• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CUKI: Tak to je zrovna řešitelná věc
    CUKI
    CUKI --- ---
    AXTHEB: Spíš to pod tím solidně koroduje.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LAUNCHER: Neprodává se to.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: Napadaji me nasledujici duvody:
    Je to škaredý.
    Tam kde by to využili nejvíc (It, Fr), jim je pomlaceny auto jedno.
    Autorizaky nebudou mít co žrát.
    U BEV ještě okrajově aerodynamika.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURE: Pořád je to strašně nespolehlivý stroj s drahým servisem (viděno optikou socky)

Ano je to obrovské přitom neprakticky malé. Kdyby to mělo o metr méně a byl to praktický hatchback do kterého se dá něco dostat...

Je to auto do města protože průjezdnost mimo cesty je tragická. Zákazník se v Tesle ke mě ani nedostal. Na město je to ale zase velké, pokud nežiješ někde ve Skandinávii.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LELI: BOBASH: Panove, proc se prosim to gumove oblozeni nedela casteji? Nikdy jsem to na aute nemel, ale prijde mi to prakticke, hlavne na poletovani do mesta. Ptam se, tema mimo muj obor.
    KURE
    KURE --- ---
    CUKI: Tesla 3 velky korab? Takze ve svete plnym SUV ti prijde tesla 3 jako velky korab? Zajimavy.

No jenze auto pro socky, neni auto ktery se nejak sofistikovane vybira, ale auto na ktery dotycny ma. A tesly budou nejdriv dostupny jako olitany z treti ruky. Protoze jsou tu nejdyl. A prodalo se jich po evrope hodne.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JYRKA: Spíš to myslím tak, že ty prodeje v Evropě nebudou žádná sláva a že se jim vyplatí kvůli tomu změnit tooling, novou linku. tam je dycky nějaké MOQ. No budou to nejspíš dotovat tipuji a doufají že se to začne prodávat.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FEDAJKIN: to je obvyklé v automotive: nabídkový koncept < technické možnosti
    Prostě pozicovali to auto v číně nějak, k tomu dali odpovídající techniku.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    W_NOICE78: Myslel jsem, že to je bullshit, ale v Číně je fakt jen RWD s 220 kW max. Hustý. Jen tu větší baterku moc nevěřím, Číňani mají 74.9 kWh, že by tam narvali ještě větší do té čtyřkolky?

Leapmotor
    https://www.leapmotor.net/cz/c10awd
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURE: To je zrovna auto drahé na provoz i kdyby bylo zadarmo a ono zdaleka zadarmo nebude. Navíc je to děsně nepraktický velký koráb. V tom bude možná jezdit nějaká omladina.
    Já typuju spíše novější model nějakého malého auta s malou baterií, které bude mít nějakou "vadu" jež nevadí pojízdnosti ale komfortu. Pravděpodobně jen pomalé nabíjení.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: S ohledem na cenovou strukturu jiných modelů VAG a konkurence (R4/R5) bych tipoval velkou baterku kolem 700k, výš to být nemůže ostatně už právě proto, že na 800 začíná Elroq 50.

Epiq bude hádám končit někde nad těch 800, možná 900 naloženej všema kravinama, co do toho půjdou koupit.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JIMIQ: Ja budu mirit prave na ojeteho epiqa…
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALESH: To se ale zase bavíme o té skupině co si to nabíjení doma může dovolit. Já se dívám trochu dál do budoucnosti. U nás to ještě nějakou dobu nebude vůbec problém.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Asi tuším, jak to dopadne. 🇨🇳🤖🚗 😅
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KUTAS: líbí se mi to, ale vypadá to teda, že těch cca 600 tisíc bude ta varianta s 33kWh baterkou a teda 275-280km dojezdem (což je pro někoho využitelné). Otázka je kolik bude stát 55kWh baterka a jestli se nevyplatí připlatit 150k za trochu ojetý Elroq (ukázkový vůž třeba, už jsem viděl inzerát na takový za 868 tisíc a myslím že to byla ~60 baterka)
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78: Kde je to auto ke koupi?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Take my money!

Poprvé za volantem nejmenší Škody na baterky. Epiq ukáže, kde se láme chleba – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/poprve-za-volantem-nejmensi-skody-na-baterky-epiq-ukaze-kde-se-lame-chleba/r~aaa298c26da52214ff89e2bf17fdd413/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Viděl. Namotivovalo mě to domluvit si test tý věci, ale už jen z toho videa tuším, že s Muldixem úplně souhlasit nebudu.

On teď prochází přesně stejnou situací jako já, když jsem si poprvé sednul do BYD Seal a byl jsem fascinovanej, že to překvapivě není úplnej čínskej krám.

Jenomže pak s tím jezdíš trochu víc, zamýšlíš se nad tím, jestli by sis to fakt koupil, nebo by sis za o pár set tisíc víc koupil BMW iX3 se stejnýma parametrama a o galaxii lepší ergonomií, a jestli by sis risknul absenci servisu a bůhvíjakou ztrátu hodnoty, a to čínský auto už ti zase tak hustý nepřijde.

Jinak to auto není zas tak čistej list papíru, jak Muldix tvrdí, už z toho videa je vidět, že tam je spousta věcí velmi podobnejch s Lynk&Co 08, kterým jsem jezdil v létě. A i v tom slyším ozvěnu svejch dojmů z toho Lynku. Ono je to moc hezky vyrobený, vlastně to příjemně, tak nevtíravě a neotravně jezdí, ale za ten infotainment (kterej je stejnej nebo velmi podobnej) bys to rozkopal a zapálil, a hlavně ti to celý přijde jako že sis koupil telefon co má kolečka.

Čínský auta jsou překvapivě dobrý ve věcech, kde jsme to nečekali (zpracování, materiály, někdy i jízdní vlastnosti) a překvapivě blbý ve věcech, kde jsme to taky nečekali. Třeba infotainmenty, který jsou strašně rychlý, ale blbě vymyšlený.

Tisíckrát radši budu mít v autě infotainment a palubku z Renaultu 5 E-tech za 600 tisíc než z třikrát dražšího Zeekru, protože do toho Zeekru někdo dal drahý displeje a rychlý procesory, ale u toho Renaultu si někdo dal práci (a čas, proto nebyl hotovej za 18 měsíců), aby se zamyslel nad tím, jak to má fungovat tak, aby ti to v řízení pomáhalo a ne tě od něj odvádělo.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: a ten muldixuv review Zeekru 7x jsi viděl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam