• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JOGIN: Což je tvůj úhel pohledu, který ti pochopitelně nikdo nebere.. ;)
    SETEC
    SETEC --- ---
    JOGIN: Ono je to tak, ze jsem chtel probrat nejake tema na ktere jsou nalepene emoce... ale ja to zkousel probrat bez emoci a ouha
    JOGIN
    JOGIN --- ---
    Vůbec mi není jasné, že by SETEC řekl něco, co by STEPNI VLK muset takto prožívat. Velice individuální...
    SETEC
    SETEC --- ---
    STEPNI_VLK: Ja beru v potaz to, ze o tom nechces komunikovat. Taky pro me byl citelny zasah prazdnoty, kdyz jsme se u stedrovecerni vecere misto v 6 schazeli ve 4 pokud se nam to vubec postestilo.
    Chapu, ze je asi na miste se vic ptat nez delat svoje dedukce a zavery. Zamyslim se nad tim. To ponizovani jsme myslel na tvoje invektivy o spoluku domacich psychologu coz jsem vnimal jako tvoji obranu pred otevirnim veci z tveho . Ja jsem jen mel zajem bavit se na tohle tema protoze si myslim, ze je to citlive tema, ktere muze pomoci i jnym nez me samotnemu. Ted myslim obecne to jak se clovek vyrovnava s ranami osudu.
    Ja treba osobne tim, ze mam prostor komunikovat, s nekym kdo mi da prostor smirit se s tou ztratou a prijmout ji. To ze jsem ji prijal citim tak ze odejde bolest a negativni emoce a ja citim otevrenost bavit se na to tema a byt pritom v pohode. Nekdo to resi tim, ze se uzavira a snazi se na to nemyslet, ale to treba v mem pripade vede k tomu ze se pak citove ztahuju ze zivota.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NATASHA: Díky za zastání. Ano, neomalenost, to je to pravé slovo pro SETECovo počínání. Jinak co se týče příčetnosti, tak po většinu času nemám problém.. Myslím, že to zatím zvládám docela dobře - i ve srovnání s jinými lidmi a jejich zkušeností s úmrtím někoho blízkého. A rozhodně to s sebou nenese to, že bych na mámu nemyslel nebo ten zážitek nějak vytěsňoval, jak se tu SETEC snažil absolutně nesmyslně dovozovat, spíše naopak.. Nejtěžší zkouška nás však nejspíš čeká až teď: pomalu se blíží první vánoční svátky bez maminky. A přestože už i ty poslední byly hodně smutné, teď to bude ještě horší.. Ale což, přežili jsme její první posmrtné narozeniny, přežijeme i tohle.

    SETEC: Jedna věc je snažit se, druhá pak opravdu citlivě mluvit. Namísto toho, abys volil otázky tam, kde ti něco nebylo jasné, lepil jsi "díry" nesmyslným dovozováním.. a ještě mi pak psal cosi o tom, ať se ovládám a neponižuju.
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Citlive mluvit to je pro me velka skola, ale ja se fakt snazim citlive mluvit. A sam jsem rekl take ze ma pravo rici nechci se o tom bavit.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Ale zejména v takových mezních tématech je přece potřeba mluvit citlivě, s rozmyslem...
    Teorie, že problémovou hráz je třeba prorazit i silou, se asi nedá aplikovat plošně. A každý má navíc právo říct "nechci o tom mluvit".
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Kdyz je malo informaci clovek muze dovozovat nesmyslne to je logicky s tim souhlasim, a vim, ze jsem na tenkem lede, oba vime, jak jsem se treba ja vyrovnaval s rozchodem se zenou, taky jsem byl totalne v prdeli vzdyt to sama vis. Proste jsem nastolil tema ve kterem je hodne emoci a ptal se jak se s tim vyrovnavate, vase pristupy a postupy a reseni. Mylsim, ze Related - sprizneni na ceste je audit ktery se prave na tohle tema velmi dobre hodi, protoze tady jsou lidi kteri se nad necim takovym dokazou zamyslet.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETECI, dovozuješ nesmyslně na základě zcela nedostatečného množství informací. A navíc neomaleně - člověk, který někoho ztratil, je velmi citlivý, a nelze se mu takto nabourávat do světa.
    STEPNÍ VLK je ovšem bolestně podrážděný...takže jeho reakce není zcela příčetná, a je to za daných okolností naprosto pochopitelné.
    SETEC
    SETEC --- ---
    STEPNI_VLK: Jestli ti neco vadi, tak se aspon ovladej a neponizuj se. Ja to uvadel jen jako priklad. Stacilo rict nedokazu se o tom bavit. Ale na druhe srane "komunikace je rozpoustedlo problemu".
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SETEC: Víš ty co, zapomeň na to. Nastínil jsem ti svůj postoj a ty tu na základě pár slov píšeš celé romány - kroužek domácí psychologie je jinde, brachu. A co se týče smrti mé mámy, o nic jsi nepřišel, protože jsem se o tom v RELATED nezmiňoval a opravdu nemám potřebu to s někým rozebírat právě na NYXu.
    PS: Uč se dívat v reálu, na NYXu uvidíš tak leda hovno a i to ještě skrze svoje projekce.
    SETEC
    SETEC --- ---
    STEPNI_VLK: Ze srdce ti reknu, ze nevim jestli slo o frazi, ale neni dulezite, jestli to byla fraze pro me. Je dulezite aby ty sis polozil otoazku jestli sam sobe nerikas frazi.

    Jsem rad, ze jsem se tim prikladem trefil, vim, ze je to velmi bolestiva rana a proto, jsem ji jako priklad pouzil, ale nevztahuj to jako muj zamer na tvoji osobu, to ze te neco takoveho potkalo, se dozvidam az ted, kdyz jsi to napsal. Dluho jsem tu prispevky necetl a tak pokud jsi o tom tady hovoril, proteklo to bez meho vedomi.
    Ale kdyz na tom ze jsem to napsal mam hledat neco pozitivniho, muze to byt treba to, ze se muzeme bavit o necem co je ti jako priklad realne, protze to prozivas na vlastni kuzi.

    Vis, nevim jak se mam koukat na tebou uvedeny priklad pozitivniho. Chapu ze jsi na svoji ceste vyrovnavani se a mozna hledani novych stabilnich bodu, ktere jsi smrti matky ztratil.

    Protoze z mojeho hlediska tvuj otec a vztahy v rodine mohly byt silnejsi a vroucnejsi jiz drive. Kdyby si o to drive stal a vybudoval sis je takove. Semknuti v zarmutku je podlemeho vec normalni, bezna a take casove pomijiva v momente kdyz se clovek se zarmutkem vyrovna vztahy se mohou postupne vratit do puvodnich koleji. Ale hlavne hovoril jsi o otci a pritom ti zemrela matka, ani slovo o tve bolesti nebo o tvem postoji k matce. Jedine co jsem cetl bylo abych "vazil slova". Jako bys byl vuci te ztrate naprosto apaticky a tvoji matku prestal videt. Jako by ve tvem zivote uz doopravdy nebyla, jako by se ztratila tvoje laska kterou jsi k ni kdy citil.

    Jen rikam co vidim, nerikam pravdu, jen mluvim o svem vnimani. I ja mam svoji cestu na ktere se ucim divat.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SETEC: A seš si tak jistý, že šlo o frázi? Shodou okolností ses totiž trefil - není to tak dávno, co mi maminka umřela. Příště zkus více vážit slova.

    Ale když už mermomocí stojíš o příklad: z mého úhlu pohledu to vedlo k projasnění a zlepšení vztahu s mým tátou, se kterým jsem si nikdy nijak zvlášť nerozuměl.. Ta nepříjemná událost nás jako rodinu, resp. její zbytek ještě více semkla dohromady.
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Dekuji :)
    STEPNI_VLK: No schopnost hledat pozitivni hledisko na necem negativnim je dobra vec, ale na nektere pripady se mi to spatne pouziva.
    Priklad mozna extremni "zemrela mi matka" tak co je na tom pozitivni, ze uz ji nic neboli?

    A jak se s tim vyrovnavas po te emocionalni, srdecni strance. Treba pocit ztraty, nebo v nekterych pripadech pocit ponizeni, nebo uvedomovani si vlastnich chyb ktere muze vest az k sebedestrukci ... ?

    Ted nemluvim z vlastni zkusenosti ale spis s pozorovani, ale z vlastnich pocitu kdyz se na nektere veci podivam z dlouhodobeho hlediska tak si musim uvedomit ze i veci se kterymi jsem byl treba dlouhodobe vyrovnany ... jak to rict zjistil jsem ze ve skutecnosti jeste uplne vyrovnany nejsem ... a na tehle principech je zalozena i rada terapii, kde resis nejake traumata ktera se mohla odehrat nekdy v detstvi.

    Jednoduse receno tohle tema jsem nadhodil protoze jsem neicekaval frazovitou odpoved ale spis jako sebereflexi jakou mate schopnost konfrontace s vaznyma situacema.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SETEC: Jak jinak než se je pokouším odžít, tj. vstřebat postupem času.. Pro mě je hlavní to, že si i na té - na první pohled - nejvíce negativní záležitosti dokážu najít něco pozitivního, co s sebou do mého života přináší.
    SETEC
    SETEC --- ---
    SNOP: Je to vyborny text k zamysleni, umet prijimat je nekdy tezke :)

    Napada me tema jak se stavite k "ranam osudu" ktee se daji tezko prijmout.
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Ja vim, ze to neokecam, ale diky o tom dile jsem uz slysel, ale necetl. :/ Tak aspon mam nejaky uryvek.


    SNOP: Moc pekne :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Někdy si myslím, že je chyba, když mám předsudky vůči některým žánrům :)
    Ale pak si zkusmo některý na půl oka pustím a zase se zatvrdím.
    Na jednoho mrože připadne dvacet levných karambolů.
    SNOP
    SNOP --- ---
    :-)))
    A abychom nebyli tak vazni, tak z filmu Asterix a Vikingove:

    - Copak si nemůžu v tichosti a klidu sníst mrože à la crème?
    - Jak se připravuje mrož à la crème? Zní to lákavě.
    - Připravuje se jako jahody s bílou smetanou, ale místo jahod tam dáš mrože.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SNOP: Ano, sem se to hodí.

    Původně jsem měla takovou představu, aby tento klub dával smysl při zpětném přečtení i po letech (resp. to, co z něho zbývá po odmazávání daném kapacitou serveru).
    Pak jsem zjistila, že to nelze tak docela zaručit, jako jinde, i zde je spousta hluchých míst a nebo srandiček a epizod, které se po pár měsících stanou bezpředmětnými.
    Navíc by to záleželo i na mé vlastní iniciativě, která je kolísavá.

    Ale občas, tu a tam, některé výroky a citace tu sílu mají. Zaplaťpámbu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam