• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZUZKAOU: co si pod tím 'zajímavou gastronomii' představit? :) Za mě asi Pelmeňárna, ale mají velmi úzkou nabídku

    Pelmenarna - pravděpodobně nejlepší PELMENĚ v Praze
    https://pelmenarna.cz/cz
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    hele je někde v ČR nějká ruská restaurace/bistro, které by se dalo brát jako že dělají zajímavou gastronomii?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Doba se změnila, je třeba se adaptovat, říká Zdeněk Pohlreich - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/recepty/zdenek-pohlreich-sefkuchar-rozhovor-tanec-restaurace-vareni.A210914_152539_recepty_job
    LALO
    LALO --- ---
    https://www.youtube.com/watch?v=gyJZ5h2sATs nevim jestli to je parodie na Polericha nebo Babicku :§
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BOTA01: Jaký ztráty? Ja z toho naopak vždycky vytahnu jen slupku a mám čistý i ten lis. Pro mě je to win win
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    VANEK: na video jsem nekoukal, hodil jsem první odkaz na to co vypadalo jako to co mám doma :) ale funguje to celkem v pohodě.
    VANEK
    VANEK --- ---
    RAHUF: Video by bylo přesvědčivější bez tolika střihů ;)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    RUTHLESS: Jako nemusi, ale ja jsem na ty ztraty v kuchyni trosku vysazenej ;)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: Tak do lisu se to loupat nemusí vůbec :-)
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    DEVIL: reálně jeden. na hospodský provoz to asi není, ale na domácí vaření to stačí.
    jinak je to něco v tomhle stylu: https://eshop.tescoma.cz/loupac-na-cesnek-presto?gclid=Cj0KCQjw1dGJBhD4ARIsANb6Odm05KLp39l2S531RNCkQymmoseHQePu-_51QrGga9zzaVzxPfq9VuIaAuNdEALw_wcB
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RAHUF: a kolik se tam da strouzku? nakej link na to? to neznam. ja sem ale dycky loupal do foroty treba 20 palic cesneku, ze kteryho se pak trela pasta. to bylo este predtim, nez se zacal prodavat loupanej cinskej v pixlach
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    RAHUF: když se to zmáčknutí nožem nepřežene, jde to pak dát i do lisu ;)
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    DEVIL: Já na to mám v kuchyni bazmek - gumovou trubičku, do které dá člověk stroužek, promne a je oloupaný. Ale docela mě zajímalo, jestli existuje nějaký trik není technika, jak to loupat ručně :)
    Rozmáčknout stroužek nožem taky znám, ale to se zase hodí jen v momentu, kdy chce člověk ten česnek krájet, a ne třeba lisovat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RAHUF: cesnekovy palice rozbijes na strouzky a pak das do naky zelezny pixly s a brutalne s tim klepes treba minutu. pak to vysypes ven a mas oloupano...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CLUBEER: lol:D
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    VANEK: no kuchař který něco umí bere minimálně 2500 na den no
    VANEK
    VANEK --- ---
    Zkusím tady: netuší někdo, za kolik se dá sehnat slušný kuchař na tábor nebo podobnou akci?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Best Gordon Ramsay Reactions To Bad TikTok Cooking
    https://youtu.be/H7UyksVeoZk
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: To jo. Ale to se blbě dela na několik hodin dopředu na prepu :-) a chuťově se to taky nehodi všude.
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    co jsem zažil, tak v restauracích se normálně česnek namáčí přes noc do vody. co se týče brambor tak jsem za patnáct let v kuchyni nezažil aby šéf objednával loupané brambory. A co se týče automatické škrabek tak tam byl vždycky moc velký odpad
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    mozna by tam mohla fungovat ta loupaci technika z rajcat/cibule - kratce soupnout do horke vody a pak zchladit. U par strouzku to neresim, ale kdybych potreboval oloupat kilo cesneku, tak to nejprve zkusim :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    COUDAK: ono hrozně záleží na česneku, některé jdou loupat úplně samy, u jiných se pereš o každý mm^2 slupky.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    TOOMIX: no má to rychlejší než já ... vzdycky uriznu jakoby stopku a druhej konec ... a pak to podchytim spickou noze a sloupnu .. vetsinou mi to jde na jeden zatah .. jeden strouzek cca pul minuta
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    RAHUF: musíš do něj plácnout nožem, pak to jde, viz tady

    How To - chop garlic, with Jamie Oliver's mate Pete
    https://youtu.be/SZqP0D130HA
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    KONOPKA: jen ze zvědavosti, jak dlouho tvrá (resp. mělo by trvat) oloupat kilo česneku? mně vždycky trvá půl hodiny oloupat blbých šest sroužků, nedokážu si představit loupat toho kilo :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OMNIHASH: No právě, protože teprve při loupání se vidí, co všechno se musí odříznout.
    ZCR
    ZCR --- ---
    Kritériem pravdy je praxe: kdyby se to vyplatilo kupovat neloupaný, tak to naprostá většina restaurací kupuje neloupaný. To už se rovnou můžeme bavit taky o tom, jestli teda ty brambory kupovat myté nebo s hlínou, vždyť by to někdo za hodinku klidně umyl. (Ale že by z toho bylo v kuchyni bordelu a odpadu, to je další věc.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TOOMIX: odpad z brambor při škrábání je 20-50%
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: no, dve tuny brambor je 10.000 porcí. To zas neni tak málo... nehlede na to, ze to zabira misto, nejakou obsluhu to taky asi potrebuje aspon na zacatku a na konci... Jako ja to fakt chapu, ze to nekdo kupuje loupany.

    KONOPKA: 10 kilo za hodinu je imho docela slusna rychlost. To se nemuze s tim vsim okolo vyplatit. Jedine, ze potrebujes toho kuchare proste zamestnat nejakou cinnosti.
    KONOPKA
    KONOPKA --- ---
    ZCR: Tak 10kg pytel stojí 100,-. Pytel oloupanych necelých 300,-. Takže když ti ty brambory někdo oloupe do hodky, par kacek na tom usetris.

    Takhle nám prisla slečna na výpomoc a kilo česneku loupala tak dlouho, ze by se mi fakt vyplatilo koupit už oloupany z makra.

    Každopádně brambory jedine od zelinare, už jen protože si vybírám různý odrůdy podle roční doby, ale my nemáme zas tak velkou spotřebu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam