• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    TEAPACK: Podle mě to bude klasický SUV, obrovský z venku, ale uvnitř nic moc.

Sharan to má přesně naopak...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KUTAS: jako, pokud by ten Peaq byl podobný jako Sharan, tak bych toho svého už fakt nechal umřít a šel do novýho :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BOBASH: jako nejsem úplně chudej a měl jsem už i nové auto, ale bylo za cizí prachy (služební).... nevim no, asi nejsem osobně příznivec nákupu nového auta + chci hlavně nejdřív tu FVE = stavět rovnou nový barák, takže pořád mám BEV ve výhledu cca 2-3 let.

DZODZO: tak teď je nás 5, ale nejstarší bude letos 17 a předpokládám, že to jsou její poslední cesty s námi. Naštěstí je štíhlá a pořád se vejde mezi dvě autosedačky + vozím myslím i největší Hapro box na střechu.

BOBASH: se slzou v oku vzpomínám na Sharana...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: to je presne ta situacia - jedeme ve ctyrech ale potrebujeme nekam hodit 2 dalsi lidi - akurat aj na to by som asi radsej zobral nejake MPV, skoda ze uz sa to nepredava, taka 7-miestna zafira bola mensia nez 5-miestny enyaq (predpokladam ze peaq bude este vacsi), tak sa s tym lepsie parkovalo na preplnenej ceste pri irskom pobrezi :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak ono to má primárně velkej kufr, což se hodí i s jedním dítětem. Třetí řada bude volitelná, půjde to objednat i bez ní, a pokud tam bude, bude sklápěcí.

A i pro čtyřčlennou rodinu umí být třetí řada dost benefit, protože ě nic moc nestojí (pár drobných v kupní ceně a maličko menší kufr), ale v už v situaci "jedeme ve čtyřech, ale potřebujeme někam hodit jednoho nebo dva další lidi" je to užitečný.

Nicméně teď se zajisté od několika místních ID dozvím, že nic většího než TM3 nebo spíš Renault 4 není vlastně vůbec potřeba.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ak su 4 tak mu je 7-miestne SUV nanic, pokial nebude vozit na treningy aj sousedovic decka
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: Představení bude v létě, takže čekám, že na podzim to půjde objednávat. To si myslím, že děti neodrostou. Pokud to teda nechceš kupovat jako pětiletou ojetinu :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BOBASH: "hodím Vás domů a klidně jen za 500,-, ale musíte mít doma wallbox!"

BOBASH: zajímavé... i když jsem myslel, že z Kodiaq bych klidně přešel i na Enyaq, ale Peaq by mě kvůli velikosti lákal hodně, jen teda to jedno dítě už asi dřív odroste a pak pro 4 to už tak zásadní není.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Jo, já tam jel, možná mi to přišlo i dál než v Praze, ale nemám odhad. Každopádně jo, letištní taxík možná problém mít bude. Klasickej taxík v centru nejspíš nabije na začátku a vydrží, pokud nepotká nějakýho vocase jako jsem já, co má potřebu jezdit na pivo do Prahy z díry 50 km od centra :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    JYRKA: No, není to úplně z dálnice, je tam limit 80. Jestli tam je kousek 120, to si nejsem jistý, ale jestli jo, max tak na délce 3km
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: je to všehochuť - od Tesel po čínu. Ale co si pamatuju, tak zrovna s nabíjením přes den bojoval chlápek ve 3.
    Ono taky záleží, jestli pendluješ mezi letištěm a centrem - v Barceloně jedeš kus po dálnici
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak, do píky, teda do Peaqu, tady je nová Škodovka. Přes pět metrů, sedmimistná, dojezd větší než jakákoliv současná (takže tipuju něco mezi Enyaqem a ID.7, protože to bude mít nejspíš baterku cca jako ID.7, max o kousek větší), cena kus nad Enyaqem, design Modern Solid, takže hranatá věc jako koncept Vision 7S (bude to nejspíš téměř identický konceptu).

Reálně nejspíš cílený jako levnější konkurence Volva EX90.

BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: A s čím jezdí? Nedala by to třeba TM3 LR na jedno nabití?
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: to byl humor. ale pravdou je, že jsem neměl ponětí kolik vlastně taxik najezdi.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Co jsem se bavil s taxikářema v Barceloně a Lisabonu, tak během směny nabíjí obvykle jednou. A pak po směně - ale oni se často střídají na jednom autě.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Proč by měl taxík nabíjet na štaflu? Pokud vím, tak taxík najezdí po městě něco jako 200-300 km za den v průměru, to ujezdí na jedno nabití v pohodě. Taxík ve službě nikde nabíjet nebude, a už vůbec ne na AC. Maximálně zajede na oběd do mekáče a nabije na AC, ale jinak prostě bude nabíjet předem.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CUKI: Je to od 150-330k
    Praha vysvětluje zvýšení ceny městských nabíječek elektromobilů na více než dvojnásobek - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-praha-vysvetluje-zvyseni-ceny-mestskych-nabijecek-elektromobilu-na-vice-nez-dvojnasobek-40534924
    CUKI
    CUKI --- ---
    SCHWA: Na nabíječka samotná je za pár desítek tisíc max, ale ta infrastruktura bude stát majlant.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SCHWA: Tak třeba v památkové zóně bude muset mít nabíječka secesní nebo barokní design 😉
    Prostor pro kreativitu, co se za tou částkou schovává, je neomezený.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    W_NOICE78: Wtf. To jsem myslel, ze problizne stoji jedna DC nabijecka.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Investice cca 300 tisíc Kč na jednu AC nabíječku.
    Při dnešních pravidlech návratnost 15–30 let, pokud vůbec.
    Praha instaluje 1 500 nabíječek pro elektromobily za bezmála půl miliardy korun - Pražský deník
    https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/praha-instaluje-1-500-nabijecek-pro-elektromobily-za-bezmala-pul-miliardy-korun.html?preview=248000e7855c23567dc7a076398ce29d&t=1768213862
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam