• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: A tohle ti přijde jako normální přístup? Že v recenzi Teslu pochválíš, ale tady schválně vytahuješ hlavně negativa, protože je tu ‚skvadra Teslistů‘? Netvrdím, že Tesla je ve všem nejlepší, ale protože to auto znám a vím, co tu píšeš za nesmysly, tak se ozvu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78:
    MISO:

Teslama jsem jezdil v době, kdy jsem ještě videa na socky nedělal (s tím jsem začal před cca rokem). Zkusím si je půjčit znovu, až budu mít čas a náladu se bavit s PR Tesly, který je poněkud neakční. Nebo si je půjčím zase z áček, což je podstatně jednodušší a už tam budou mít i zásoby Highlandů a Juniperů.

Ale jinak abyste nebyli překvapený – já v recenzi pořád budu Teslu za spoustu věcí chválit. Ale to tady nedělám, protože je tady skvadra Teslistů, kteří to dělají poměrně intenzivně.

Takže tady na přetřes dojde jen to, co mi na teslách vadí, což je tragický UX, pro mě dostačující k tomu, abych si tu značku nekoupil nikdy mimo případů nejvyšší nouze (nutně potřebuju EV se slušným dojezdem a mám do půl mega, i když i tam už se dají koupit normální auta).

Chápu, že někomu je UX jedno, stačí mu točit volantem, věci si nastaví před jízdou nebo řekne Grokovi nebo spolujezdci, a chce levnej a efektivní spotřebič na přepravu. Takovejm lidem pořád řeknu, ať si tu Teslu koupěj.

Ale když někdo začne tvrdit, že UX Tesly je lepší než u tradičních automobilek a je to cesta do budoucnosti, tak se ozvu, protože není, a ukazují to i preference zákazníků a to, že tradiční automobilky, který se inspirovaly Teslou a nahradily všechno displejema, teď otáčí zpátky.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Já typicky jen teplotu a to ještě ne moc často, spousta lidí často mění, kam to fouká. Proto se automobilky vrací k fyzickým ovladačům jak na teplotu, tak na směr výdechů, protože zjistili, že ovládat je přes displej je stupidní.

Jinak z toho, co popisuješ, jsi poměrně specifickej řidič v tom, že děláš věci před jízdou. Naprostá většina řidičů sedne do auta, vyjede a pak u pití kafe nastavuje věci.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Tesla není nejprodávanější značka EV. Tesla má nejprodávanější model EV, protože dělá dohromady dva modely, kdežto průměrná automobilka má X značek a u každý Y modelů.

Třeba na evropským trhu je Volkswagen v prodeji EV mnohem úspěšnější.

A k tomu, proč to lidi kupujou – jak jsem říkal, Teslu chtějí lidi co nemají rádi auta, jsou jim jedno a berou je jako nutný zlo. Takže auto očesaný na kost, doplněný o pár IT vychytávek a prodávaný za low-cost cenu, jim vyhovuje.

Ani neříkám, že je to špatně, jen mě iritujou řeči teslistů, jak je to vlastně lepší. Není, to UX je primárně ústupek ceně.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MISO: 1) Já nemám křišťálovou kouli, nevím, co lidé v Evropě chtějí. Myslím, že se v Evropě zatím ani nedokážeme domluvit, po které straně silnice má auto jezdit, natož jaký by měl být „jednotný požadavek na auto“.

Nevím, kde všude v EU jsi pracoval ty, ale požadavky lidí v Bruselu, Neapoli, Praze, Vídni a Písku mi přijdou dost odlišné. A brutálně odlišná mi přijde zejména jejich kupní síla.

2) Asi mám kolem sebe výrazně chudší sociální bublinu než ty ze svého Porsche... Kolem mě lidé u EV řeší cenu, dojezd, kde to má servis a jak rozchodit ty fancy features, o kterých četli (s tím jim pomáhám).

3) Pokud vezmu tvůj příklad, nabízí se i protipříklad – pamatuješ, jak začínal iPhone? Možná sis i ty tehdy, stejně jako já, četl na fórech (pun intended) MobilManie, že:

* Evropský zákazník to nechce, ten chce tlačítka.
    * V Evropě je tradiční Nokia.
    * Nokia poskytuje kvalitu, prestižní zpracování (WTF? - Znova mě to dostává - v CZ je nejprodávanější auto Octavia, Fabia a spol - CN/Tesla se má od Fabie učit co, prosimtě?)
    * Applu bude trvat hodně dlouho, než se od Nokie naučí dělat použitelný telefon.
    * Přitom jsou v Applu úplně hloupí, stačilo tu Nokii okopírovat a místo Symbianu si do toho dát svůj OS.
    * Jednotné místo na stahování/instalaci aplikací? Taková blbost, to nikdo nechce, určitě ne firmy.

4) Nicméně připomínám, že křišťálovou kouli nemám. Ale názor „CN a Tesla jsou úplně blbí, hihi, oni se to musí naučit od nás, hihi“ mi přijde dost arogantní a podobné názory by také mohly být konečnou pro car industry v EU.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Simply clever 😉
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DZODZO: Mezi lety 2006 a 2023 vzrostly zisky evropských automobilek z 10,5 na 71,8 mld. €, zatímco investiční míra klesla z 28 na 16 %. V Číně se přitom držela výrazně výš, zhruba mezi 26 a 38 %. Velká část rekordních zisků VW, BMW a Mercedesu šla na dividendy; samotný VW mezitím vyplatil kolem 28 mld. €. Dnešní problémy tak nejsou jen o nedostatku peněz, ale i o tom, kam je management v době technologického přechodu směřoval.

28 Milliarden Euro Dividende bei VW: Hätte das Management das Geld lieber investieren sollen? - Wirtschaft - derStandard.de › Wirtschaft
    https://www.derstandard.de/story/3000000337105/28-milliarden-euro-dividende-bei-vw-haette-das-management-das-geld-lieber-investieren-sollen
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    W_NOICE78: toto vidiet dobre u VW, vyrabaju kvalitne, odolne, spolahlive, ergonomicke a europskym publikom akcepovatelne auta, ale ten prechod na EV a udrzanie sa na trhu je pre nich dost bolestivy proces, zistuju ze overene a zavedene normy sa menia a v dnesnom svete uz nefunguju

Volkswagen ohlásil drastické omezení modelové řady - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-volkswagen-ohlasil-drasticke-omezeni-modelove-rady-40587437

Ve Volkswagenu může zaniknout až 140 tisíc pracovních míst - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ve-volkswagenu-muze-zaniknout-az-140-tisic-pracovnich-mist-40588566
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Z X:
    Software elektrických Škodovek se dostal do celkem slušného stavu, letos byl ale nahrazen novým systémem postaveným na Androidu. Čekal jsem tedy, že bude ještě o kus lepší, ale asi ne. Psal mi dnes nasraný šéfredaktor, že našemu dlouhodobému Elroqu se na dálnici nejdříve rozesral a pak restartoval systém, a po zastavení začal rovnou bez jakéhokoliv dotazu update.

Což znamená, že auto nejede a on musel čekat někde na kraji silnice hodinu. Mám Škodu rád, ale takhle to asi nepůjde...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MISO: Nyx je samozřejmě veřejnej, ale pořád má úplně jinej dosah než FB nebo video na YT.

Jinak sto let zkušeností se spalováky ti automaticky nedá náskok v BEV, softwaru ani elektronické architektuře auta a poslední roky to ukazují docela jasně.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    trochu technického detailu
    Should You Buy a 2025 BMW I4 M50 Gran Coupe? Thorough Review By A Mechanic
    https://www.youtube.com/watch?v=bKWIb2uUO7o
    MISO
    MISO --- ---
    W_NOICE78: FYI, toto auditko je verejne pristupne, neni to tak, ze si tu kazdy prezentujeme nase kontroverzne sukromne nazory pre uzavretu spolocnost.

Btw. tu je jeden moj kontroverzny nazor: naucit sa vyrabat kvalitne, odolne, spolahlive, ergonomicke a europskym publikom akcepovatelne auto trva 30-40 rokov. Historicky to plati je japonske auta, ludia vo veku 40-50 rokov to mozu pozorovat live u korejskych znaciek a momentalne si tym istym vyvojom prechadza Tesla a cinske znacky. U korejcov tych 40 rokov uz uplynulo a je to poznat, u Tesly a cinanov este nie. Clovek by povedal, ze staci okopirovat zavedenu konkurenciu, ale ono nie, nejak to nejde. Ich jedinou vyhodou je zmena paradigmy (ICE -> BEV, SW defined car), takze strata na inkumbentov je mensia, ale proste tam je.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Moc hezke 👍 Integrovany Mapbox mozna znate ze Strava.

(Jako DACH fanousek bych radsi jizdu treba po Mnichove, ale chapu, nezlobim se.)

BMW Maps with Driver Assistance – Every Detail That Matters
    https://www.youtube.com/watch?v=YabvV5_APN8

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Škoda, že jsi o Tesle ještě nenatočil recenzi pro širší veřejnost. Docela rád bych tam slyšel i tyhle tvoje názory a škatulky o tom, jací lidé si Teslu kupují , že ji chtějí hlavně ti, co nemají rádi auta a chtějí technologický gadget místo auta, zatímco zbytek ji většinou aktivně nechce. Stejně jako že Tesla dnes prodává „zastaralý krámy“, její UX je „příšerný v každým okamžiku“ a že vlastně celou ergonomii aut pokazila.

Zvlášť když vedle toho u Škodovky dokážeš napsat, že její systémy „fungujou skvěle, když fungujou“, i když se infotainment pořád umí rozsypat, restartovat nebo spustit update zrovna ve chvíli, kdy auto potřebuješ.

Tady na Nyxu zníš dost sebejistě, tak by bylo zajímavé slyšet tě to říkat stejně natvrdo i ve videu na sockách.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: DZODZO:

Pocty prodanych kusu za 2026 H1:

BYD (vsechny brands): 0.9M
    Tesla (tzn dve auta, lol): 0.8M
    Geely (vsechny brands): 0.57M
    SAIC (vsechny brands): 0.4M
    VW Group (VW, Skoda, Audi, Porsche, SEAT jestli to jeste nezrusili): 0.4M

Jsem rad za kazde prodane EV - mrzi me lokalni splodiny - inverzni rana, kdyz v tom jdou decka do skoly. Sedive zaprasene domy oproti nezaprasenym domum v "EV mestech" na severu. Jestli to prodane auto je Tesla nebo Skodovka nebo BYD - za me vsechno dobre.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: este stale asi su nejaki ludia co tie tesly chceli a nemaju ich ked musis na objednany kus cakat niekolko mesiacov alebo si mozes zobrat nejaku jetu predvadzacku
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOCKINEZ: jo blinkry a tempomat ovladam na packe pod volantom, svetla a stierace su automaticke aj ked stierace sa ovladaju z volantu

BOBASH: co na klimatizacii menis za jazdy? teplotu alebo kam to fuka? ja som to mal aj na mazde nastavene na auto, tak som na to nehrabal, audio teda ovladam iba hlasitost, maximalne preskakovanie skladby ale to je na volante, navigaciu tiez nastavim pred jazdou, maximalne ked mi to niekedy vyberie "je dostupna rychlejsia trasa" tak to musim odkliknut ze nechcem

jazdny rezim tiez prepinam pred jazdou, ale 99% casu jazdim na chill, jedine co mi vadi je ten asistent hej, na to jedine by som z celeho menu potreboval tlacitko, lebo na volant bindnut nejde a vacsinou si na to spomeniem az za jazdy ked mi zacne otravne pipat, lebo sa musim na rozbitych cestach vyhybat vymolom :) komfortne funkcie sedadiel sa asi mysli nejaka masaz, tak to tesla nema, to neriesim a strecha je tam presklena ale roletku ani zatmavenie nepotrebujem ani v lete napoludnie, lebo pokial stiha klima vychladit kabinu, tak na hlave slnko necitim

KUTAS: snad sa Reinhard moc nezlobil :) inak spotify pripadne youtube si nastavim pred jazdou a potom uz to hra samo, obcas to namixuje celkom sialenosti ako ked som si pustil Nekorektum od Prago Union, tak to za tym dalo este par hiphopovych trackov a potom uplne random Tri sestry - Sovy v mazutu :)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    BOBASH: Kdo teď teda kupuje to nejprodávanější Ev když ti co ho chtěli ho už mají?
    Ja teda podepisuji část toho co říkáš, tm3 je super - doveze mě to z a do b stejně jako minule auto a to od auta čekám, nic víc (hlavně žádnej extra servis).

Je ale zajímavé, v jak rozdílných skupinách lidí žijí. Ja znám jen jednoho člověka, co auto řeší nějak víc, pro úplné všechny je to věc na rychlé přemisťování a pak teda pro někoho status (starší ročníky lidí).. to jestli zapnu vyhřívání tam nebo tam je mi jedno, asi ho nezapnu vůbec..
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Naopak koncern prodavá včerejší techniku za zítřejší ceny.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: BTW ad zastaralost, mám teď doma na test jako ojetinu Mercedes C200d z roku 2017, tedy z roku, kdy šla na trh TM3.

V té době byl Mercedes dva roky od prvního velkosériového elektromobilu (EQC), a to céčko byla reálná konkurence pro TM3 – stálo podobný peníze, bylo cílený na podobný lidi.

Tesla vyrábí stejný auto s lepším softwarem a mírným faceliftem v půlce modelovýho cyklu (Highland).

Mercedes za tu dobu má zhruba třetí generaci elektrických modelů, z nichž ta aktuální drtí Teslu v úplně všech parametrech. Dtto třeba BMW nebo i ten Volkswagen, byť tam přijde nejspíš skutečná změna až s platformou SSP.

A Tesla bude mít co, druhý facelift TM3?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam