• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CUKI: To je bezpečnostně trochu děravý.
    Dead Tesla! How Can We Get Into It? #shorts #tesla #teslamodel3 #car #mechanic #crazy #hack #tips
    https://youtube.com/shorts/F-NAMlbD0a4?si=sOuyKoIVU_Htf_gR

Pořád platí, že když ti odejde 12V baterie, jsi na tom stejně – bez ohledu na pohon.
    LELI
    LELI --- ---
    CUKI: nechces si najit video jak to funguje? kufr i karta fungujou normalne gramotne...

BOBASH: musis u toho chvilku stat, je to celkem slusne vyreseny. keyless s mobilem i u prefl funguje velmi dobre, mobil mam vetsinou v kapse a prijdu a je vse automaticky vcetne nastaveni profilu ridice... oproti klici to nema nevyhody, jen je to lepsi, pridas pristup klidne z druhy pulky planety nekomu u auta (akorat nemuzes machrovat polozenim klicku na stul v hospode)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Třeba takovej Hyundai to tak má, přijdeš ke kufru, auto 3x pípne a když neodejdeš, kufr se otevře.

Což je teda opravdu "úžasná" fíčůra. Když chceš aby se otevřel, stojíš tam jak trdlo. Když nechceš aby se otevřel, prcháš v panice od auta, aby se ti neodřelo.

Kopnutí je nejlepší, i když jsem asi neviděl auto, u kteryho to funguje vždy (protože bordel na čidle). Ale nemůžu říct, že by mi na Tesle chybělo. Prostě zmáčku tlačítko na kufuru, nebo si otevřu mobilem předem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Tesla má na nouzový otevření kartu. Je to formát kreditky, můžeš ji mít trvale třeba v peněžence. Používat ji jako primární otevírání auta je strašně otravný, jako sekundární řešení je ok. Ale musíš ji s sebou mít, nebo musíš mít zálohovaný zařízení, kterým to odemknout (třeba telefon + hodinky).

Některý telefony snad umí přes UWB odemykat i když jsou "vybitý", ale ještě jsou v takový tý fázi "nalezitelný". Ale nevím, jestli to umí Tesla.
    CUKI
    CUKI --- ---
    W_NOICE78: Super jsem někde v prdeli mobil nemám a nebo je mrtvej a jak se s někým dalším domluvím? A to ještě musím předpokládat, že to auto bude mít signál

ELIJEN: Mě jde o to jak otevřít auto v nouzových podmínkách kdy to selže nebo není šťáva.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Chápu koncept, ale nelíbí se mi představa, že se mi kufr otevře pokaždý, když se k němu přiblížím. Kopnutí pod nárazník je bezpečnostní prvek – kufr se otevře, jen když chci aby se otevřel.

Jinak UWB umí používat nejen Tesla a ten systém se dá udělat v některých věcech chytřejší než Tesla, ale o tom nemůžu mluvit :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Aha, tak to mi to fungovalo nějak divně nebo si to blbě pamatuju, mě přišlo, že to funguje hůř než klasika s klíčkem.

Že se umí kufr otevírat automaticky na přiblížení jsem někde zaslechl, ale přišlo mi to moc riskantní.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: jaky kopání, je to v tom videu. Auto samo pozná, že chces otevří kufr.
    Tesla Model Y používá technologii Ultra-Wideband (UWB) pro funkci hands-free kufru, která umožňuje vozidlu přesně detekovat polohu telefonu s podporou UWB. K otevření kufru je třeba mít u sebe telefon s aktivním klíčem v aplikaci Tesla a přiblížit se k zadní části vozu, po čemž následuje zvukový signál a otevření kufru.
    Jak funkce hands-free kufru funguje:
    Podpora UWB: Vaše vozidlo Tesla a váš smartphone musí podporovat technologii Ultra-Wideband (UWB).
    Nastavení klíče telefonu: V mobilní aplikaci Tesla musíte mít nastavený telefon jako klíč.
    Aktivace v autě: V nastavení vozidla, v sekci Zámky, zvolte možnost Hands-free zavazadlový prostor a aktivujte ji.
    Použití: S telefonem v kapse se přibližte k zadní části vozu a zůstaňte stát.
    Otevření: Po detekci polohy telefonu vozidlo zapípá a kufr se automaticky otevře.
    Důležité poznámky:
    Funkce není standardně aktivní a vyžaduje ruční zapnutí v nastavení vozidla.
    Pokud chcete zabránit náhodnému otevření, můžete nastavit výjimku pro "Domov".
    Pro správnou funkci je třeba mít nejnovější verzi aplikace Tesla a zapnuté povolení pro blízké interakce (Nearby Interactions) v nastavení telefonu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Odemikani a zamikani funguje stejne snad uz 11 let od Modelu S. Prijdes k autu, sahnes na kliku a auto se odemkne. Vystoupis a odejdes od auta a auto se zamkne. Kufr se u starsich otvira bud appkou nebo zmacknutim tlacitka na kufru. U Highlandu a Juniperu se otevre sam, kdyz k nemu prijdes ... asi bych se bal, ze se to bude otvirat, kdyz nechci, ale pry to funguje dobre.

Da se i udelat retrofit senzoru na otevirani kopnutim nohy (myslim, ze jen 3rd party)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Takže Highland a Juniper už normálně fungují tak, že dveře otevřu sáhnutím na kliku a kufr kopnutím pod nárazník? Předfacelifty neměly jak poznat, že chci odemknout/zamknout, pokud vím.

A byla k tomu nějaká karta, která fungovala jen na přiložení ke dveřím. A kufr šel otevřít jen tlačítkem v appce, což je k ničemu.

Na celý tý věci mi nějak nepřišlo nic tak úžasnýho, co by mě přesvědčilo, že je hroznej problém mít v kapse klíček. Snad kromě přidávání přístupu dalších lidí, kterej je zbytečně komplikovanej.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CUKI: Pokud má někdo další přístup, může ti auto na dálku odemknout a spustit. Do 2 minut se musíš rozjet. Po zastavení a opuštění vozu je nutné ho znovu odemknout nebo spustit přes aplikaci.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    AXTHEB:
    CUKI:

Aha, tak to nevim. Neměl jsem s Googlem problém, tak jsem mapy.cz neměl potřebu testovat. Ale třeba satelitní mapy mají o dost pozadu.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    AXTHEB: V Holandsku nas solidne poslali na uzavrenou dalnici.
    Ja jezdim spis podle Google nebo Waze a teda byt je to jedna firma, tak mi Google prijde lepsi.
    Mapy.cz jsou nedostizne v turistice.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Neznám zemi kde by mapy.cz nebyly 100x lepší než google. V Čechách máš pár f-cí navíc, ale základ je OSM
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELIJEN: V kterém zahraničí? V Německu, Švýcarsku, Itálii a Chorvatsku navigují mapy.com líp než google.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KASPAREK: No mapy.cz jsou super u nas, ale v zahranici tam moc nenajdes. Tam pouzivam vsude Google, protoze se mi nechce instalovat v kazde zemi nejakou lokalni appku.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    CUKI: Vzdyt tech zpusobu mas hafomoc: W_NOICE78.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DIM_: Strácím běžně klíče i mobily a nebo je ničím vybíjím. Kolikrát jsem venku na tůře, přijdu do auta s mrtvym telefonem a nebo bez něj. V karoserii mi zatavenej jinej klíč pro případ kdybych přišel i o druhej co mám s sebou (celkem mám 3). Jako je pěkné otevřít telefonem, ale rád bych měl možnost otevřít jako ve středověku klíčem (a nastartovat). Bez potřeby hlídat jakoukoliv baterii. :-(

Tedy to beru jako super řešení, ale jen tehdy pokud je možné použít i alternativní analogové řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    W_NOICE78: A jak se otevírá (a startuje) auto pokud náhodou nemám mobil? Má to i nějaký alternativní způsob mechanický?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam