• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nechci rozpoutat další kolo debaty, jen že když se to tu řešilo, tak tehnle článek to celkem slušně a nestranně shrnuje (z hlediska hygieny, ne ekonomie hospody)

    Útok na kohoutkovou. Boj o „tu správnou“ vodu pokračuje. | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/...utkovou-nebo-balenou-boj-o-%E2%80%9Etu-spravnou%E2%80%9C-vodu-pokracuje
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: Po pár videích navíc si říkám, co mi to jen připomíná a ejhle, nedávný školící pořad Pohlem a těma třema blbečkama.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Sledoval někdo http://www.bbc.co.uk/programmes/b01skc1k (The Chef´s Protege)?
    Viděl jsem teď na youtube pár videí (např. http://www.youtube.com/watch?v=Q_1FqgwPDrg) a je to vcelku příjemná změna oproti jiným cooking pořadům. Minimálně zkoušející kuchař je vcelku sympatický rozdíl od mrčícího Pohlreicha:)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: já ti příště napíšu přímo, stejně bylo jasný že to uvedeš na pravou míru hned jak si to přečteš. Dík moc:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ale koukám že ty největší sajrajty typu bifenyl jsou stejně v EU zakázaný, takže žrát citrony i se slupko cajk. POkud toho není moc.

    Ale na limončelo bych stejně brala ty neošetřený.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: ehm - to je sice fajn, že na citrusech nenašli pesticidy, když se ta kůra ošetřuje jinejma látkama... Na druhou stranu ve vodě nejsou moc rozpustný, takže ani v těch ochucenejch limonádách toho moc nebude.

    Zakaznicky Magazin Coop 1/2004: Chemicke osetreni citrusovych plodu
    http://www.coop.cz/magazin/1_2004/cirusove_plody.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    dTest: Test citrónů a limetek - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    http://www.dtest.cz/...newsletter_id=676&email_id=334926&email_hash=2e5784633b3915da8deaf5e2598ad14f

    plyne z toho, že žřát citrony i s kůrou je cajk...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MAKII: Je čas, aby se na jídelní lístek vrátilo MASO. Počkám, až poleví vedra, a naložím materiál na uzené i špek :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: to by ale nesmely mit kureci parky vyssi cenu nez kureci maso
    MAKII
    MAKII --- ---
    DAVE_PAGE: to si moc nedovedu představit, u nás je zabíjačka vždycky ve skautský klubovně (bývalej statek) a vaří se v polní kuchyni. I když je fakt, že ovarovou hlavu jsme tuhle vařili v hrnci na petrách a taky to šlo. Jo a hlava se v našem vesnickým řeznictví koupí zcela běžně, bez objednání.

    Už aby byl prosinec, začínám mít zase chutě :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZOIDBERG: da se to doma docela dobre zvladnou. A tim doma myslim malej bytovkovej 2+1 byt. Moje mama tohle provozuje cca 2x do roka, kdy si se sousedkou objednaji jednoho pasika rozriznuteho vejpul.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STARE_CASY: tak vona ta hlava je dost velká a v kuchyni v bytě se s ní blbě zachází.

    Na druhou stranu začít razit teorii, že separát je vlastně strašně zdravej kvůli želatině a vápníků zní jako velmi výživná dřeňda. Je to vlastně jen takovej lepší vývar - protože tam je všechno, ne jen to co se vyvaří.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    STARE_CASY: Koupit se dá, na objednávku. Klidně si můžeš u řezníka objednat suroviny na kompletní domácí zabijačku, dělanou u sebe v kuchyni. Ale při tom všem velkém vaření je všude spousta mastnoty, již bych tuto kratochvíli u sebe neprovozoval.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ZUZKAOU: jo, to jo, dokážu některé tyhle věci sehnat na objednávku na vybraných místech. Ale fakt to mizí. Kdo by si dneska udělal sám doma ovar z hlavy, k tomu mozeček... Tedy dlužno říct, že bych se do toho asi tak jen tak nepustil, ono je s tím mraky práce a naštěstí občas jedeme na zabijačku, kde si ovar užijeme, ale oni to dneska mnozí ani neznají a přišlo by jim to jako ekl (to jsem se tak jednou nachomítl k debatě, kdy jeden člověk vyprávěl, jak v Číně dostal smažené vepřové tenké střevo a divil se, jak mohou jíst něco tak hnusného - jaký byl údiv, když se dozvěděl, že jitrnice je v tenkém střevě; ON TO VŮBEC NETUŠIL!).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STARE_CASY: vepřové hlavy tuším bývají na objednávku. Tam kde si bourají maso sami.

    Nabízí je třeba sasovští z přeštíku. Pokud si člověk zadje pro závoz, tak pak najde velmi zajímavé ceny.

    Biopotraviny, bio maso vepřové i hovězí, bio brambory a cibule v e-shopu - Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/cz
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ZUZKAOU: to je přesně ono - v klasické (nejen) české se běžně zužitkovalo celé kuře v podstatě od zobáku po pařát, dneska si městský gurmán koupí prsíčka v igelitu a pařátky mu nevoněj. Vyhazovat je to šílená škoda, tak se z toho dělá aspoň separát na výrobu uzenin. Na tom není nic špatného, jsem naopak rád, že se to využije, zdravotně závadné to není (rozhodně není nijak špatný ten separát - s chemií v uzeninách je to už horší, ale to je jiná pohádka), naopak je na tom jen škoda, že kvůli tomu se pak tyhle části v běžném obchodě nedají prakticky vůbec sehnat, přitom jsou mnohdy pro určité velmi chutné úpravy tyhle "odpadní" kousky naprosto nenahraditelné.

    Mimochodem - jako dítě si pamatuju, že se u řezníka dala normálně koupit syrová vepřová hlava. Viděl jste ji někdo v obchodě v poslední době?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CAPTAIN_TACUD: já chci pařátky na polívku. Ať to nemelou do gothaje! (ty vietnamské nemám odvahu kupovat, protože nevěřím tomu, že ty nebohé ptáky chovají alespoň v trochu přijatelných podmínkách a laciné polské maso oproti tomu bude prudce bio...)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    CAPTAIN_TACUD: diky, uz to sosam, snad to bude dobre :)
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    87HIGHFLYER: a třeba v tom článku píšou:

    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GANBOY: obsah tuku je uváděnej na výrobku ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam