• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Když budu ignorovat sarkasmus, tak automobilky za nerealističtnost WLTP nemůžou, ony prostě musí udávat spotřebu/dojezd jako kombinovanou ve WLTP.

A mimochodem udávaná spotřeba třeba toho Epiqu je docela realistická, akorát s ním musíš jezdit v režimu odpovídajícím testovacímu cyklu a ne po dálnici.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Cenim, ze dojezd pro 52 kWh baterii hodnotili vyjmecne bez jasavych nerealistickych laboratornich dalek, velmi opatrne, mozna dokonce ve smyslu "vzdalenost na kterou dojedes tam i zpet".

Z takto strizliveho odhadu, kez by si vzali priklad i ostatni automobilky 👍

// Vtipky stranou - za me max 52 kWh by melo byt vzdy s varovanim, ze je to primarne primestske EV.

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ta cena je docela ambiciózní, ale ofc přeju vysoké prodeje.

Poprvé za volantem elektrického crossoveru Škoda Epiq
    https://www.garaz.cz/clanek/testy-prvni-dojmy-skoda-epiq-elektricky-crossover-vykon-dojezd-baterie-nabijeni-vybava-cena-21017792
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Kia PV7 REVEAL - 800V Van Passenger or Cargo with surprising features
    https://www.youtube.com/watch?v=_3O7hOiUIwM
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    je to podezřele stejny jako su7 od xiaomi :) btw je to velky jak svin, delka 5metrů
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Geely Galaxy TT launches: 800V Architecture and 3.8s 0-100 km/h starting at 19,100 USD, vrcholna verze za 27300 USD, long rane RWD je za 23500 USD
    nejvetsi baterka je 75.2 kWh LFP s 6C nabíjením.

MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    JYRKA: Z toho jsem mel strach ale v Enyaqu jsme nemeli problem my ani pes 👍
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    JYRKA: Mě přišlo zajímavý, že za 5000 km Teslou Y Performance přes Alpy i Pyreneje nebylo klukovi blbě ani jednou, a to bylo mraky serpentin, občas zrychlení na plný plyn, nebo nějaké prudší brzdění… ale když jsme potom jeli o 2 týdny později Passatem na Slovinsku od jezera Bled, tak jsem musel zastavit, vzal si kinedryl a čekali jsme, než mu bude líp… takže jsem zjistil, že vůbec nevim, z čeho to má ;-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Max. chill to neřeší?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    JYRKA: Mohu potvrdit, dnes první jízda s dětmi a bylo blbě všem.. ale je to určitě tím, že jsem jel jak hotentot . Na 1pedal si musím zvyknout.. ale že mi někdy bude blbe i jako řídící jsem netušil (je pravda, že auto dělalo něco jiného, než jsem ocekaval, jak píšou v tom článku)...
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Zajimave: https://www.chip.cz/novinky/elektromobil-nevolnost-studie-reseni

Fakt je, ze se dceri v Tesle delalo blbe, ale za tri roky si zvykla
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    PEPAZZ: Hmm tak to ceny ojetin půjdou nahoru, v lepším případě jen "zamrznou".
    Sakra
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tak sry ve špičce je cena dokonce 0.37€
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Nafta leti vzhůru a tesla v Německu zlevnuje Superchargery na 0.41 eur ve špičce a 0.29 mimo špičku asi chteji mit ještě delsi backlog objednávek
    RSZ
    RSZ --- ---
    TOMBRIDER: hmm, chudák, nezajede na parkac ke kostelu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TOMBRIDER: znáš to přece, "po důchodci" :-)
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    PEPAZZ: Zajímavé jak se v inzerátu snaží vystupovat jako soukromá osoba.
    Ale při tom je to kšeftař...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Z X docela to sedí:

Německo má nyní více než 212 000 veřejných nabíjecích stanic.

Na začátku roku 2021: necelých 44 000.

Infrastruktura se tedy za pár let téměř zpětnásobila.

A přesto se debata částečně stále točí na softwarové úrovni z roku 2021:

„Příliš málo nabíjecích sloupků!“
    „S tím přece nemůžeš jet na dlouhou trať!“
    „A co když budou nabíjet najednou všichni?!“

Zatímco my o tom diskutujeme, venku se jednoduše pokračuje ve stavbě.

Možná není největším problémem dojezdů elektromobilu vůbec už baterie.

Ale dojezd zastaralých argumentů
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    PEPAZZ: 2 roky zpět byly jetiny levný, protože nebyl zájem. Lidi nevěřili stavu baterek.
    Dnes už to není problém a Tesly obecně nejsou. A tak si drží cenu.
    To je jak Superb v Česku. Před 4 roky jsem hledal rok starého Superba a nakonec jsem koupil Arteon, protože byl při stejné konfiguraci levnější.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Důležitá aktualizace z továrny Tesla Gigafactory Grünheide: Seznam dosažených environmentálních cílů (11/12✔️)

• Snížení spotřeby čerstvé vody z 456.953 → 304.734 m³ (-33 %)
    • Recyklační kvóta H2O 100 %, více než rok žádné procesní odpadní vody nejsou odváděny do kanalizace
    • novinka: 85.000 m² louk s divokými květy vysázených v roce 2025
    • plánováno: dalších 35.000 m² zelené plochy
    • podíl místních dodavatelů 87 % místo 92 % (jediný nedostatek, přesto silná hodnota)
    • Spotřeba vody do 1,8 mil. m³/rok zajištěna smluvně (2020)
    • z toho bylo 377.000 m³ vodních práv vráceno kvůli nevyužití
    • 4 včelařské úly vyprodukovaly 60 kg medu 🐝
    • Fotovoltaická elektrárna vyrábí více elektřiny: PV 10 → 15,86 MWp (+56 %), výnos 7.357 → 9.498 MWh
    • pouze ještě 1,51 m³ spotřeby vody na Model Y (dříve 2,16 m³, −30 %)
    • Odpady 81.204 → 73.760 t (−9 %)
    • Interní logistické trasy -750.000 km (−56 %)
    • Emise skleníkových plynů 39.667 → 30.371 tun CO₂-ekvivalentu -23,4 % během jednoho roku.
    • Celková spotřeba energie klesla z přibližně 419.000 na 385.000 MWh

S plným právem lze tvrdit, že tato továrna stanovuje měřítko pro efektivitu a ekologickou šetrnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam