• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Nejlepší v čem?
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    BOBASH: máš k tomu nějaký článek? Nevím, jestli bych chtěl auto, do kterého bych se pak asi v zimě přezouval, protože koberečky z jehněčí vlny :-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak kdyby vás to zajímalo, tak nejlepší elektromobil na světě je RR Spectre, i když je vlastně trochu nahovno :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    W_NOICE78: je trochu hloupé, že si frunk může otevřít každý kolemjdoucí. Nebo to funguje je ns vybitou 12V baterií?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: Když máš mrtvou 12V baterku, otevřeš ho přes frunk stejně jako Teslu.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    A u Mustanga je to ještě lepší - máš kód na dveřích na otevření + kódem si to nastartuješ. Funkční 12V baterka je ovšem nutná :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CERMI_FOX: U Tesly nemáš mechanický zámek, takže auto nouzově otevřeš přes frunk pomocí boosteru nebo jiného auta. Na dálku ti Teslu odemknu přes aplikaci a ty s ní můžeš odjet i bez karty či mobilu; se spalovákem to obvykle nejde.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    W_NOICE78: když odejde baterie na mým autě, teda spalováku, tak si odemknu normálně klíčem.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Víceméně náhodou jsem natrefil na info o existenci Kia PV5

Vypadá fakt dobře - viděl ho už někdo, někde, v reálném provozu…?
    Kia PV5: This CHEAP Modular Van Is A Game Changer!
    https://youtu.be/wyu_V-T4p98?si=sMaHebywijKfrZtu
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CUKI: To je bezpečnostně trochu děravý.
    Dead Tesla! How Can We Get Into It? #shorts #tesla #teslamodel3 #car #mechanic #crazy #hack #tips
    https://youtube.com/shorts/F-NAMlbD0a4?si=sOuyKoIVU_Htf_gR

Pořád platí, že když ti odejde 12V baterie, jsi na tom stejně – bez ohledu na pohon.
    LELI
    LELI --- ---
    CUKI: nechces si najit video jak to funguje? kufr i karta fungujou normalne gramotne...

BOBASH: musis u toho chvilku stat, je to celkem slusne vyreseny. keyless s mobilem i u prefl funguje velmi dobre, mobil mam vetsinou v kapse a prijdu a je vse automaticky vcetne nastaveni profilu ridice... oproti klici to nema nevyhody, jen je to lepsi, pridas pristup klidne z druhy pulky planety nekomu u auta (akorat nemuzes machrovat polozenim klicku na stul v hospode)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Třeba takovej Hyundai to tak má, přijdeš ke kufru, auto 3x pípne a když neodejdeš, kufr se otevře.

Což je teda opravdu "úžasná" fíčůra. Když chceš aby se otevřel, stojíš tam jak trdlo. Když nechceš aby se otevřel, prcháš v panice od auta, aby se ti neodřelo.

Kopnutí je nejlepší, i když jsem asi neviděl auto, u kteryho to funguje vždy (protože bordel na čidle). Ale nemůžu říct, že by mi na Tesle chybělo. Prostě zmáčku tlačítko na kufuru, nebo si otevřu mobilem předem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Tesla má na nouzový otevření kartu. Je to formát kreditky, můžeš ji mít trvale třeba v peněžence. Používat ji jako primární otevírání auta je strašně otravný, jako sekundární řešení je ok. Ale musíš ji s sebou mít, nebo musíš mít zálohovaný zařízení, kterým to odemknout (třeba telefon + hodinky).

Některý telefony snad umí přes UWB odemykat i když jsou "vybitý", ale ještě jsou v takový tý fázi "nalezitelný". Ale nevím, jestli to umí Tesla.
    CUKI
    CUKI --- ---
    W_NOICE78: Super jsem někde v prdeli mobil nemám a nebo je mrtvej a jak se s někým dalším domluvím? A to ještě musím předpokládat, že to auto bude mít signál

ELIJEN: Mě jde o to jak otevřít auto v nouzových podmínkách kdy to selže nebo není šťáva.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Chápu koncept, ale nelíbí se mi představa, že se mi kufr otevře pokaždý, když se k němu přiblížím. Kopnutí pod nárazník je bezpečnostní prvek – kufr se otevře, jen když chci aby se otevřel.

Jinak UWB umí používat nejen Tesla a ten systém se dá udělat v některých věcech chytřejší než Tesla, ale o tom nemůžu mluvit :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Aha, tak to mi to fungovalo nějak divně nebo si to blbě pamatuju, mě přišlo, že to funguje hůř než klasika s klíčkem.

Že se umí kufr otevírat automaticky na přiblížení jsem někde zaslechl, ale přišlo mi to moc riskantní.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: jaky kopání, je to v tom videu. Auto samo pozná, že chces otevří kufr.
    Tesla Model Y používá technologii Ultra-Wideband (UWB) pro funkci hands-free kufru, která umožňuje vozidlu přesně detekovat polohu telefonu s podporou UWB. K otevření kufru je třeba mít u sebe telefon s aktivním klíčem v aplikaci Tesla a přiblížit se k zadní části vozu, po čemž následuje zvukový signál a otevření kufru.
    Jak funkce hands-free kufru funguje:
    Podpora UWB: Vaše vozidlo Tesla a váš smartphone musí podporovat technologii Ultra-Wideband (UWB).
    Nastavení klíče telefonu: V mobilní aplikaci Tesla musíte mít nastavený telefon jako klíč.
    Aktivace v autě: V nastavení vozidla, v sekci Zámky, zvolte možnost Hands-free zavazadlový prostor a aktivujte ji.
    Použití: S telefonem v kapse se přibližte k zadní části vozu a zůstaňte stát.
    Otevření: Po detekci polohy telefonu vozidlo zapípá a kufr se automaticky otevře.
    Důležité poznámky:
    Funkce není standardně aktivní a vyžaduje ruční zapnutí v nastavení vozidla.
    Pokud chcete zabránit náhodnému otevření, můžete nastavit výjimku pro "Domov".
    Pro správnou funkci je třeba mít nejnovější verzi aplikace Tesla a zapnuté povolení pro blízké interakce (Nearby Interactions) v nastavení telefonu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Odemikani a zamikani funguje stejne snad uz 11 let od Modelu S. Prijdes k autu, sahnes na kliku a auto se odemkne. Vystoupis a odejdes od auta a auto se zamkne. Kufr se u starsich otvira bud appkou nebo zmacknutim tlacitka na kufru. U Highlandu a Juniperu se otevre sam, kdyz k nemu prijdes ... asi bych se bal, ze se to bude otvirat, kdyz nechci, ale pry to funguje dobre.

Da se i udelat retrofit senzoru na otevirani kopnutim nohy (myslim, ze jen 3rd party)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Takže Highland a Juniper už normálně fungují tak, že dveře otevřu sáhnutím na kliku a kufr kopnutím pod nárazník? Předfacelifty neměly jak poznat, že chci odemknout/zamknout, pokud vím.

A byla k tomu nějaká karta, která fungovala jen na přiložení ke dveřím. A kufr šel otevřít jen tlačítkem v appce, což je k ničemu.

Na celý tý věci mi nějak nepřišlo nic tak úžasnýho, co by mě přesvědčilo, že je hroznej problém mít v kapse klíček. Snad kromě přidávání přístupu dalších lidí, kterej je zbytečně komplikovanej.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CUKI: Pokud má někdo další přístup, může ti auto na dálku odemknout a spustit. Do 2 minut se musíš rozjet. Po zastavení a opuštění vozu je nutné ho znovu odemknout nebo spustit přes aplikaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam