• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NIKDAS: nie je to pak zbytocne mat 2 auta? jako aby som mohol raz za rok ist bez obav do chorvatska a kvoli tomu kazdy rok platit povinne ruceni a kazde 2 roky technicku kontrolu mi pride trochu luxus :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CAL: potvrzuju, kamos toho instera nakonec koupil a je maximalne spokojenej.
    Jako druhy auto v rodine maj i30 hatchback a skoro s nim nenezdej...
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    FEDAJKIN: 1,2m v Brne. Mam to pres souseda co to prodava, dokazu asi pomoci i tady nekomu kdo by chtel. Autorizovanej servis a dealer.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    FEDAJKIN:
    Verze excellence awd 530 koni, sedi to jako pribity na silnici, podvozek mi maximalne vyhovuje, i detem, kterym je uvnitr mnohem komfortneji nez predtim.
    Uvnitr naprosto luxus, sedi se velmi pohodlne (mám 193cm), HUD, display u volantu, i tablet uprostred fajn. Tichy ve vyssich rychlostech na dalnici, interier fakt skvely.
    Mensi kufr nez Tesla model Y ale vetsi prostor pro lidi vzadu.
    0-100 za 4.1 sekundy i kdyz oficialne inzeruji 4.5 (vyzkouseno na 2 ruznych usecich a vic nemam potrebu)
    prechazel jsem ze superba 2.0 TSI 206kw a kdyz jsem si naposledy sedl zpatky prisel jsem si jak ve stredoveku.

Klady:
    + Vykon, Ticho, Interier, Audio, V2L v zakladu
    + pro me vzhled, kterej se mi hodne libi oproti cemukoliv jinymu v tehle kategorii.
    + appka umi uplne vsechno co ostatni auta (predehrev,
    + 360 kamery - vidite vsechno + seznory - vidite v CM jak jste daleko od veci. Je to obrovsky auto takze se to hodi.
    + Zaruka 6 let auto 8 let baterka nebo 180tisic km - neni o cem vubec.

Zápory:
    - zere to trochu vic, 22-25 kombinovana pri 130-140, ale nabijim v praci zdarma, takze tohle neresim zatim.
    - nema autoparking (mne to nevadi)

Neutral:
    ~ jizdni asistenti: na dalnici ok, ve meste nepouzitelny, ma se zlepsit updatama
    ~ absence 1 pedal drive - i na HARD rekuperaci to vicemene plachti ve velke rychlosti, ale to je u me zadouci - je to velmi prijemny pro prechod ze spalovaku, a zaroven to brzdi v nizsich rychlostech samo trosku
    ~ tablet uprostred vyzadoval si chvili zvyknout, ale jakmile clovek objevi jak si pridat zkratky, tak uplne v klidu (updaty zmeni brzo)
    ~ Android platforma - pro nekoho nevyhoda, pro me velka vyhoda. Je discord kde to lidi hackujou, muze si clovek odemknout napriklad Sentry mode, ovladani
    ~ cenove mi prislo prepalene oproti tesle, ale ten interier za to stoji a jizdni vlastnosti

To je co me z patra napada asi vse.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PEDROBEAR: Jakou máš záruku, na baterku, co ten Android a infotaiment, za kolik jsi kupoval? Jaká zkušenost u dealera?
    CAL
    CAL --- ---
    Nechci se zapojovat do debaty o malých autech, že jsem si byl projet Instera teď je čistá náhoda, ale chci reportovat, že to je úplně v pohodě. Řešil jsem to tady nedávno, průpovídky typu že tam dám dítě nebo bágl, ale ne oboje a realita je, že na vlastní kůži je to mnohem lepší, než třeba tátovo Renault Clio, se kterým jsem jezdil včera a který je o deset cm delší. Víkendovej výjezd na chalupu se ženou a dvěma dětma úplně v klidu. Plánuju jako druhý auto hlavně do města, ale teď odhaduju, že v tom odjezdíme tak 75% jízd místo dříve odhadovaných 50%.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PEDROBEAR: yes! Pocity, všechno, zajímá!
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    Tak uz mesic jezdim v BYD Sealion 7. Nakonec jsem se pro nej rozhodl diky okolnostem prodeje staryho auta + dobre ceny. Pekne komfortni auto pro celou rodinu, pokud by nekdo uvazoval mezi teslou model Y a timto a mel dotazy, klidne napiste.

VRUT
    VRUT --- ---
    ABS: sem jel dvakrát s Ioniq 28kWh na Istrii ve čtyřech skoro pořád po dálnici a dá se :). Sice máš dvojnásobnej počet dobíjení než s TM3LR, ale zas to bylo větší dobrodružství. Pauzy mám rád, jezdim s dětma a všem to po cestě prospěje. Ve finále nejsem nikdy vyndanej tak, jako když sem jezdil s Golfem kombi.
    RSZ
    RSZ --- ---
    NTR23: ájé, k té spotřebě bude mít bobash dlouhý post:))
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DOCKINEZ: To už ale trochu posouváš debatu od toho, jestli malé EV někomu dává smysl, k obecný politice a tomu, jak funguje automobilový trh. Což spolu samozřejmě souvisí, ale není to úplně to samý.

A stejně tak někdo může říct, že zase svýma daněma sponzoruje externality spojený s provozem spalováků. A kdyby EU zítra úplně zrušila cla na čínský EV, tak zase bude půlka Evropy brečet, že roste nezaměstnanost a evropský automobilky nestíhají konkurovat. Takže ta pravda bude asi někde uprostřed.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Na malá auta s malým dojezdem jsem tu já. Velká mi přijdou nepraktická, nikam se nevejdou, mají velkou spotřebu.
    Co nesbalím, to nepotřebuju. Hlavně když je uvnitř útulné. A že se musí častěji nabíjet. Nevadi mi to. Nikam nespěchám.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: Aktuální situace, kdy se prodeje hýbají podle dotací, moc tržní řešení nejsou, takže „nechat to na trhu“ by asi nefungovalo.

To si nestěžuju, jen konstatuju, že v automotive je to složitější. A bylo tomu tak i dřív, ostatně tu nedávno proběhla legendární historka, jak se „pomáhalo“ při zavádění naftových sazometů pro osobáky. To taky nebylo zrovna tržní řešení.

Ale co už - když někomu sponzoruju svejma daněma jeho auto, je potřeba se příště přičinit, abych po dotaci na BEVko sáhl já :)
    RSZ
    RSZ --- ---
    KORKMAZ: já měřím 2m+, žena je vysoká taky a hádej co děti?:) k tomu máme středního psa, asi 30kg
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Jinak já byl teď okukovat velkej kundaj jonik 9 a v plný je to fakt pěkný a dobře vybavený. Zaráží mě dvě věcí - 1) strop umí bejt jenom bílej a je to taková pimp srst, takže se v tom bude držet bordel a špína. 2) stojí to 2,3mio

Další dvě neutrální věci - frunk docela malej, max na tašku kabelů. Trunk má pod podlážkou trošku místa, ale jsou tam asi 4 vrstvy tepichu než se tam člověk dostane. A to ještě nepočítám takový ty gumový/plastový vany, co si lidi do kombíků dávaj (já jí tam potřebuju)

A poslední - předváděcí auto mělo na světlené masce mini prasklinu a pomalu se z toho stávalo akvárko. Ten díl asi nebude levná záležitost...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Já bych to nechal na trhu a peněžence zákazníků. To nakonec vždycky nejlíp ukáže, jestli to smysl má nebo ne.

Stejně jako u EV v zimě. Když už máš vytopenou kabinu a zahřátou baterku na dálnici, tak už ti to topení žádnou zásadní energii nežere, ale je to něco jinýho. 😉
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    RSZ: Hele já v eUpu (klon tvýho) vezl jídelní stůl a tři židle přes půl republiky (praha - hranice s AT), takže místo i dojezd tam je. Pravda, na dálnici jsem nemohl furt na omezovači 130 a na místo jsem dojel skoro suchej :-D
    RSZ
    RSZ --- ---
    BOBASH: není, a rodinu s bagáží tam nedáš, ale jinak žena s tím jede klidně Brno (z Liberce) nebo s dcerou do Žďáru na zápas, limit je fakt spíš ta velikost
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: Tak mimo sezónu asi jo... ale když budu chtít auto použitelný pro rodinu někde v sezóně, tak mám problém. To si tam radši dovezu svoje – a jak říkáš, stavím se někde cestou.
    ADAM
    ADAM --- ---
    BOBASH: Drahy, to bych vůbec nerekl. Posledně jsme platili mimo sezónu 23 eur/týden (ano TÝDEN) v Miláně. To je extrém, ale obecně ty ceny vztazeni k pořizovací ceně jsou dost levný.
    Pro mě je někdy bonus cesty autem navštívit spoustu zajímavých míst po cestě.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FAEKAL: Mě jet Praha - Brno a zpátky taky nebaví, ale občas něco podobnýho prostě udělat potřebuju. Ono stačí, když člověk potřebuje jet někam, kam nejede přímej rychlej vlak – z Prahy do Brna je zrovna vlak lepší, ale zkus si jet 30 km vedle od Brna jinak než autem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam