• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: Nepasterované. Podle možností každýho... jezdím do vedlejší vesnice pro strojně nadojený do tanku. Ručně dojený do hrnku sem pil snad jenom kozí a to už je řada let :)

    Ale zajímalo by mě, jak jiný jsou proti sobě tyhle mlíka? Teda... kromě teploty.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HYENA: No a teď ještě čemu říkáš čerstvé kravské. Nadojenému ručně do hrnku a rovnou vypitému, nadojenému ručně do nádoby a zchlazenému, nadojenmu strojně do tanku a zchlazenému? Každé je jiné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: Hlavně když ti začne přecházet tohle mléko, tak po nějaké době ponechání při pokojové teplotě dostaneš poživatelnou kyšku, což je s kusem poctivého kváskového chleba neskutečná delikatesa, zatímco když ti zkysnou ta trvanlivá mléka, tak jen divně smrdí a můžeš je tak maximálně vylít do hajzlu..
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: Ne, bavím se o chuti toho mléka, zkus si někdy připravit jednu sklenici čerstvého kravského a jednu plnotučného a rozdíl poznáš okamžitě.

    Navíc jak píše BRUKEV... tvaroh, máslo, sýr, jogurty - sou nejlepší když si je uděláš sama z čerstvýho mlíka.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No tak by se obsah tuku na krabici nepsal, zavedl by se nějaký název typu "přírodní mléko", to je to, o čem mluvím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak to se mě neptej. Mě se na běžném polotučném dělá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: he, to mi přijde divné. Proč se mi na plnotučném mléku svařeném při přípravě kakaa škraloup pokaždé udělal a na polotučném (čerstvém, mlékárna Čejetičky nebo Moravia) nedělá?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: nejse o nakupující, ale o vyhlášky, ne? To co je napsané na krabici musí být uvnitř ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HYENA: No ono to přímo od krávy má ještě o něco víc tuku, než deklarované plnotučné, takže citlivý organismus rozdíl vnímat může. Pak je třeba neplést si rozdíl v chuti s rozdílem v konzistenci, ono to v hubě splývá (moučkový cukr taky "chutná" jinak, než krystal, že jo).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Když by se to uvedlo nějakýma ekobio kecama, tak by proměnlivý podíl tuku nevadil :o)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mléko přímo od krávy má pro mě výhodu mimo jiné v jedné věci.
    Můžu si z něj udělat vlastní tvaroh, vlastní sýr a oboje je perfektní zpestření jídelníčku.

    Přítelkyni kravské mléko vadí chuťově/vůní, například do mléka ho nedává, bo to zcela změní chuť nápoje.

    A btw, pokud mám dát 15 kč za domácí litr, nebo 17 za kupované, tak je to pro domácí další argument.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Um- škraloup se udělá i na UHT mlíku - to jsou vysrážené bílkoviny, které vzniknou pokaždé při dosažení určité teploty. Ve skutečnosti vzniknou i na sojovém mléce ;-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    HYENA:
    tyvle ze skralupu vod malicka bleju jen jsem zahlid. nastesti uz jsem ho dlouho nevidel.
    HYENA
    HYENA --- ---
    TAPINA: A mezi kravským mlékem a plnotučným není rozdíl? Ten rozdíl poznám i v kávě (a kamarád taky, jen má obrácené preference). Od malička jsem byl zvyklý pít kravské mléko a pasterované jsem odmítal pít s tím, že je zkažené. Škraloupy jsou výborné, to jenom dnešní zparchantělé děti nechápou, že je to lahůdka :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MAR_TINA: To je geniální marketér, který dobře ví, že takhle se chová značná část dětí. Otravné to je, ale naprosto normální. (A ta reklama, jakkoliv je blbá stejně jako mnohé otázky malých dětí, je tímto též geniální, protože jen trouba by si nezapamatoval, že Lactel změnil flašku.)


    TAPINA: Jako třeba jihočeský jogurt?:) Mně to chutná - baví mě to promíchávání chuti. A nízkotučná voda u neupraveného mlíka to rozhodně není, nízkotučné mlíko chutná jinak než mlíko, které má navrchu vystouplý tuk, bez toho tuku (respektive s jeho minimem). Kdybych měla po ruce toho pána, co nám za mého mlada vozil mlíko přímo od krávy, tak mu budu ruky bozkávat, bylo fantastické a dodnes se mi o něm zdá. Ta jeho kráva dojila převážně smetanu. Jenomže nemám, takže daleká touha má, marné volání. Nejblíž je tomu, jak jsem zjistila, mlíko tuším od Olmy s neupravovaným tukem, ale to jsem viděla jenom v Makru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: ehm - nehomogenizované mléko má proměnlivý podíl tuku, takže prodejce moc nemůže deklarovat co v něm je.

    A teda zrovna proti mlékomatům byla ta následná negativní mediální kampaň dost efektivní a díky tomu jich je spousta zrušená.

    Nejprve se rozběhla kampaň za to že je super, že všude jsou mlékomaty a ty vznikaly jako houby po dešti. Pár měsíců na to se objevila zpráva o jakési nákaze v jižních čechách (nespecifikované a posléze nijak nedokázané) + série článků v různých médiích o tom, jak je syrové mléko rizikové.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    My krávu docela dlouho měli, a chuť červtého, právě nadojeného mléka je, kulantně řečeno, velice specifická. Nehledě na to, že je i tučné, takže pokud nejsi zvyklý, asi zanedlouho po konzumaci poběžíš na potřebu. Ale je to nic proti kozímu mléku...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: No, asi takhle. Já vlastně nevím, když je na trhu tolik druhů mléka tolika typů úpravy, proč někdo neprodává i nehomogenizované. Vždyť je to otázka jednoho technologického kroku (je to prostě už předpromíchané strojově tak důkladně, že se to znovu nerozvrství) a své kupující by si to našlo. Ale tuším, stejně jako ti výrobci, že by těch zájemců nebylo zdaleka tolik, kolik lidí se k tomu velkohubě hlásí (viz Mar_tiny vzpomínky ze školy v přírodě) :o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAPINA: U jakékoliv jiné potraviny byste výrobek, který má na povrchu vystouplý tuk, reklamovali. - Buď té lásky, prosím, a nemluv za všechny. Nevadí mi nic vystouplého (ostatně, i u toho mléka si tu smetanu můžeš se zbytkem opětovně promíchat, příp. ji či její část odebrat, pokud nechceš mít mléko až tak tučné). Nevadí mi vystouplá syrovátka u jednoho z nejlepších jogurtů. Nevadí mi ani u pomazánkového másla. Nevadí mi usazeniny v nefiltrovaném olivovém oleji. Nevadí mi vinný kámen na dně flašky vína. Nevadili by mi usazeniny v neupravených minerálních vodách, pokud by je výrobci neodstraňovali a následně minerálky stupidně uměle nesytili CO2, což zapříčiňuje prakticky uniformní chuť všech a hlavně ztrátu přírodní chuti té které minerálky. A tak dále a tak podobně.

    Po pravdě, nejsem nadšený z toho, že většina lidí je při nákupu potravin posedlá "čistotou" vzhledu..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no ne úplně.

    Cokoliv co je zahřáté jinak než na tu nejšetrnější pasteraci (tedy to co se prodává jako čerstvé mléko a umí to zkysnout samo od sebe, když se to nechá v teple), tak má deaktivovaný enzymy které zlepšují stravitelnost toho mléka. Takže to je složitější pro osoby s citlivějším trávením, byť ještě mimo diagnostické hodnoty. Stejně tak je možné, že homogenizace zhoršuje stravitelnost mléka, byť to je výrazně spornější.

    Čím více tuku, tím více v tuku rozpustných vitamínů.

    A to čím je kráva krmená pak hraje roli ve složení a objemu tuků v mléce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam