    LELI: Díky. Vypadá to ale na rejžovej noname a moc to ve mě důvěru nevzbuzuje.

Co se týče osazeného HW, tak ni nevím, zda ta stará motorová zásuvka jede. Vedle toho je skříň a dva velký bakelitový jističe 14,3A a 24,7A. Asi je to ale sdílený s bojlerem na ohřev vody, který je taky v blízkosti. Nicméně barák jako takový už samozřejmě tři fáze a modernější jističe má.
    LELI
    LELI --- ---
    KORKMAZ: mam neco podobnyho a funguje to dobre, cvaknes to do petikoliku a do auta jde 11kW, jestli je ma ten petikolik. Stary ctyrkoliky mely kolikrat 10 nebo 6A jistic, tak tam bys nabijel pomaleji. :-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SCHWA: To je feature. Nekde se da nastavit sklapeni zrcatek pri prijezdu na urcite misto (treba kdyz mas uzky vjezd do garaze). Melo by to v nastaveni jit smazat.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    TM3 - resim nepochopitelnou vec, ktera mi od prevzeti auta vrta hlavou. V techto mistech se mi na krizovatce vzdy sami sklopi zrcatka. Po projeti krizovatky po asi 20metrech se sami vyklopi. Jezdim tudy 3x tydne. Dela to jen ve smeru do centra. Any ideas?

Google Maps
    https://maps.app.goo.gl/CVDeUGMYWhVeozqE9?g_st=ic

MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    SMRGL: Been there, done that. Se skodovackym wallboxem, experimentoval jsem s nastavenim amperu a chvili se tesil ze 7 kW. Pak se roztekla zasuvka.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    SMRGL: Sorry pro AC 30mA
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    SMRGL: Btw osobne jsem takto vypálil špatně zapojenou zásuvku na 230 V s 1f kabelem s EVSE a dokonce vyhořely jistice v rozvadec
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    KORKMAZ: Hlavně, ať ten kabel má integrovaný proudový chránič pro AC 20mA a pro DC 6mA.. Tyhle ochrany mají své duvody.

+

Pak je nutný tušit do jaké zásuvky ho strkate, zda to utáhne, nemá prechoďák atd. Už se stalo, tuším v Německu, že kvůli podobnemu kabelu shorel barák a pojišťovna nic nevyplatila.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KORKMAZ: Pripojil ses pres wifi k tomu wallboxu? Muzes tam menit i faze.
    https://evmate.eu/images/uploaded/EVmate%20navod%20IoTMeter_CZ_3_24.pdf
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NTR23: Ano, kabel je integrovaný.

...ono majiteli je to celkem jedno, důchodce, nechce nic řešit ani uhánět dodavatele a sám si to nabíjí přes noc, čili má celkem čas. Já si tam jezdím nabíjet nárazově a můj čas je neohednej, takže mě sere, že to běží pod potenciálem, ale na mě to ve finále nezáleží.

Chci si ale dát na chalupu taky wall box, jsem tam hodně v létě a nejbližší nabíječka je asi 30-50km, tam je na 100% 3fáze a stará 380V 4pól, kterou chci stejně předělat. A nějakých 10hod z obyč zásuvky je otrava. Viděl jsem ten škodovácký přenosný na 400V ale to je úlet za 28k. Kaufland má podobnou výrazně levnější - někdo zkušenost? https://www.kaufland.cz/product/520626513/?kwd&source=pla&sid=77533669&gad_source=1
    NTR23
    NTR23 --- ---
    KORKMAZ: Ještě mě napadlo, jestli nemáte nabíjecí kabel jen jednofázový, ale dívám se, že evmate nemá verzi se zásuvkou, ale všechny s integrovaným kabelem, tak tady problém nebude.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NTR23: Díky.

VW mám zmáknutý docela dost, takže specs auta jsem si byl nabeton jistý a proto mi nesěděl ten argument člověka, co to jako komplet dělal s FVE. A teď se jen ohání tím, že auto je starý - nějak nepostřehl, že vyšla nový generace těch ehybridů a on furt žije ve světě egolfa (a passata gte), což je klidně 10-12Y ago. Zapojený je to 2022.

Elektrikařině oproti tomu úplně moc nerozumím, zítra otevřu rozvodnou skríň a uvidím. Wallbox je od ní docela daleko a nic k němu opticky nevede, šili budu spoléhat na popisky.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    KORKMAZ: Kouknul bych se jaky je jistic/proudový chránič k tomu wallboxu a pokud tam bude 3f, možná ten wallbox bude nějak nastaven.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    KORKMAZ: Je v domě 3F rozvod? Zapojoval to elektrikář, ten by vám to řekl. Máte revizi toho wallboxu?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    KORKMAZ: Hledal jsem specifikaci těch aut, a opravdu mají ty nové už 11 kW palubní nabíječky, takže předpokládám, jak píše předchůdce, že ten wallbox bude zapojen jen na jednu fázi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam