• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Největší elektromobilní akce v Česku: ElektroFest 2026
    https://www.youtube.com/watch?v=SV3tyV8si-s
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    BOBASH: za mě se moc pěkně v zimě prasí i s prckem jako eUp, sic FWD ale je to malý a celkem lehký 🙂
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: xDrive jde taky poslat bokem, pokud to teda má nějaký výkon. 320d moc ne, M340i velmi dobře, iX3 50 VELMI dobře. Na novinářských jízdách s iX3 jsem byl ve dvojici s Ondrou Chamillou, kterej je poněkud odvážnější (a větší hovado) než já, takže test "umí to uklouznout na rybě?" nastal asi ve druhý zatáčce. Umí.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    SCHWA: Jen pro doplneni: v zime jsem jezdil na pneu co prodava tesla na jejich eshopu (zimni sada).
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    LAUNCHER: To jsem byl ja. Mam TM3 RWD Highland a vyjel jsem s tim tuto zimu silene prasarny. Dokonce jsem poridil Sexy Buttons hlavne kvuli prepinani prokluzu a offroad modu komfortne za jizdy. Ponozky jsem vyuzil jednou ve snehove kalamite, kdy jsem jel na bezky na hrebeny Krusnych hor. Predjizdel jsem osobaky ve skarpe :) predtim jsem mel xdrive. S tou zadokolkou se mi jezdi lip a jde to i hezky utrhnout, kdyz vis jak. Xdrive byl rozhodne mene zabavny pohon.

NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Mercedes jede kolotočářskou linku už delší dobu a z toho důvodu u pro mě nekoupitelné auto, ačkoliv ho žena pořád vytahuje...

LAUNCHER: Potvrzuji, loni na podzim jsem při vyjíždění ze zahrady s naloženým vozíkem najel na podblácenou cestu a zapadl. Co já bych za ten AWD tenkrát dal (kterej máme na druhym autě, ale tam zase není koule...).

Musela mě přijet vysvobodit mamka a jeji 1,2 citroen.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Též by mě zajímalo to nandavání těch sněhových ponožek, na co tu někdo dával tip.

Ale to jsem byl zatím líný i koupit 🙄 Já to zatím nepotřeboval, ale mám rád vybavení pro strýčka příhodu.

Myslím že kdo má RWD a tohle si přihodí na frunku, tak mu nic nehrozí leckde. (Kopec v městě objet, na hory vyjet s ponožkami, ač opruz no).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Už jsme jednu Teslu RWD tahali, ono je to na zadek těžší jen o fous a prostě pořád jen RWD, ten limit je o dost dřív.

K tomu mě známé Tesly nerady tlačí sníh, SW brzdí, bojí se. Takže je problém se rozjet a protlačit se sněhem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Good point s tím sněhem a SW. Některý auta to právě řeší tak, že v nějakým "sněžným režimu" dovolí určitý prokluz kol, takže se to "prohrabe".

Každopádně jsem jen chtěl poukázat na to, že pokud někde neprojedeš s naftovým BMW v zadokolce, ještě to neznamená, že tam neprojedeš s Teslou, která je na tom o kus líp. Že je na tom AWD Tesla líp je jasný.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Tesla (nebo jakýkoliv EV) v RWD bude v kopcích o dost schopnější než spalovák s RWD, nebo i než spalovák s FWD. Funguje trochu podobně jako škodovka stodvacítka – ta měla zatíženej zadek, EV má zatíženej prostředek a v kopci jsou tak víc zatížený zadní kola než přední a jede to do kopce dobře, na dobrých zimních gumách to fakt bude problém až někde cestou k chalupě na horách.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    W_NOICE78: a zkusil jsis pustit to video?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DZODZO: 😃 akorát tohle je fwd 😉
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nielen na horach, AWD sa ti moze hodit aj na Ibize :)))

Spája čínu a EU - Nový Renault Twingo E-Tech electric Techno - prvá jazda - GARÁŽ.TV - Rasťo Chvála
    https://www.youtube.com/watch?v=ivt_IzrMAhE&t=104s
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Nikdo nechce obří tablety, všichni chtějí klasické budíky a tlačítka…
    a pak Mercedes 😄
    Mercedes-Benz GLC review — more than a Hyperscreen?
    https://www.thetimes.com/life-style/driving/article/mercedes-benz-glc-review-times-driving-mxb8pv6sz?#Echobox=1774570831
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER:Já jsem to jen zjednodušil, ve finále je to samozřejmě individuální.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: V mnoha městech v CZ je pár ulic do prudších kopců. Lidé bez AWD je několik dnů, možná týdnu v roce objíždí. Ale jasně, Ti kterých se to zejména týká, o tom snad ví - a podle toho se zařídí.

Jen že ten pohled je širší než "hory", stačit bude i pár zimních návštěv u kamaráda ve vesničce, bez precizně udržovaných silnic okolo.

Ze bude spousta lidí kteří tu AWD opravdu nikdy nepotřebuji, nebo budou mít vždy snadnou možnost, jak takovou silnici objet - jasně, na tom se shodneme.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: Z vlastní zkušenosti jako majitel Tesly by mi u Standard Y chyběl akorát HEPA filtr a komfortnější podvozek, jinak je to spíš nice to have. Na 80 % jízd po městě je standard range a základ úplně v pohodě.
    I Bought the Cheapest Tesla. Here is Why it’s the Best.
    https://www.youtube.com/watch?v=DnHa65k6BFA
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78: ja nerikam že to je špatny auto, nebo špatná koupě. Sdílim názor teslisty na Y standard, kterýmu by ty nice to have věci chyběly.
    LELI
    LELI --- ---
    DOCKINEZ: baterky typ a dojezd mas podle verze/pohonu, to u toho pisou hned kdyz to klikas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam