• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    K_A_R_K_U_L_K_APsychosomatika, celostní medicína
    Člověk není jenom tělo, má i svou složku duševní a duchovní a je nezbytně nutné, aby tuto skutečnost dnešní medicínská věda konečně přestala přehlížet a brala ji s plnou zodpovědností do úvahy při léčbě a výrobě léčiv - ráda bych tu rozvinula diskusi na uvedená témata, kde by se propojovalo to, co dnešní věda ví o těle, s moudrostí našich předků o podstatě lidské bytosti. Dnešní medicínská věda potřebuje duchovní obnovu, tím naléhavěji, čím více roste její vliv a působení ve společnosti. Klub má sloužit tomu, aby si zde lidé vyměňovali své zkušenosti, radili si, případně bádali společně.

Pokud byste měli chuť spoludotvářet nástěnku atd., napište mi, uvítám to. Dík. K.
    rozbalit záhlaví
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    EVAD: ...to vidím... kromě toho, že jde o člověka s nadváhou, co je temperamentem téměř čistý cholerik a v práci stojí u mašiny i 10 a více hodin denně a pak jde domů ležet k televizi mě víc okolností nenapadá, k terapeutovi ho nedostanu, proto zkouším najít pomoc tady... co teda mám napsat bližšího?

říkám si, zda je možné, že ty křeče můžou souviset s nezvládnutým cholerismem? Když jsem pátrala, z čeho jsou, kromě nedostatku hořčíku se vlastně pořádně neví, souvisí to s krevním oběhem, ale taky s nervovou soustavou... je možné, že záleží na psychickém stavu v předchozím dni...?

SLAUGHTER: děkuju... takže třeba pít mléko? To myslím dělá...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    KATUSA: není-li skombinovaný s vápníkem, tělo jej nepojme..
    udělej si rozbor denních činností - pomůže ti to určit, kdy a jak jsou dané partie namáhany moc, či málo...
    EVAD
    EVAD --- ---
    KATUSA: hm psychosomatika neni astrologia, ani matematika, takze z popisu problemu bez vysvetlenia okolnosti a idealne niekolkych osobnych stretnuti s dobrym terapeutom nemozes cakat ze na tu otazku dostanes rozumnu odpoved...
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    LADYWAVE: Hmmm;) to pěkně děkuju, dotyčný užívá tolik hořčíku, že by to bylo pro dva.. že by se to nedostalo, kam má..?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    KATUSA: málo hořčíku, mimo jiné ;)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Ahoj, přemýšlím, co můžou znamenat křeče - do stehen, i obou najednou, ve spánku...
    napadá vás něco prosím?

Na tohle jsem narazila, celkem fajn :)
    http://www.ahau.cz/psychoanalytika
    SIKY
    SIKY --- ---
    Tak zážitek z dnešní vstupní prohlídky na Psychosomatické klinice na Břevnově.
    MUDr. Kabát mě mile přivítal, i když jsem přišla se zpožděním, věnoval mi přesně odměřenou hodinu času, během níž jsem ze sebe vyklopila tu snůšku stresujících pocitů, rozpovídala se o okolnostech mých vleklých zánětů dutin a záchvatu úzkosti, který naposledy trval téměř týden, na přeskáču jsme se pobavili o všech možných věcech, škole, práci, rodině, cestování, odpočívání, medicíně, vědcích, prasečí chřipce a cestách letadlem. Teď proberou celý to moje povídaní s terapeutama a navrhnou mi terapii. Jelikož jsem kecala o 106, usoudil rovnou, že jsem na dobré cestě, že bychom to měli vyřešit. Tak uvidíme. Mým cílem je teda překonat ty bolístky, ale hlavně se chci přestat sledovat a mít o svůj zdravotní stav takovej strach, jakej mám, ale bohužel to sama nějak neumím vyřešit. Toho vstupního pokecu jsem se bála, ale docela to proběhlo mile.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    DOUPLE: Líbila se mi hlavně poslední věta : ....Celostní medicína kromě jiného také předpokládá i aktivnější postoj ke svému zdraví, ke kterému patří i umění nacházet informace. Jaksi mi to koresponduje s tím, co jsem se, asi dost neohrabaně, snažila vyjádřit... dík
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    RANGDROL: tak tak
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    DOUPLE: souhlas;)
    ono uplne jednoduse to ma jeden faktor,kterej potom urcuje to vychyleni k uzdraveni ci gulasi a tim faktorem je uzemneni.
    Stat nohama pevne na zemi-to je zaklad i pro jakoukoliv spiritualni praxi,leceni whatever...
    Pokud chceme stavet dum do vysky potrebujeme stabilni zaklady.Tato kvalita potom vytvari stabilitu pro to,aby,ikdyz se pracuje s duchovni oblasi,ci "vyssimi"stavy vedomi,to vzdy odpovidalo zkusenosti jedince v danem okamziku,vychazelo to z jeho urovne pochopeni a bylo to mozno cele integrovat do bezneho fungovani....
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    RANGDROL: pekne napsany
    z moji zkusenosti muzu rict, ze co jsem poznal lidi co se timhle vsim zabejvaj profi, vetsinou prave hledali, uspesne, reseni v emocich, vzorech mysleni a samozrejme v tele. A stejne tak jsem potkal dost lidi co naopak tohle celkem ignorovali a hledali, neuspesne, reseni jenom ve sfere viry, minulejch zivotech, osobni a vztahovy karme atd. Jinymi slovy "Ver a vira tva te uzdravi" samo o sobe nepomaha, spis zahustuje gulas.
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    DOUPLE: z pohledu teorie se muze zdat,ze ty oblati-telo,emoce,mentalni slozka a spiritualni slozka jsou od sebe oddelitelne,ale ve skutecnosti to tak neni.Ve skutecnosti je vzdy potreba pracovat s celym clovekem-proto celostni medicina.Pokud budes rozkouzkovavat,ale zapomenes na celkovy obraz dostavas se ke stanovisku klas.mediciny ikdyz mozna budes pouzivat vic altern.metody a nebo se zabyvat i emocemi ve vztahu k nemoci.
    Ja asi tusim kam miris s tou ctvrtou urovni a s nekym ,kdo si precetl par knikzek,stejne jako kdyz zminovals new age.Ano,tato oblast nabizi skutecne velky prostor pro blbce,pro rychlo samouky a vsemozne nesmyslne teorie a interpretace atd.Na druhou stranu je to vzdy o lidech a v kazde oblasti lidske cinosti narazis na kvalitni jedince a na mene kvalitni.

Muj pohled je,ze kazde leceni by ve svem dusledku mohlo a "melo" vest k duchovnimu rozvoji jedince.Ze kazda touha po leceni a po celistvosti je zaroven touhou po poznani sama sebe.
    Pri praci na sobe a leceni se nevyhneme zakl.otazkam lidske existence a nektere zkusenosti-treba ve forme nemoci-nas casto smeruji k hlubsimu pochopeni naseho byti a oteviraji nove moznosti...
    Uz jenom to,ze se clovek zastavi a zacne se zkoumat, sebou prinasi rozvoj osobnosti a duchovni zrani.
    A nutne to neznamena otvirat nejake duchovni ci filosoficke otazky a nabizet vsemozne teorie.
    Casto obycejne pochopeni trapeni ci pripusteni mnoho let potlacovanych emoci,ci nahled na omezujici mentalni koncepty a systemy viry,ktere pouzivame je osvobozujici.Casto obycejny a plny lidsky kontakt s otevrenym srdcem prinasi zazraky a uzdraveni.
    Duchovni zkusenosti potom prichazi automaticky s tim a prichazi zevnitr, aniz by byli zavisle na cemkoliv vnejsim.Kdo poznava sam sebe,poznava svet.
    A jednim z moznych vyznamu leceni je nabidnout prostor pro toto poznani-at uz se jedna o fyzickou nemoc,psychicky problem,partnerske tema,profesni otazky ci duchovni badani.

DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KATUSA: celkem se ztotoznuju s timhle
    http://www.doktor-zdravi.cz/lekarna/celostni-medicina-ni-vime-id4586.html
    a v podstate i s tim co se pise v tvym odkazu, resp. uplnej souhlas s prvnima trema urovnema u ty 4. mi sedi spis ten homeopatickej pohled, mj. prave diky dost obtizny, jednoznacny definici tohohle levelu, jak jsem psal v minulym prispevku. Zatimco u prvnich trech urovni se hodne velky procento doktoru shodne na diagnoze a reseni, u 4. vznika prostor na domejsleni si a nasledne treba i na ty berlicky ktery sem zminil. A asi se shodnem, ze najit jednoznacny reseni (doktora) v prvnich trech urovnich je snazsi nez najit shodu na ctvrty urovni, kde dostava prostor kazdej kdo si napr. precetl par knizek.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    DOUPLE: aaaha, děkuju :) jenom mi třeba ještě přibliž tu celostní medicínu, co máš na mysli ty :), protože já mám asi pod tím pojmem na mysli něco hodně podobného, snad i totéž, jako ten doktor tady:
    http://www.celostnimedicina.cz/co-je-to-celostni-medicina.htm
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KATUSA: no proto sem se ptal proc se od newage distancujes, protoze spousta "nadstaveb" celostni mediciny, na ktery tady z tvoji strany prisla rec, je v tzv. zapadni civilizaci produktem newage. Jinak celostni medicina prave taky bere cloveka jako stroj - hodne komplexni a slozitej, s akcema a reakcema (mysl a emoce nevyjimaje). Narozdil od spis abstraktnich veci typu karma atd., kde uz je riziko spatny "diagnozy" z pochopitelnejch duvodu trochu jinde.
    Jinak tim prvnim prispevkem sem te nechtel urazit, jen mi tvoje reakce na lodbroga prisla mimo misu (timhle jsem te taky nechtel urazit :)
    RANGDROL: krome prvniho odstavce souhlas :)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    DOUPLE: Není mi nejbližší způsob uvažování a jednání, jaký si pod pojmem newage představuju - takže se vlastně "zásadně distancuju" :) od tvého zaškatulkování mojeho příspěvku, přišel mi mírně urážlivý a neuvážený, ale to je zase můj problém, že se nechám nachytat, že? :)
    Ale - když se pustím do menšího filozofování - pokud je newage všeobecně nový, netradiční pohled na svět a člověka, který bere v úvahu i jinou realitu než "hrubý materialismus", je snad v tomto smyslu v nějakém rozporu s tím, co se obecně považuje za celostní medicínu, pro kterou člověk není taky jen to tělo - stroj? A neměly by pak některé podněty vycházející z proudu newage své opodstatnění i v této diskusi?

jinak se omlouvám všem zůčastněným, protože v poslední době mám prudící náladu a mám pocit, že ať se snažím jak chci, stejně i to, co píšu, vyznívá konfliktně... myslím to dobře :) téhle diskusi přeju, ať v ní teda vykrystalizuje pojem toho, co by zde mohlo být označováno tou celostní medicínou...

RANGDROL: za to děkuju, tvůj příspěvek je pro mě taková pochoutka... odevzdání se vnitřnímu vedení...
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    Tak ono jde hlavne o to,co si kdo pod new age predstavuje.Stejne jako u pojmu celostni medicina si pod to muze kazdej dosadit neco jinyho.
    Je to jak s alternativni medicinou,kdyz nekdo zacne vychvalovat ci nadavat na alternativni medicinu.Jenze alternativni medicina je pojem,kterej radoby zastresuje tolik rozlicnych smeru s rozlicnymi kvalitami a kazdy ten smer muze byt ucinny na neco jineho,nehlede na to kdo,jak a co provozuje....

Obecne,pokud se od neceho distancujem muze to poukazovat na to,ze jsme svuj vnitrni boj prevedli do vnejsijho sveta.
    Ze casti,ktere nejsme schopni videt u sebe,kterych se bojime,ci jsme je zatim neprijali si vyprojektujeme ven a vytvorime si pomyslnyho nepritele at uz v new age,nabozenstvi,ciganech,vrazich atd...deje se to presne v tom bode,kde se vydelujeme z jednoty a v konecnem dusledku potazmo z harmonie a zdravi.

Co se tyce zbaveni se zodpovednosti a hledani berlicek tak to neni "problem"ani new age,ani celostni mediciny,ani nabozenstvi,ale vzdy je to tema jedince,souvissejici s jeho rozvojem.
    Je to prirozena obrana,chranici zraneni,ktera v jedinci existuje a pro dany okamzik je to v PORADKU;)
    Jakmile se budeme snazit neco menit,tak se zase vzdalujeme pritomnemu okamziku a prijeti zodpovednosti.Uprime,hodne lidi,ktere jsem potkal zacali s nejakou duchovni cestou jako formou uniku od sveho zivota.Nemusi to byt ale stoprocentni.
    Touha duse po poznani muze byt opravdova,akorat tim,ze mame bordel na urovni osobnosti plno veci dizenterpretujeme,znehodnotime a prekroutime.

Je dobre,kdyz jsme daneho cloveka,ktery ma tendenci unikat at uz do min.zivotu,tematu sve duse a podobnych konceptu,kdyz jsme schopni ho celym srdcem prijmout v ten dany okamzik, takoveho jaky je.
    Kdyz mu nabidneme plnou pritomnost bez posuzovani a jakekoliv tendence cokoliv zpravit a menit(To plati i pro praci na sobe;))To muze prinest vychozi bod pro jeho prijeti sebe sama a pro pozvolne spocinuti v pritomnosti s odvahou se podivat na veci takove jake jsou bez prikraslovani,ci vytvareni dalsich teorii navic.
    Casto prijeti konceptu nemocneho cloveka muze pomoci.Jde o to, ho respektovat,ze on tak nahlizi a vnima svou realitu,ze ji uchopuje v techto symbolech a vyuzit jeho koncepty a jeho mluvu k tomu ho navest zpatky k nemu samotnemu.
    Coz je minimalne pulka uspechu leceni-kdyz se vracime sami k sobe a prebirame zodpovednost za to co vidime.

Ono i hledani pricin nemoci muze byt unikem.Nekdy je na poradku dne prijmout-mam proste zlomenou ruku-co to TED pro me znamena,co se deje,jak me to omezilo atd.
    Nekdy je naopak potreba najit vsechny stripky a poskladat je,aby doslo k pochopeni a uzdraveni.
    Je to hodne i o zkusenosti toho,kdo leci,aby byl citlivy natolik a dokazal rozpoznat,kdy je potreba udelat jaky krok.Zaroven byt odevzdany,uvolneny,plne spocivat v pritomnosti a ridit se potrebami klientovi duse.Casto klic k vyleceni nejakeho symptomu lezi uplne nekde jinde,nez by se mohlo zdat a odevzdani se vnitrnimu vedeni je dulezitou kvalitou.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KATUSA: ukoly duse, karma atd. jsou podle mne veci ktery s celostni medicinou uz moc nesouvisi, naopak bych rekl ze leckterej celostni terapeut/doktor to pri diagnoze bere jako znamku nejakyho uniku/problemu. Proto se new age smery taky casto oznacujou za nabozenstvi, protoze spousta lidi v tom hleda berlicky, zbaveni se odpovednosti ("ja mam takovy a takovy predispozice protoze si vybrala moje duse a ja si to ted chudak musim nyst celej zivot", nebo naopak "ja nejim maso pac za kazdy zvire ktery kvuli mne umrelo se mi nacitaj minusovy body do dalsiho zivota") clovek si tim myslim muze spis pridelat gulas v hlave; drtiva vetsina veci kolem zdravi se totiz imho tyka zpusobu ziti tohohle zivota a ne neceho "beyond".
    Bte muzu se zeptat proc se od newage "zasadne distancujes"? :)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    DOUPLE: jo dík... jenom imho nikomu neradím, jen jsem se zeptala a následně vysvětlovala, proč jsem se zeptala. Od newage se zásadně distancuju, a co jsem napsala, není nic obecného, ale z mojí zkušenosti...

Jinak, uznávám, že jsem se asi neměla ptát někoho, o kom nic nevím, na něco, o čem možná nic neví - takže se LODBROGu omlouvám, fakt jsem tím nesledovala vůbec nic, prostě jsem se zeptala, stejně jako se dítě ptá, proč brečíš, když tě vidí brečet - nic si o tvém pláči nemyslí...

To jsou ty představy, mám představu, že v diskusi o celostní medicíně už je jakýsi předpoklad všeobecné obeznámenosti o součinnosti těla, duše a ducha? Třeba si pod pojmem psychosomatika představujeme každý něco jiného? Pro mě to je, jak už jsem asi naznačila, a pro vás?
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    tak něco té teorie:

23. dubna 2009 18.30
    Od života do života...
    MUDr. Rudolf Prix

Přednáška, kterou v rámci svých pravidelných setkání pořádá sdružení Zdravý životní styl.
    Koná se v ateliéru ve třetím patře, Obec Křesťanů, Na Špejcharu 3
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KATUSA: imho neni nutny do diskuze o celostni medicine zatahovat podobne obecny newage "rady", kor v odpovedi lodbrogovi, kterej ma evidentne min. teoreticky tyhle veci zpracovany ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam