• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: Tak mimo sezónu asi jo... ale když budu chtít auto použitelný pro rodinu někde v sezóně, tak mám problém. To si tam radši dovezu svoje – a jak říkáš, stavím se někde cestou.
    ADAM
    ADAM --- ---
    BOBASH: Drahy, to bych vůbec nerekl. Posledně jsme platili mimo sezónu 23 eur/týden (ano TÝDEN) v Miláně. To je extrém, ale obecně ty ceny vztazeni k pořizovací ceně jsou dost levný.
    Pro mě je někdy bonus cesty autem navštívit spoustu zajímavých míst po cestě.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FAEKAL: Mě jet Praha - Brno a zpátky taky nebaví, ale občas něco podobnýho prostě udělat potřebuju. Ono stačí, když člověk potřebuje jet někam, kam nejede přímej rychlej vlak – z Prahy do Brna je zrovna vlak lepší, ale zkus si jet 30 km vedle od Brna jinak než autem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: Jinak ad ježdění na dovolenou s autem – já třeba jezdím na dovolený autem právě proto, abych tam měl to auto, nebaví mě sedět na zadku na jednom místě. A půjčovat si auto je drahý.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ABS: Pro velkou (opravdu velkou, z toho co slyším když lidem radím s koupí aut) část lidí je auto o svobodě jet kdykoliv a kamkoliv. Nejde až tak o to, že by to potřebovali často, ale chtějí mít tu možnost.

Já si třeba dokážu představit mít R4 jako primární auto a jako sekundární auto starýho Jaguara na hraní, kterej v případě potřeby dá dlouhou cestu, ale nedokážu si představit mít jen tu R4.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ABS: no nevím.... do Chorvatska jezdím rád, protože se 3 dětma létat je pro mě asi větší opruz než všechno naházet do boxu na auto a frčet (+ jsme si loni vyzkoušeli all inclusive ubytování a to nám prostě nevyhovuje - pak musíš na místě řešit půjčení auta atd.), navíc vybíráme si ubytování se soukromými plážemi a zatím velká spokojenost. Letadlem radši do vzdálenějších destinací 6h+. Do toho fakt jezdíme skoro na jeden zátah, starší dcera za těch 10h snad ani nevystoupí z auta (většinou spí), já jenom odskočit a třeba 1x natankovat. Ještě si dáme i prodloužený víkend u Baltu - tam to miluju nejvíc, protože v Chorvatsku nesnášim to vedro, Balt je pro mě jako dělanej.... tam bych taky lítat nechtěl.
    Rohlik skoro nenakupujem, prostě to nemáme zmáknutý přes web a funguje na nás "musíme si to ošahat", takže používáme jen když třeba odněkud jedem domů a už nechceme řešit nákup.

No přes všechny tyhle moje odlišné postoje se na BEV hrozně těšim a chci ho. Nejdřív jako 2. auto a myslím, že následně přijde i hlavní auto.... třeba lehce jetej Peak za pár let (?), i když to už starší dcera s námi jezdit nebude, tak bude stačit i třeba Enyaq. Holt se nám ta cesta do Chorvatska o něco protáhne... jsem s tím docela v míru.
    Jako možná mi to sedět nebude, uvidíme... proto začnu nejdřív tím druhým autem a zkusíme s ním někdy dát Praha - Ostrava a uvidíme. Nicméně to zatím vůbec nevnímám jako takovej kulturní switch, tak jak to popisuješ ty a teda doufám, že se nemýlím.
    ABS
    ABS --- ---
    FAEKAL: s EV s mensi baterii se da fungovat bez problemu, leta jsem mel Ioniq 28kWh. Lze vse skoro.
    Je to psychicky tezke/tezsi pro nekoho, kdo puvodne jezdil ICE, objektivne to nese spoustu omezeni. At jiz jizda k mori nebo o vikendu na chatu.

Clovek, ktery by 5+ let jezdil jenom EV, by asi nechapal k cemu jsou vyhody spalovaciho motoru: Proc se mam trmacet autem do Chorvatska, kdy mohu letadlem do vice destinaci. Proc vozit neco na chalupu, kdyz mi vse doruci online kdy chci?

Je v tom hodne zvyku a kultury, a tyto maji extremni setrvacnost ve spolecnosti.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    S malým EV jako jediným se určitě existovat dá. Jezdím s I3 většinou kolem komína Praha -střední Čechy, ale teď jsem jel třeba v sobotu do Liberce a pohoda. Celou dobu jsem jel tak 130 na dálnici ve slejváku, spotřeba 18,5. A než jsem si stihl sníst oběd, cca 40 minut i s cestou, tak jsem měl z 20% asi 99. Záleží samozřejmě na infrastruktuře a plánování, v některých městech ještě není třeba ani jedna nabíječka, například Týnec nad Sázavou, kam jezdivám a to je někdy dost nepříjemný. Záleží jak to má kdo hozený, ale kdybych měl jet osobákem Praha-Brno a zpět za jeden den, tak mě to fakt nebaví a to můžu sedět klidně v novým pohodlným autě. Delší cesty jedu obytňákem a spojíme to s výletem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ano, existuje na to use case. Ale oproti tomu, co někteří tvrdí, ten use case neni univerzální a speciálně se netýká lidí, kteří nemají moc peněz.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Děláš z toho moc univerzální závěr podle svýho use casu. Evidentně existuje dost lidí, kterým malé EV s menší baterkou dává smysl, jinak by R5 nebyla jedna z nejprodávanějších EV v Evropě, viz: [LEJN @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]
    Ale jsi z oboru, tak asi máš větší přehled 😄
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tyjo v cliu ist na taku dlhu cestu... ma to zmysel? vsak tam nenarves ani vybavu na dovolenku :) to poznas nejakych ludi co v autach z A-segmentu jazdia dalej nez 200 km na navstevu k babicke?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Všichni ne, ale většina. Znám jednu paní, která má jako jediný auto Spring, ale to je rodina, donedávna neměli auto vůbec a její manžel jezdil 30 kilometrů do práce na kole.

Vlastnictví Epiqu 35 nebo základní R5 bude znamenat, že na delší cesty je výrazně lepší vlak.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Nevěřím, že všichni, co si pořídí malý auto s malou baterkou, ho mají jako druhý auto. A kdyby jo, tak si za cenu Elroqu 85 koupí Epiqa 35 i spalovacího Kamiqa.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    RSZ: Ale asi není jediný v domácnosti, ne?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Je to pro bohatý, protože musíš mít 650 tisic na DRUHÝ auto.

Nemůžeš fungovat s Epiqem 35 nebo základní R5 jako jediným autem.

To byla pointa, byla to reakce na nedávnou debatu o tom, “proč zlé automobilky nedělají levná elektrická auta”.

Právě proto. Elroq 85 je paradoxně méně auto pro bohaté než Epiq 35, protože Elroq 85 můžeš mít jako jediný auto.
    RSZ
    RSZ --- ---
    BOBASH: hele používáme citigoe a prostě tyhle problémy nemáme, přitom malé ev to je, ale je pravda, že ten dojezd u něj je lepší
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Například Kamiq je podle Škodovky jejich nejprodávanější model a začíná kolem 500k, zatímco Epiq má začínat na 650k. To už dnes není úplně rozdíl typu „auto pro normální lidi vs hračka pro bohaté“.

Epiq 35 s 37,5kWh LFP bude mít reálný dojezd kolem 200 km, takže na častý dálniční přesuny to úplně není. Ale pro člověka s wallboxem/FVE, kterej denně jezdí kratší trasy, to smysl dávat může.

Při 10k km ročně můžeš proti Kamiqu ušetřit kolem 25k ročně na provozu a servisu, takže ten rozdíl v ceně se může vrátit zhruba za 5–6 let. Při větším nájezdu ještě rychleji.

Já osobně bych auto s tak malou baterkou taky nechtěl. Ale zároveň chápu, proč si to svoje kupce najde.

A Spectre jsem nemyslel kvůli dojezdu. Spíš jako příklad auta, který čistě racionálně taky moc smysl nedává, protože je to statusová záležitost.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Sandero byl extrémní příklad, proto jsem pak přidal jako ten reálnější to Clio.

A jinak ad Spectre - ten za prvé má gigantickou baterku a reálný dojezd řádově 400 km kdykoliv a jakkoliv, za druhé je to auto, u kterého nikdo nepočítá s tím, že by snad mohlo být jediné v domácnosti.

Podle RR je Spectre typicky druhý až třetí Rolls-Royce v domácnosti s průměrně asi deseti auty.

Tu Alpinu jsem použil jako příklad proto, že jsem ji měl teď doma - jinak se ten problém týká právě spíš základního R5, který je z kategorie aut, jaká spousta lidí považuje za “vstupenku do světa elektromobilů pro méně majetné”.

Ve skutečnosti je to blbost a R5 je auto pro bohaté, kteří mají na to, dát 650 tisíc za auto, co nedojede do Brna.

Elektromobil pro chudé je pořád ojetá TM3LR nebo Enyaq 80.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHEVALIER: To ne, ty dva elektromotory nemají dostatečný výkon, jen asi 130kw. ICE tomu umí pomoct. Navíc se benzín hodí, třeba dnes se pohybuju v místech, kde je nabíječe opravdu málo. Ono obecně bych řekl, že čím hezčí a odlehlejsi oblast, tím míň nabíječek. Jsem vlastně rád, že jsem nakonec do toho Buzze nešel. Hybrid zatím asi lepší.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHEVALIER: ..co ten motor a nádrž vyndat a dát tam další baterky...?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam