• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Electric vehicles have surpassed petrol cars in monthly new car registrations in Germany, driven by a new government subsidy program and sharply higher oil prices due to the war in Iran.

Pure electric car registrations jumped 66% year-over-year in March 2026 to nearly 71,000 units, according to the country’s Federal Motor Transport Authority (KBA).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KULA: mimochodem, to je zřejmě důvod, proč jsou ID4 nejlevnější relevantní SUV na trhu. Až po nich je Mustang Mache-E s menší baterkou.
    KULA
    KULA --- ---
    PEPAZZ: krom toho, že VW vypadá jako ocumlaný bonbon, má dotykové plochy na volantu. Já mám hrozně nízkou frustrační toleranci, to nepůjde :D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KULA: 2023 id 4s 70 tis km je do 600 s dph když tak ale jAk bylo napsano níže lepší je refreshs novym motorem a sw. Ty vidim v nabídce ale jen v rocnicich 2025 tedy vlastně funglovky kolem 33 tis eur bez dph
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KULA: jj od 2024 uz by meli být nové verze s novym motorem a 5.x softwarem. Paradoxně podle me bude id4levnejsi .. kouknu se ti na oboje
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    FYI, v HR prý už funguje robotaxi, jako první v Evropě.

First commercial robotaxi service in Europe launches in Croatia | Croatia Week
    https://www.croatiaweek.com/europe-first-robotaxi-service-zagreb-verne/#google_vignette
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    LELI: 3. Píšu, že to mám na míchačku.

TOMBRIDER: Díky. No to máš pravdu, že tu 3f zásuvku jsem mohl nechat volnou a WB zapojit rovnou do krabice. Ale nehřeje se nic. Vodiče jsou tlustý dost, jsou měděný, utažený s citem, ale silně, a občas tyhle svoje instalace kontroluju pod zátěží termokamerou v telefonu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    DZODZO: Taky mám na chatě omezeno na 7A a na dobití přes noc to stačí.... (auto to dle GPS lokace umí omezit samo automaticky btw)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CAL: ja nabijam zo zasuvky na 7A a to sa nezahrieva, ale denne najazdim iba 50km, takze to dobijem vzdy cez noc
    LELI
    LELI --- ---
    IKSIK: v tom petikoliku mas osazeny 3 faze nebo jen 1?
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    IKSIK: Pěkný a jednoduchý. Jen teda není lepší když už to máš přidělané pevně na zdi. Přívod od nabíječky rovnou napojit do té krabice? Já jen že by jsi měl o jeden spoj/přechod méně. A nemusíš se bát že by se někdy něco hřálo v zásuvce.
    KULA
    KULA --- ---
    NIGHTHUNTER: hrozně to šlo nahoru, za čtvrt roku ty ojeté auta šli i o 200 papouchů hore. Co bylo na Vánoce za 450 je teď klidně za skoro 700.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    KULA: jen aby to nezapadlo, tak obecně od toho roku 2024 už jsou nové 210 kW motory, které mají větší výkon a přitom menší spotřebu než předchozí 150 kW motory... verze 85 pak nabízí i možnost ručního spuštění předehřevu, novější infotainment verze 5.x a další příjemné vylepšení... jen teda s cenou je to blbé, nejlevnější s tažným co jsem teď rychle našel je tohle:
    Škoda Enyaq Tour 85 210 kW | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/skoda/enyaq/208517318

takže já to řeším tak, že stále šetřím ;-)
    CAL
    CAL --- ---
    ADAM: souhlas a já sháním někoho, kdo to zhodnotí a navrhne co je nejlepší udělat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CAL: CALHorká by být neměla, pokud je, tak to je chyba instalace. Možná stačí vyměnit jen samotnou zásuvku, což je záležitost za stovku...

Jinak lepší nabíječky mají v zásuvce senzor teploty (protože špatne zásuvky jsou celkem časté) a taky umí snížit napájecí proud ručně. U mě umí snížit nabíjecí proud i přímo auto.
    CAL
    CAL --- ---
    IKSIK: jo, to je přesně to, co si nechci dělat ani sám, ani to dávat nějakýmu strejcovi co v životě neviděl elektromobil. Máte na někoho takovýho kontakt.
    CAL
    CAL --- ---
    ADAM: nabíjet z normální venkovní zásuvky už jsem zkoušel a překvapilo mě, že byla po pár hodinách velmi horká včetně kabelu k ní vedoucího. Ať už to má jakýkoli důvod, určitě to tak nemůže být trvale a když už to budu předělávat, přijde mi nesmysl tam dávat zase 1f a když chci výhledově wallbox, tak i tu 3f, když bych jí pak zase vybourával.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Jen tak pro inspiraci (ke chlubení ani ne), já si to doma v garáži udělal takhle:

Zásuvku 3x16A potřebuju jenom občas na míchačku, takže stabilně je tam zapojený WB. Acidurky nahoře jsem si odbočil dvě fáze do té dvojzásuvky pod ní, abych měl v garáži celkem 3 zásuvky 1x16A.
    Kabel CYKY 5x2,5 jsem vytáhl z rozvaděče, ze kterého jsem vyházel pár historickejch blbostí (např. indikátor sazby HDO, podružný EM a pod.) a dal místo nich jistič 3x16A. Celé je to pod Fíčkem.
    A je to. :-)

KULA
    KULA --- ---
    PEPAZZ: ideální by bylo něco v tomto duchu:
    Škoda Enyaq iV - Future Drivalia
    https://future.drivalia.cz/vozidla/611774-cs-skoda-enyaq-iv/
    Ale s tažným kvůli držáku na kola. Jinak tady by byl za 680 s dph netto netto. Nicméně pořád je to tak o kilo víc než by bylo ideální a výbava je taky dost lakomá. Je nějaký zásadní rozdíl o ročníků 24+?
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    CAL:

Přesně jak píše NIKDAS, pokud máš aspoň tu 3f zásuvku, tak nic neřeš a kup si třeba něco takovýho.
    Pokud ji nemáš, tak jak píše ADAM, ti stačí 1f zásuvka. Pokud totiž nemáš ani ty soláry, tak nemusíš honit sluníčko a nabíjet klidně celou noc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam