• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: https://youtu.be/YLMB28G-CXM?si=qiqSUAUW6nQmK3LJ
    som koukala vcera na toto :) ono totiz vypada, ze sa mi p10 vlezie do budgetu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Ještě ne, ale ani nevyvrátila. Volvo jsou lemry a pořád ještě neměli ani dynamickou prezentaci, natož aby měli novinářský auta. Takže hypotéza čeká na ověření, než navalej káru :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: potvrdila sa tvoja hypoteza, ze to bude horsie ako ix3 a glc?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: BTW, já nereaguju ani tak na to, že VÁM TO VYHOVUJE. Kdybyste říkali jen tohle, tak řeknu ok, máte jinej přístup, pro někoho to může bejt ok.

Já reaguju na to, když tvrdíte, že přístup Tesly k UX je LEPŠÍ NEŽ U TRADIČNÍCH AUTOMOBILEK.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ano, je to normální přístup, protože tady reaguju na to, co píšou jiní. V debatě s fanatickýma Teslistama logicky dojde na věci, kde se neshodneme. Povídat si o tom, že má Tesla super poměr ceny a výkonu nepovede k žádný debatě, protože se na tom shodneme.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAMIRA: Třeba hlasitost je potřeba dost často. Posun skladem já osobně moc nepoužívám, ale z reakcí lidí vím, že pro spoustu z nich je absence fyzickýho tlačítka zrovna na tohle otravná.

Nastavení basů a vejšek snad nikdo nechce na fyzickým ovladači, tam jsou všichni v pohodě, že to je v třetí úrovni menu :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BUCKOWSKI: Embargo končí o půlnoci z neděle na pondělí, moje video, článek i všechny výstupy všech ostatních tudíž budou hned potom. Ta akce byla spojená, Peaqem jsme někteří jezdili dokonce dřív (jak to na koho vyšlo :)).
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: V nějaké videu si zmiňoval embargo na Peaq - kdy že to má být. Já už se těšim jak malej, tak hltám aspoň videa, když jsem to live ještě ani neviděl....

Překvapilo mě, že verze bez panoramy nemá "dle videí, která jsem viděl" žádný držák na brýle na stropě u řidiče, běžně se tam dával....
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BOBASH: No já se totiž snažím přijít na to co z toho fakt REÁLNĚ potřebuješ ZA JÍZDY nějak štelovat a jediný co mě napadá (a co většinou není na volantu), je klima/topení - tam naprosto chápu fyz. tlačítka.

Ale teda jinak, at se snažim jak se snažim, mě nic nenapadá, buď to má ovládání na volantu a nebo je to v situaci, kdy by bylo fakt dobrý se zamyslet nad tím, zda je v tu chvíli dotyčný řidič nebo DJ.

Pokud někdo potřebuje každý 3 vteřiny přepnout song a hodinu v kuse ladit basy tak to je IMHO problém jeho a ne výrobců aut.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: to ale nenastavujem pokazde, napr. hudba sa po sparovani s telefonom automaticky prehrava cez bluetooth a navigaciu ti to tam da na vyber podla toho kam obyvkle jazdis v dany cas z daneho miesta, takze napr. v pracovne dni rano ma to nasmeruje ku skole a v sobotu rano je tam na vyber tesco hypermarket, ale nie su to veci ktore by som hladal niekde v menu, je to dostupne na 1-2 dotyky, obvykle iba sadnem a idem, rovnako ako v aute bez displeja
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: A tohle ti přijde jako normální přístup? Že v recenzi Teslu pochválíš, ale tady schválně vytahuješ hlavně negativa, protože je tu ‚skvadra Teslistů‘? Netvrdím, že Tesla je ve všem nejlepší, ale protože to auto znám a vím, co tu píšeš za nesmysly, tak se ozvu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAMIRA: To tady řešil Dzodzo, viz to na co jsem odpovídal, že si před odjezdem ponastavuje navigaci a rádio a klimatizaci a takový věci, tak to nemusí dělat za jízdy.

Většina lidí chce mít možnost rozumně upravovat nastavení klimy za jízdy, měnit případně za jízdy věci jako co jim hraje z audia (minimálně přeskakovat písničky/ladit stanice, plus hlasitost), obsluhovat navigaci, nastavovat další běžný věci, co jdou v autě nastavit a může být potřeba je měnit cestou. Třeba ten jízdní režim, kterej bývá v autech od toho, že třeba na dálnici a na okresce člověku vyhovuje jinej. Nebo věci jako roletka/zatmavení střechy, vyhřívání/větrání/masáž sedaček.

Nebo třeba zapínání parkovacích kamer, to má taky spousta aut z dobrýho důvodu na tlačítko.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BOBASH: Já se omlouvám, ale může mi někdo prozradit o jakých nastaveních "pořed odjezdem" se bavíte?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Trochu asi jo. Rozhodně neznám moc lidí, kteří by si před odjezdem nerdovsky sedli do auta a nastavovali to jako v letadle.

Samozřejmě v tomhle auditku je to jinak, viz ROXTYDY_A_BIBOB:, kromě mě tu jsou řekl bych většina lidí IT nerdi, kteří mají specifický přístup. Nyx už sám o sobě je filtr (extrémní množství tohohle typu lidí) a lidi z autových auditek sem moc nechodí.

Ale i u lidí, kterým jsou auta jedno přesně tímhle způsobem, slýchám strašně často nadávání na moderní auta a jejich displeje všude a stesky po tom, že chtějí věci na tlačítka. A to stačí mnohem méně extrémní UX v moderním evropském autě.

Podotýkám, že se vcelku logicky bavím o autech s víc lidma, protože každej tejden jezdím něčím jiným, typicky s tím někam přijedu, lidi se na to ptají, nebo lidi zjistí, co dělám, a začnou se mě vyptávat.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Pro jeden kontext – Volkswagen skoro nikdy ve své historii nepropouštěl, protože je částečně řízený státem a odbory, takže nemohl. Většině automobilek se propouštění takového rozsahu stává víceméně pravidelně (nebo častěji menší).

Pro druhý kontext – Tesla prodává dva modely (tři s Cybertruckem). Volkswagen v roce 1990 vyráběl zhruba pět jako značka (Polo, Golf, Jetta, což byl ale Golf v sedanu, Passat, Corrado), šest s VW Užitkové (Transporter). Jako koncern k tomu měl ještě Audi, které v té době dělalo asi dva modely, možná tři.

Dneska vyrábí VW 17 modelů (ano, SEDMNÁCT), 7 VW Užitkové vozy, takže dohromady 24 modelů.

K tomu narostl počet značek, takže má ještě Audi 13 modelů, Škoda 12 modelů, 6 Cupra, plus nějaký Seaty a Lamba a Bentleye.

Obecně automobilky začaly nabízet mnohem širší paletu možností a je možný, že to až trochu přehnaly, zvlášť v kontextu toho, že většina z nich (jako právě VW) musela začít vyvíjet dvě paralelní modelový řady pro EV a spalováky.

To, že v rámci malých a středních SUV už nebude Volkswagen dělat T-Roc, T-cross, Taigo, Tiguan a k tomu paralelně ID.Cross, ID.4 a ID.5, je spíš návrat zpátky k příčetnosti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: takto ako si to podal tak mi pripada ze vacsina vodicov su taky Homer Simpson :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Sto let zkušeností se spalováky tě naučí ladit podvozky a celkovou funkčnost toho auta, vychytávat detaily a dělat UX kolem člověka.

Tesla se tohle naučila líp než většina nových automobilek, ale pořád má věci kde zaostává, Číňani se to moc nenaučili v ničem.

Ale zase třeba v BEV architektuře už začíná Tesla za německými automobilkami zaostávat a čínský automobilky jsou zdánlivě napřed jen kvůli tomu, že házejí na trh nedovyvinutá auta.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78:
    MISO:

Teslama jsem jezdil v době, kdy jsem ještě videa na socky nedělal (s tím jsem začal před cca rokem). Zkusím si je půjčit znovu, až budu mít čas a náladu se bavit s PR Tesly, který je poněkud neakční. Nebo si je půjčím zase z áček, což je podstatně jednodušší a už tam budou mít i zásoby Highlandů a Juniperů.

Ale jinak abyste nebyli překvapený – já v recenzi pořád budu Teslu za spoustu věcí chválit. Ale to tady nedělám, protože je tady skvadra Teslistů, kteří to dělají poměrně intenzivně.

Takže tady na přetřes dojde jen to, co mi na teslách vadí, což je tragický UX, pro mě dostačující k tomu, abych si tu značku nekoupil nikdy mimo případů nejvyšší nouze (nutně potřebuju EV se slušným dojezdem a mám do půl mega, i když i tam už se dají koupit normální auta).

Chápu, že někomu je UX jedno, stačí mu točit volantem, věci si nastaví před jízdou nebo řekne Grokovi nebo spolujezdci, a chce levnej a efektivní spotřebič na přepravu. Takovejm lidem pořád řeknu, ať si tu Teslu koupěj.

Ale když někdo začne tvrdit, že UX Tesly je lepší než u tradičních automobilek a je to cesta do budoucnosti, tak se ozvu, protože není, a ukazují to i preference zákazníků a to, že tradiční automobilky, který se inspirovaly Teslou a nahradily všechno displejema, teď otáčí zpátky.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Já typicky jen teplotu a to ještě ne moc často, spousta lidí často mění, kam to fouká. Proto se automobilky vrací k fyzickým ovladačům jak na teplotu, tak na směr výdechů, protože zjistili, že ovládat je přes displej je stupidní.

Jinak z toho, co popisuješ, jsi poměrně specifickej řidič v tom, že děláš věci před jízdou. Naprostá většina řidičů sedne do auta, vyjede a pak u pití kafe nastavuje věci.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Tesla není nejprodávanější značka EV. Tesla má nejprodávanější model EV, protože dělá dohromady dva modely, kdežto průměrná automobilka má X značek a u každý Y modelů.

Třeba na evropským trhu je Volkswagen v prodeji EV mnohem úspěšnější.

A k tomu, proč to lidi kupujou – jak jsem říkal, Teslu chtějí lidi co nemají rádi auta, jsou jim jedno a berou je jako nutný zlo. Takže auto očesaný na kost, doplněný o pár IT vychytávek a prodávaný za low-cost cenu, jim vyhovuje.

Ani neříkám, že je to špatně, jen mě iritujou řeči teslistů, jak je to vlastně lepší. Není, to UX je primárně ústupek ceně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam