• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    VLASTIS: Na Facebooku je Renault ZOE Club CZ/SK, tam ti poradí.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    VLASTIS: Jediný o kom vím, že rozebírá motory je Jirka Zima (třeba zde, kdy měnili ložiska v Ioniqovi), ale nevím jak moc to dělá komerčně.

https://www.facebook.com/groups/2100772423579450/permalink/3739315829725093/
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    VLASTIS: Ahoj. Připomínám se. Vypadá to IMHO na odcházející ložiska rotoru. Byl by někdo ochoten se tomu věnovat?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Abych ale zbytečně jen neplácal, tak recenze na novou appku Eon drive. Stará se sama aktualizovala, takže netřeba akce, ALE staré heslo prostě nefungovalo, takže bylo potřeba reset hesla přes email a shodné pak šlo implementovat znova.

- Nutnost resetovat heslo (viz výše)
    + Největší historický fail (vlastní stojany označena jako roamingové a často se v defaultním nastavení mapy nezobrazovaly) byl odstraněn.
    + Jde lépe pohybovat mapou: nově 1prst plynule, dříve občas zásek a nutno neustále zoom in/out (Android). Jestli je kompatibilní s AA, tak to jsem nezkoušel, minulá byla, ale stejně to bylo k prdu.
    + Jde skenovat QR, což myslím dříve nešlo.
    = Samotné nabíjení má trochu hezčí interface, ale to mě zas tak nezajímá.
    = Platba furt formou měsíčních faktur.
    = Uživatelský účet se překlopil, čili nepřišel jsem o oblíbené atd. ale přesunuly se z home page do postranního menu.

Za mě pozitivní změna. Revoluce se nekoná, spíš náprava pita z předešlé verze.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    FAEKAL: Tyhle zvuky mi to dela no. Mam model 2022/11 a tam je to povinny. Snad od roku 2020 nebo tak. Furt nevim jestli si to nechat vypnout a mit potencialne problemy, ale klid. Ten zvuk je hroznej.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KORKMAZ: Systémově asi ne, paliva taky nemáš za jednotnou cenu v celé EU. ČR je malý trh, tady není konkurence. Je to stejné jako s mobilními operátory. Jediné, co na ně platí, je najít si levnější alternativu.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    W_NOICE78: Vím, v AT jsem byl předevčírem a mají tam teď aktuálně akční jantar. Ale musel bych si udělat tamní lokaci a to mi bohužel služební telefon nedovolí.
    Nicméně tohle je přesně další fakap, kterej mě na EV nebaví. Nepotřebuju se tvářit, že jsem ve Štýrsku. Vždyť je to vlastně šmelo. Tohle není prošlej braník v petce, abych objížděl akce, tohle by se všechno mělo řešit nějak systémově a na EU úrovni.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KORKMAZ: Přes Elinx nabíjíš na všech DC za 9.63,- do 30min
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NIGHTHUNTER: Čez má od léta poplatek za stání asi 10-15min po dobití, dříve to měl fixně na dobu bez ohledu na stav, což má většina poskytovatelů.

Já bych silnější AC v autě bral, taky mi to umí jen 11kw a Pre má všude kolem 22kw. Připlatit to u PHEV nešlo ale jinak bych to dal, protože to přesně zapadá to toho, kolik času strávím nákupem (11kw dá málo, DC drahý jak prase kromě lídlu a ten to má vzácně, tak jedu částečně na benzín). Navíc ty příplatky takle na papíře vypadají hrozivě a nerentabilně, ale fskutečnosti na to člověk dostane slevu žejo. Nikdo nekupuje auto za ceník...aspoň doufám :-) Lidi, čas je ta nejcennější komodita. Až vám dojde, tak čau a hají!
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Holandsko: 193 tisíc AC nabíječek. ČR: 5 000 😃

Veřejná dobíjecí síť v Česku meziročně vzrostla o 19 %, posiluje rychlé dobíjení | Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.
    https://www.cistadoprava.cz/tiskove-zpravy/verejna-dobijeci-sit-v-cesku-mezirocne-vzrostla-o-19-posiluje-rychle-dobijeni/
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    DIM_: Já mám tedy facelift a žádnej aliení zvuk mi to nedělá, ale možná to mám jen vypnutý. Tady v tom videu v komentářích píše, že se to dá vypnout a nastavit přes programovací tlačítko na on/off .

BMW i3 Pedestrian Sound Module (ASG) 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=6Qe1wuDsXVk
    JANOS
    JANOS --- ---
    SCHWA: Nastesti ma moje domacnost 22kW pojistku (tedy 3x32A), takze muzu dobijet i kdyz peru a varim :) Ale sousedi jsou nejaki nervozni, protoze cely barak ma snad 100kW a uz mame 4 elektromobily v garazi.
    ABS
    ABS --- ---
    JANOS: 22kW je spise zbytecnost. Ja nabijim cca 1,6kW ze zasuvky a za posledni 2 roky jsem vice nepotreboval.
    Asi by se nicmene dal najit user case a sice clovek parkuje na ulici a ma moznost si nabit na nakupu ci v praci.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    me i u 11KW AC zacaly postupne padat pojistky (prvnich par mesicu vse ok, ale postupne to zacalo byt hrosi a horsi). Museli jsme dat silnejsi jistice venku na privod elektriny do domu. Predpokladam, ze u bezneho domaciho nabijeni muze byt 22KW pro rozvody uz docela problem.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Elon pred X lety znizil palubni nabijecky teslam z 22 na 11kW, a taky kdyz jsem to kupoval tak jsem byl na nervy.
    Po 7 letech vlastnictvi Tesly s 11kW nabijeckou rikam ze jsem NIKDY nepotreboval 22kW AC.

Doma mam 11kW = 6-7 hodin nabiti pres noc
    Na cestach mam DC
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DZODZO: ČEZ to dlouho vůbec neřešil, ale asi před půl rokem taky zavedli penalizaci od 481. minuty na AC, nicméně stále to máš 8 hodin na AC při ceně 8 Kč/kWh i bez placení nějakého paušálu
    Ceník, smlouvy a OPD | futurego
    https://futurego.cz/cs/verejne-dobijeni/cenik
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DZODZO: 17tisícový příplatek se ti za celou dobu životnosti auta nevrátí tím, že budeš nabíjet na AC nabíječkách. Spíš je to nutnost a tahání peněz z kapes zákazníků. Ale kdo si koupí auto za 1,2 mil. +, ten příplatek asi řešit nebude.
    U PRE je stání bez pokuty 3 hodiny, pak 0,5 Kč/min. Na některých místech můžeš stát maximálně 8 hodin.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOFI: Další skoro 17tisícový příplatek, který nejspíš oceníte, je rozšíření standardní palubní AC nabíječky z 11 na až 22 kW. To pomáhá ekonomickému provozu vs. času stráveném nabíjením, protože stačí zajít na 4 hodiny do obchoďáku/kina a máte při běžné ceně 8 Kč za 1 kWh na veřejné nabíječce podporující výkon 22 kW (třeba PRE) nabito do plna za sedm stovek.

v Cesku na AC prakticky nenabijam, niekto kto ma skusenosti viete ktore nabijacky umoznuju stat na AC 4 hodiny bez penalizacie? viem ze sa spominal Lidl, kde niekto parkoval trebars 2 dni a Lidl to neriesil, ale to je mozno iba specificky pripad
    TOFI
    TOFI --- ---
    Češi přichází na chuť ojetým elektromobilům. Prodeje raketově vystřelily, trhu dominuje jeden model - Garáž.cz
    https://www.garaz.cz/clanek/servis-auto-cisla-statistiky-cesi-prichazi-na-chut-ojetym-elektromobilum-prodeje-raketove-vystrelily-trhu-dominuje-jeden-model-21016277
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MISO: Dobil si tam svou flotilu dvaceti aut? :)
    MISO
    MISO --- ---
    Kamos nabijal u CEZu zase :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam