• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak to je zrovna případ, kdy HEV dává i z hlediska servisu a životnosti nejspíš větší smysl než čistý ICE, podobně jako je tomu u full-hybrid Toyot se systémem HSD (Hybrid Synergy Drive).

Ta oblíbená poučka "hybrid spojuje nejhorší z obou světů" se týká věcí jako Superb iV nebo BMW 330e, kde máš kompletní ICE pohonné ústrojí a k tomu tam máš elektrický.

Tady máš jednodušší spalovací motor (kupříkladu nemá turbo, protože místo něj má na dorovnání točivého momentu v nízkých otáčkách ten hybrid), celý je to propojený přes jednu převodovku, která je ve většině případů jednodušší než dvouspojka typická u spalováků atd.

Hybridní Toyoty, se kterýma jsou nejdelší zkušenosti (ale třeba i hybridní Fordy, který mají něco podobnýho) jsou jedny ze servisně nejméně náročných a nejtrvanlivějších aut na trhu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tento vo videu nie je este ten s LPG, to tam ukazuje na zvedaku, ze to ma vzadu taku prazdnu dutinu, kam ma prave v tej LPG verzi prist agregat

KORKMAZ: hm, to mozno spatne pochopili, lebo tuto vo videu vravi, ze je to sice u tohoto auta normalne, lebo tie zadne brzdy sa temer nespinaju, ale ze to urcite nie je idealny stav a chce to obcas 4-5x prudko zabrzdit za jazdy, aby sa ta rez osoupala, lebo inak by ho s tym na stk vyhodili a ze by bol idealny nejaky softwarovy update, ktory by zapol nejaky servisny rezim, kde by sa ta brzda spinala castejsie, aby sa to vycistilo
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MADBANANA:Když auto nemá rezervu, musí mít povinně kompresor a lepení.

Nebo si můžeš hodit do kufru tu rezervu, ale to je při jejich dnešní velikosti obvykle problém.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Já nevydržím koukat na 48 minut Vaculíka, ale u toho hybridu záleží hrozně na tom, který to je.

G155 je klasicky full hybrid víceméně jako u Toyoty jen nemá CVT, takže je to možná jednodušší a určitě spolehlivější než moderní čistý ICE - nemá to turbo, má to poměrně jednoduchou převodovku a tak.

G150 je nový hybrid s 1.2 turbo tříválcem, dvouspojkovou převodovkou a LPG. Tam bych s tebou souhlasil.

G155 je ale nejspíš ideální volba právě pro toho kdo nechce řešit problémy.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    IKSIK: Kdyz dobijes baterku na 100 a pojedes sviznejsi jizdou, tak se ti to obrousi
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    A rovnou se zeptám, je už vynalezený nějaký způsob jak obrzdit zadní kotouče u elektrické ruční brzdy?

Já, když mi to manželka půjčí, to rozjedu z kopce, hodím na N a prudce brzdím. Ve výsledku jsou ty kotouče jenom takový ošoupaný. Obržděnej je tam jenom docela úzkej pruh a s tím mě onehdy s jiným autem vyhodili z STK.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Hlásím se do klubu. :-)

KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DZODZO: hele on on bigstru básní na sítích už dlouho. Nedávno se tam snažil lidi přesvědčit o tom, že totálně vyrezlý zadní kotouče u téměř novýho auta jsou normál, protože je to suprovej hybrid, což je samozřejmě blbost.

Jinak hybridy teď hodně táhnou a to včetně PHEV. Třeba VW kvůli tomu dává fakt velký slevy na silnější ICE, protože poptávka u nás se výrazně vychýlila oproti očekáváním. Na bigstra jsem se byl ptát a tam slevy moc nejedou, takže člověk není zas tak daleko od tiguana/tyrona po slevě a tam je vnitřek i požitek z jízdy úplně jinde ale zase tam člověk nemá tu prej úplně normální korozi kotoučů :-D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm nechodi sem nejaky spion od Vaculika? len teraz ste sa tu bavili o tom Bigsterovi a zrazu ma o tom natocene video? podozrive... ale teda ked vidim kolko je tam vselijakych zariadeni na tom hybride, tak mi to pride zbytocne komplikovane, to pokial by som nemal komfort na EV radsej zvolim cisty fosil

Martin Vaculík testuje Dacii Bigster. Co zničil a co se mu líbilo?
    https://www.youtube.com/watch?v=bXx2tQ5BL6c
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    1000 km challenge dobre ilustruje ze malokto da 1000 km na jeden zatah a potrebuje si po ceste oddychnut, lebo po 10 hodinach soferovania moze byt clovek nebezpecne unaveny :)

Tesla Cybertruck Long Range 1000 km challenge
    https://www.youtube.com/watch?v=Ef9EB1EWeXQ
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: * AI radi, ze spise "meli" nez "maji", uz se to pry moc nevidi. Mozna tam budou i individualni vyjimky, netusim. K tomu jasne, aplikace mimo silnici i v CZ, koukam na tu ledovou drahu - uff, respekt.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ADAM: Primarni lokace, jak pisi, patrne budou ty chladnejsi nez CZ. Nicmene i v CZ smi a take maji, protoze: "s výjimkou vozidel záchranné služby"

341/2002 Sb. Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích
    https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-341
    ADAM
    ADAM --- ---
    LAUNCHER: V Česku nelegální
    ADAM
    ADAM --- ---
    MADBANANA: Samozřejmě. Knoty a (Aku) pumpička v autě je snad úplná samozřejmost. Nezabere to žádné místo a někdy se určitě bude hodit. a nemusíš prosit okolojedouci cyklisty (mě) aby ti cyklopumpickou dofoukali aspoň kousek pro dojezd na benzínku... Je to docela fuška...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Ford CEO Jim Farley, in a new interview, says he realized Ford had been doing EVs all wrong after his team ripped apart a Tesla:

“When we ripped apart a Tesla, I was just absolutely flabbergasted. The Mach-E's wiring harness was 70 pounds heavier and 1.6 kilometers longer. We didn't know what was going on in [Tesla engineers' ] minds. But now we understand. They had no prejudice. We had prejudice. We'd gone to our supply-chain person and said, "Buy another wiring harness." [Tesla] said, "Let's design the vehicle for the lowest, smallest battery." Totally different approach.”
    LELI
    LELI --- ---
    MADBANANA: jj kompresor maji asi vsechny novy auta defaultne, ten je k tomu potreba... ono kdyz vis ze tam ta dira nekde je, tak ji pak najdes, vetsinou najdes hrebik, hodi se mit k tomu obych kombinacky kleste jeste...
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    LELI: Já bych se akorát bál toho, jak někde v pangejtu najdu tu díru. K tomu máš nějakej kompresor?
    LELI
    LELI --- ---
    MADBANANA: ja uz leta vozim knoty na zalepeni gum, sada stoji kolem dvou set korun, davam to do kazdyho auta jak ho poridim, kdyby nahodou, parkrat se to uz hodilo a neni tezky se to naucit pouzivat, chce to akorat trochu sily...
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: a fakt to je novinka? Podle mě takhle fungují pneu s "hřeby" odjakživa.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SCHWA: MADBANANA: Nam u pul roku stare Tesly na dalnici taky zmizel vzduch (asi píchnuté? nevím, než jsme zastavili, byla na cucky), vubec by mě nenapadlo volat do Tesly. Normalně pojišťovna, odtah do pneuservisu a vyměna za nove pneu.
    Celkově to trvalo asi hodinu a platil jsem jen pneu.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    SCHWA: Tvl tak tohle mě děsí, starej dobrej hever a náhradní kolo. Si snad budu vozit pumpičku a lepení jak na kolo. Děláte to někdo tak nebo je to ryzí nesmysl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam