• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MOIRAIN: Těžko říci, jaké plemeno naše kozy byly - asi takové "domácí obyčejná slezská", ale i když měly všechny stejnou péči, ustájení a krmivo, byly tam v zápachu velké rozdíly - i mezi matkou a dcerou, žádoucí vlastnost se prostě vždy nepřenesla na potomstvo. Dlužno podotknout, že kozy dojily mléko primárně pro pašíka, bo pak lépe přibýval na váze :-)

    Jinak jsem se teď bavil s kamarádkou, co dělala veterinu, a ta mi tvrdila, že na hygienu dohlížejí předpisy a mléko z normálního kravína (nevím jak malochovy) jde po trase dojička - mírná pasterizace - chladící tank v kravíně- cisterna v náklaďáku - mlékárna - odstředění - velká pasterizace. Dá se tedy předpokládat, že mléko v mlékomatu vedle kravína sice nebude přímo jak ze struku, ale zato déle vydrží a chuti to neublíží. Do mlíkomatu jde z nějaké extra nádrže, ne z hlavního tanku - tam už se vrátit nemůže, ale to nevadí, co zbude, to dostanou telátka.
    FARIN
    FARIN --- ---
    TAPINA: nehomegenizovane pasterizovane mleko se normalne prodava v ruznych farmarskych prodejnach
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    HYENA: způsobeno plemenem, stravou, čistotou chovu, atd.
    HYENA
    HYENA --- ---
    ZOIDBERG: A není to způsobený žrádlem? Koza moc netráví a když chceš pít její mlíko tak nesmí žrát jedovatý byliny.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já s kozou zkušenost nemá.
    Když jsem třeba koupil kozí žinčicu v marketu na ochutnání, tak jsem nedopil. to kozí aroma je pro mě nekonzumovatelné.
    Nicméně asi to i krom kusu od kusu souvisí i s dobou konzumace. Kamarád pil kozí mléko pár minut po nadojení a dalo se. Stejné mléko po pár hodinách už prý získalo charakteristickou chuť i vůni.

    Nicméně laškuju s myšlenkou, že časem bych si pořídil nějaké ovečky či kozičky mimo jiné na konzumaci mléčných výrobků + nějaký prodej. Tak čím víc bude konzumentů, tím líp:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Na kakao, pudinky a kaše je podle mě nejlepší kozí mléko (je tučnější - čím více tuku, tím více chuti), ale není jedno, z jaké kozy, je to kus od kusu, od některých je kvůli zápachu mléko nepitelné, a od další není cítit skoro vůbev.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: eh, do kafe ho nedává:)


    ZOIDBERG: Kakao z domácího je luxus, ale uberluxus je krupice z domácího kravského mlíka.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Já bych zchlazení a šetrnou pasterizaci nezatracoval, hygienické předpisy nebyly vymyšlené jen tak pro srandu králíkům. A vůbec, v ledničce jsou dvě petky mlíka od nás z mlékomatu, litr za 13 kaček, jdu si udělat kakao :-)
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: Nepasterované. Podle možností každýho... jezdím do vedlejší vesnice pro strojně nadojený do tanku. Ručně dojený do hrnku sem pil snad jenom kozí a to už je řada let :)

    Ale zajímalo by mě, jak jiný jsou proti sobě tyhle mlíka? Teda... kromě teploty.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HYENA: No a teď ještě čemu říkáš čerstvé kravské. Nadojenému ručně do hrnku a rovnou vypitému, nadojenému ručně do nádoby a zchlazenému, nadojenmu strojně do tanku a zchlazenému? Každé je jiné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: Hlavně když ti začne přecházet tohle mléko, tak po nějaké době ponechání při pokojové teplotě dostaneš poživatelnou kyšku, což je s kusem poctivého kváskového chleba neskutečná delikatesa, zatímco když ti zkysnou ta trvanlivá mléka, tak jen divně smrdí a můžeš je tak maximálně vylít do hajzlu..
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: Ne, bavím se o chuti toho mléka, zkus si někdy připravit jednu sklenici čerstvého kravského a jednu plnotučného a rozdíl poznáš okamžitě.

    Navíc jak píše BRUKEV... tvaroh, máslo, sýr, jogurty - sou nejlepší když si je uděláš sama z čerstvýho mlíka.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No tak by se obsah tuku na krabici nepsal, zavedl by se nějaký název typu "přírodní mléko", to je to, o čem mluvím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak to se mě neptej. Mě se na běžném polotučném dělá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: he, to mi přijde divné. Proč se mi na plnotučném mléku svařeném při přípravě kakaa škraloup pokaždé udělal a na polotučném (čerstvém, mlékárna Čejetičky nebo Moravia) nedělá?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: nejse o nakupující, ale o vyhlášky, ne? To co je napsané na krabici musí být uvnitř ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HYENA: No ono to přímo od krávy má ještě o něco víc tuku, než deklarované plnotučné, takže citlivý organismus rozdíl vnímat může. Pak je třeba neplést si rozdíl v chuti s rozdílem v konzistenci, ono to v hubě splývá (moučkový cukr taky "chutná" jinak, než krystal, že jo).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Když by se to uvedlo nějakýma ekobio kecama, tak by proměnlivý podíl tuku nevadil :o)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mléko přímo od krávy má pro mě výhodu mimo jiné v jedné věci.
    Můžu si z něj udělat vlastní tvaroh, vlastní sýr a oboje je perfektní zpestření jídelníčku.

    Přítelkyni kravské mléko vadí chuťově/vůní, například do mléka ho nedává, bo to zcela změní chuť nápoje.

    A btw, pokud mám dát 15 kč za domácí litr, nebo 17 za kupované, tak je to pro domácí další argument.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Um- škraloup se udělá i na UHT mlíku - to jsou vysrážené bílkoviny, které vzniknou pokaždé při dosažení určité teploty. Ve skutečnosti vzniknou i na sojovém mléce ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam